Wed12062023

Poslednja izmena:11:36:23 AM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM TA PanaComp predstavila rečnik za seoska domaćinstva

TA PanaComp predstavila rečnik za seoska domaćinstva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

U prostorijama Turističke organizacije Srbije je u utorak, 9. oktobra održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen srpsko-engleski rečnik, „Da se RAZUMEMO-To Understand Each Other“. U izradi rečnika pored idejnog tvorca, TA PanaComp Zemlja Čuda, uz podršku Programa razvoja privatnog sektora koji finansira Vlada Švajcarske, a realizovala Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica.

Rečnik je namenjen seoskim domaćinstvima, u cilju razvoja i unapređenje turizma Srbije i predstavlja pomoć u svakodnevnoj komunikaciji domaćina sa stranim gostom. Imajući u vidu da gro ino turista vlada znanjem engleskog jezika, ovaj rečnik obuhvata nekoliko stotina najčešće korišćenih reči i izraza u seoskoj sredini, na srpskom i engleskom jeziku sa izgovorom.      

-Velika nam je čast i zadovoljstvo da danas promovišemo mnogo toga što smo poslednjih godina ostvarili, a mislim da je najveća vrednost našeg današnjeg skupa jedinstvo koje smo uspeli da sprovedemo u međuresornom i zajedničkom poslovanju, budući da nam je zemlja većinom seoska i da jedan od naših turističkih proizvoda svakako obuhvata seoski turizam - zadovoljno je izjavila domaćin skupa Ivanka Tasić, direktorka logistike TA PanaComp Zemlja čuda, i nastavila:

-Poslednjih desetak godina posvetili smo se istraživanju tržišta u Srbiji i onome što može privući inostranog i domaćeg turistu i danas smo uspeli, sa ponosom kažem, da okupimo oko 2.000 dobavljača sa kojima se uspešno družimo, koje poštujemo i današnji naš susret i prezentacija rečnika je upravo dokaz onoga što smo zajednički ostvarili. A kada govorim o našem rečniku, sigurna sam da će biti dobro sredstvo za uspeh turizma u Srbiji, budući da je uspeh zapravo moguć kroz kvalitetnu komunikaciju. Mimo ovog malenog zlatnog rečnika je energija koju čine Mladi za turizam, asocijacija sa kojom sve bolje sarađujemo, i koja pretpostavlja buduću uspeh turizma, jer bez mladih u srpskom turizmu nemamo šta da tražimo –zaključila je Ivanka Tasić.

Konferenciji su prisustvovali i predstvnici seoskih domaćinstava, Milutin Tadić, ispred „Lazarevih konaka“, Kačer, Užice i Mila Lečić vlasnica vile „Ravijojla“ iz Arilja, koji su zahvalili na ovom „daru“ koji će im umnogome pomoći u razvoju njihovih seoskih domaćinstava. Tom prilikom Milutin Tadić je, mada koristi oko 250 engleskih reči, izjavio:

-Baveći se seoskim turizmom poslednjih pet godina ukazala se potreba za koliko-toliko poznavanjem stranog jezika tj engleskog, jer je sve više ino gostiju. Shvatili smo da nam komunikacija predstavlja ogroman problem, a bili smo puno puta primorani da angažujemo prevodioca. Često to rade naša deca, ali oni žive uglavnom po gradovima pa nam nisu od velike pomoći.

Mila Lečić je dodala:

-Srećna sam što sam ovde i što mogu da promovišem turizam Srbije na jedna novi, interesantan, bajkovit način. Nama je mnogo nedostajala pomoć u sporazumevanju, jer u ruralnom delu Srbije engleski jezik se ne koristi. Naša sredina je puna uglavnom starih domaćinstava i ako u njima nema nekog mlađeg, striji su praktično bespomoćni. Ja sam imala tu sreću ili nesreću da u školi učim ruski, sestra francuski, dok moj sin, koji dobro govori engleski, nije kod kuće. Mi smo manje više nemoćne u nekoj ozbiljnooj komunikaciji. Dešavalo se da nam dolaze ozbiljni ljudi belgijanci, vlasnici TA i novinari, gosti iz Češke takođe, i kada nemamo prevodioca to izgleda vrlo ružno.

Oduševljena sam bila ovim rečnikom jer on pruža mogućnost da našim gostima ponudimo neke specifičnosti, posebno kada je kuhinja u pitanju. Jer mi u školskom engleskom jeziku teško možemo prevesti: Želite li sok od zove? Bila sam oduševljena koliko ovde pojmova praktičnih i upotrebljivih ima, koje ćemo moći da primenimo u komunikaciji sa našim gostima - izjavila je Mila Lečić.

Konkretnu pomoć domaćinima u pružanju znanja iz engleskog jezika sprovodiće Mladi za turizam, a Vladimir Krstanović, predsednik ove asocijacije, koja broji od 400 do 450 članova, pre svega studenata turizma iz Beograda, Novog Sada i Niša obećao je da će doći do svih zantersovanih domaćina ma gde bili u Srbiji.

Skup je svojim prisustvom uveličala Sophie Birot iz Francuske, gospođa koja je nekoliko puta bila gost u nekom od seoskih domaćinstava Zapadne Srbije i koja je šireći pozitivne pričame o našem selu dovela još mnoge goste iz svoje domovine.

Sve više stranaca pokazuje interesovanje za seoska domaćinstva u Srbiji. Turizam u ruralnim područjima je u svojevrsnoj ekspanziji ali, još uvek teško može da se nosi sa visokim zahtevima savremenog turizma bez dodatnih edukacija i osposobljavanja ljudi. Domaćini su izuzetno spremni da učine dodatne napore da unapede svoja seoska domaćinstva, a ovo je samo jedan od pozitivnih primera kako im turistički radnici, vizionari  u oblasti turizma i ostatak društva mogu u tome pomoći.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com