Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Ceo svet bio u Kikindi na Danima ludaje

Ceo svet bio u Kikindi na Danima ludaje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Kikinda je u vreme održavanja 27. Dana ludaje od 11-14. oktobra, bila svet u malom ili kako to neki vole da kažu, prava, Velika Kikinda. Na momente je struktura gostiju podsećala na najlapše dane EXIT-a u Novom Sadu ili Guče. Sa svih strana čuli su se različiti jezici, koji su se spajali u jedno dobro raspoloženje i pozitivnu energiju, a sve to zahvaljujući čudesnoj Ludaji. U čast ove biljke i dosadašnjih godina je bilo organizovano raznoraznih događanja, ali je ovogodišnja manifestacija  zaista dovela u grad na severu Banata ljude različitih zanimanja i kultura.

 Predsednik opštine Sava Dobranić i predsednica Skupštine opštine Đurđina Jerinkić, upriličili su tradicionalni koktel za predstavnike pobratimskih gradova i goste „ Dana ludaje“. Koktelu su prisustvovali zvaničnici slovačkog grada Žiline, Silistre iz Bugarske, poljskog mesta Pjekošov i Kiškunfeleđhaza iz Mađarske. Sa domaćinima su se na koktelu u svečanoj sali SO Kikinda družili predstavnici ambasade Nemačke, Trstenika, Prijedora, Bihaća, Žombolja i Rešice iz Rumunije, i mnoge druge ugledne zvanice. Prisustvovali su mu i predstavnici političkog, privrednog, kulturnog i javnog života opštine Kikinda.
-I ovoga puta Kikindi su posetili naši brojni prijatelji. Nadam se da su lepo proveli, i iz Kikinde poneli pozitivne utiske. Sa tog aspekta „Dani ludaje“ postaju nešto više od tradicionalne turističke manifestacije na kojoj se mere najduže i najteže ludaje. To je prilika kada sa zvaničnicima bratskih gradova možemo da dogovaramo zajedničke nastupe ka evropskim fondovima. U vrlo kratkom vremenskom periodu organizovaćemo i konferenciju bratskih gradova - rekao je, pored ostalog, Sava Dobranić.
Michael Hasnaue iz nemačke ambasade u Srbiji, u kratkom intrvjuu za TOPSRBIJU izjavio je da je prvi put u Kikindi. U  Beogradu boravi dva meseca, ali uvek voli da izađe van grada i da upozna ljude i druge gradove u Srbiji.
  -Uspeo sam što šta da vidim, pre svega Mokrin sa okolinom, gde sam bio smešten. Sviđa mi se što se na njivama uzgajaju poljoprivredne kulture različitiih vrsta i što se sva zemlja obrađuje. Znam da se manifestacije u slavu bundeve organizuju širom sveta. Na jednoj takvoj sam prisustvovao u Kanadi, a primetio sam da se poslednjih godina održava sve više sličnih manifestacija, jer ova biljka očigledno privlači i spaja ljude.  Biti ovde u Kikindi je zaista veliko zadovoljstvo. Ima toliko toga da se vidi karakterističnog za ovaj kraj i ljude.
  Štefan Zelník,dolazi iz Žiline. Samo je kratko izjavio da donosi pozdrave slovačkog naroda celokupnom srpskom narodu. Izrazio je svoje zadovoljstvo atmosferom i viđenim i iskoristio priliku da pozdravio sve Slovake i ljude dobre volje koje žive u Srbiji.
 Atila Đernješ, odbornik u skupštini grada Kiškunhalaš, Mađarska, bio je već dva puta u Kikindi,  i sa zadovoljstvom je preneo pozdrave svojih sugrađana. Kao predstavnik bratskog grada imao je priliku ne samo da reprezentuje svoj grad, već i da sa nadležnima u kikindskoj opštni uspostavi saradnju na kulturnom i privrednom novou, a dogovorene su i zajedničke akcije u oblasti turizma.
Iz Poljske iz opštine Pjekošova, partnerske opštine Kikinde, stigao je gradonačelnik grada Pjekošova. Kaže da su utisci koje će poneti iz Kikinde su izuzetni. Uostalom, to je deo  saradnje dva grada,  jer je u avgustu potpisan memorandum o saradnji i zajedničkim nastupima na prijektima, pa je ova poseta bila prilika da se konkretnije dogovori delovanje na kulturnom planu.
Livija Popova, po profesiji je lekar, a u skupštini grada Silistre radi kao predstavnica za zdravstvo, koja je predvodila bugarsku delegaciju, bila je izuzetno  srećna što se našla u Kikindi i videla mnoge nove običaje i zanimljive sadržaje.
  -Ovo je jako lep praznik, proveli smo divan dan. Zahvaljujem se domaćinu na saradnji i gostoprimstvu i nadam se da će se ta saradnja naša dva grada nastaviti – kazala je Livija Popova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com