Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Kikindska fešta ludaji u čast

Kikindska fešta ludaji u čast

  • PDF

Cucurbitaceae, tikva, tikvica, dulek, bundeva, misirača, lufa, bela bundeva, belokorka, bela buca, budimka, muskatna tikva, sudovnjača, dudanja, bundevka, žuta tikva ili jedostavno znana kao biljka od koje se ništa ne baca, samo se u ovom, severnobanatskom  delu Vojvodine i nigde više na svetu naziva LUDAJOM. Inače, porodica tikvi spada među najstarije gajene biljke. Na evropski kontinent prenete su još u dalekom 16. veku iz Centralne (Meksiko) i Južne Amerike.

Kikinda je ovoj veličanstvenoj biljci posvetila praznik „Dane ludaje“, koji su ove, 2012. godine održani od 11. do 14. oktobra, po 27 put u organizaciji opštine i Turističke organizacije Grada. Prvu reportažu o skromnom pokušaju grupe kikindskih entuzijasta da naprave manifestaciju „Dani ludaje“ napisala je 1986. godine novinarka Gordana Perunović, koja je afirmativno prokomentarisala njihove napore, nekom ženskom intuicijom predosećajući da će ona prerasti u danas međunarodnu manifestaciju.

Na glavnom gradskom trgu nastup raspevanog dečjeg hora „Čuperak“, a potom tamburaškod orkestra Zorana Petrovića bili su uvertira za centralni deo programa, u proglašenje najduže i najteže ludaje ove godine. Na pitanje da li je i kako ovogodišnja suša uticala na „atribute“ biljaka, Kikinđani vele da su prošle godine njive obilazili čamcima, a da se ove godine, kada su terali svoje konje preko njih sve se prašilo, tek kako bilo da bilo, paori su uvek naderali. Tek, vremenske (ne)prilike dobrano su uticale da su ovogodišnji rezultati daleko skromniji od prethodnih godina.

 U SAD, na  sajmu bundeva  u gradu Topsfieldu u državi Masačusets, jedan farmer je odgajio bundevu tešku 911 kg, a u Evropi, u Švajcarskoj je izmerena bundeva teška 768 kg. Merenje najduže i najteže ludaje u Kikindi je ujedno i svojevrsni Balkanski šampionat, a svi rezultati se šalju u Svetsku konfederaciju bundeve (World Pupmkin Confederation) u Ontario (Kanada) i Kolins (Collins) u SAD i učestvuju u takmičenju za zvanični svetski rekord.

Naše nisu najveće, ali su razlog da se Kikinđani po drugi put na godinu okupe u svom gradu (osim leti, u vreme odmora), a ova usnula varošica pretvori u Veliku Kikindu. Najduža bundeva izmerena ikada u Kikindi bila je dugačka 266 cm, a taj rezultat koji je 2010. godine postigao Zoltan Erak, ove godine nije oboren, jer je pobednik Varga Jožef odnegovao ludaju dugačku “samo” 186 santimetara. Interesantno je da su uz prvoplasiranog, i drugi  i treće plasirani svi iz Temerina, pa stoga i opšti zaključak je da su u Temerinu rastu najduže ludaje. Uostalom, to donekle i ne čudi, jer Temerinci u dogovor sa Jarčanima imaju i najdužu glavnu ulicu u Vojvodini.
Nateža ovogodišnja bundeva bila je sa njive Dejana Jovanova i težila je 148 kg, pa i dalje ostaje na snazi apsolutni rekord Vladana Desice, koji je pre dve godine odnegovao bundevu tešku 288,2 kilograma.

Da ludaje tolike izrastu u dužinu i da se odebeli preko dvesto kila, proizvođači, šampioni su složni da su za takvo štagod jako važni: dobro seme, dobra zemlja, čuvanje, zalivanje, ali da je presudna ljubav prema toj biljci i tome šta radite. 

Oni koji vole da se igraju sa brojevima izračunali su da ako se prva nagrada, koja je iznosila 100.000 dinara podeli na santimetre i kilograme, izlazi da svaki santimetar, ako je dužina u pitanju, vredi 536 dinara, a ako se zna da bundeva raste 2-3 cm dnevo, njen vlasnik zaradi najmanje 1.200 dinara na dan. A ako je u pitanju težina svaki kilogram vredi 675 dinara, što je znatno više od pijačnog proseka.

Naredno takmičenje u obe kategorije počinje od trenutka proglašenja pobednika za ovu godinu, i bundeva, kao i seme od prvonagrađene ostaje gradu Kikindi, kako bi od njega Kikinđani pokušali da uzgoje najdužu i najtežu.

U četvorodnevnom programu koji je obeležilo promenljivo vreme, ali i sjajna atmosfera, koncerte su održali Ana Bebić, Vlado Georgijev, „Zemlja gruva“, svirale su tamburaške bande i mladi rok bendovi, pevali dečji i mešoviti horovi, pripremljeni su „Banatski fruštuk“, organizovana „Ludanijada“, priređen je VI Mini sajam preduzetnika, otvorena grupna izložba Galerija naivne umetnosti Kovačica, održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe, takmičenje u odbojci, a nije zaboravljen ni sugrađanin Đura Jakšić, kome je bilo posvećeno prvo od četiri večeri.

Prilikom centralne svečanosti, u subotu 13. oktobra, sve prisutne pozdravili su predsednik opštine Kikinda Sava Dobranić i Pokrajinski sekretarza privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, koji su svesrdno podržali održavanje ove sve posećenije i sve veselije, danas već međunarodne manifestacije.

Više fotografija sa 27. Dana ludaje, možete da pogledate  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com