Sun09272020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA M.A.C DONDON: Hleb slovenačko-naš nasušni

M.A.C DONDON: Hleb slovenačko-naš nasušni

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Prema rezultatima istraživanja Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosečna godišnja potrošnja hleba po stanovniku u Srbiji iznosi 107 kg, što je tri puta više nego u zapadnoevropskim zemljama. Hlebu u čast, u Pećincima skoro dve decenije živi i Muzej hleba “Jeremija”. U svetu postoji još samo jedan takav muzej i nalazi se u Ulmu u Nemačkoj. U ovom našem, pećinačkom, izloženo je 98 vrsta različitih obrednih hlebova, razvrstanih po grupama: božićni, uskršnji, slavski, svadbeni, podušni…

Hleb je uvek bio važan činilac u srpskoj tradiciji i imao značajnu ulogu kako u svakodnevnom životu tako i u specijalnim prilikama, za koji se mesio pod posebnim imenom. Tako je nastala pogača, s kojom se novorođenče dočekuje na ovom svetu i pogača koja se mesi za preseljenje u onaj drugi život. Za Božić, oračima se mesio hleb u obliku šake, srpa, kose ili njive (hleb koji je razrezan na brazde), deci su se pravili mladenčići, za žene u obliku upletene vitice (kose). Domaćice su tog dana mesile hleb  “zdravlja i veselja".

Paralelno sa pečenjem domaćeg hleba, razvijalo se i pečenje hleba na industrijski način i polako, ali sigurno, potiskivalo masovno pečenje hleba u domaćinstvima. Tradicionalna izrada hleba zadržala se u po nekoj kući, uglavnom u ruralnim sredinama, a novo doba donelo je nove tehnologije i nove navike kod potrošača. Ljudi su, vremenom, u državne pekare, stekli veliko poverenje.
Jedna od vojvođanskih firmi koja je bila čuvena po dobrom hlebu, bio je i zrenjaninski “Žitoprodukt”. Od sjaja pa skoro do propasti i opet, na sreću, unazad, tačnije unapred, jer preduzeće  je, tačnije mlin, silos za brašno i pekaru, posle zapadanja u brojne poteškoće, 2011. godine preuzela slovenačka firma DON DON, koja je za relativno kratko vreme dobrim poslovanjem, uspela da vrati poverenje kupaca i na tržištu Srbije pozicionira  proizvode poznate pod robnom markom TVOJIH 5 MINUTA, vrhunskog kvaliteta, usaglašene sa najvišim svetskim standardima. Uprvo to je bio i najveći razlog, što se nova garniture opštinskog rukovodstva Zrenjanina odlučila da novinare, članove Društva agrarnih novinara, pozvane u jednodnevnu radnu posetu ovome gradu, povede u pogone ove firme.

Pred ulaznim vratima zatekli smo destine kamiona koji su strpljivo čekali u redu da istovare robu. Na samom ulazu u prostorije mlina, spremni za razgovor, očekivali su nas čelnici slovenačke kompanije, regionalni voditelj proizvodnje Bojan Dušić, voditelj proizvodne jedinice Zrenjanin Siniša Ivanić i Aleksandra Dimić, brend menadžer M.A.C DONDON BEOGRAD, naoružani  strpljenjem  i razumevanjem, kao i željom da znatiželjne novinare upoznaju sa minulim radom i planovima njihove kompanije o konkretnoj proizvodnji hleba i peciva u XXI veku.

Kompanija M.A.C. DONDON d.o.o. je deo sistema DON DON iz Slovenije, koja posluje u oblasti pekarstva i prisutna je na tržištu Srbije od 2008. godine. Danas M.A.C. DONDONposluje u sedam proizvodnih pogona, od kojih je prvii glavni pogon u PDM-uu Pudarcima kod Grocke. Odatle polazi čitavasortiman po celoj Srbiji, što znači da se u  PDM-u proizvodi, pakuje i distribuira ka ostalim ograncima, a to su: „FIDELINKA”, Subotica, „ŽITOPRODUKT”, Zrenjanin „KIKINDSKA PEKARA”, Kikinda, „MS PEKARA”, Jakovo, „DOBRI PEK”, Vrnjačka Banja, „ZLATNI PEK”, Leskovac. Asortiman je prepoznatljiv i sastoji se od  kiflica, hlebova, specijalnih hlebova, krofnica, a dnevna isporuka je 10.000 hlebova. Pekarski proizvodi kompanije  M.A.C. DONDON su vrhunskog kvaliteta i usaglašeni sa najvišim svetskim standardima u pekarskoj industriji, HACCP i ISO 9001. Kompanija prati svetske i evropske trendove u oblasti pekarstva, najnovija tehnološka saznanja, primenjuje inovacije u razvoj novih proizvoda. 

M.A.C. DONDON d.o.o. zapošljava  ukupno 650 radnika. Zaposleni u ovoj kompaniji nastoje da sagledaju potrebe potrošača i u skladu sa tim da svoju ponudu. U tom cilju planira se postavljanje HR sektora (kadrovske službe) radi optimalnijeg rukovođenja ljudskim resursima, uspostavlja sistem obuke i trening zaposlenih na svim nivoima, sistem motivacijom team buildinga itd.

Dnevna prodaja M.A.C. DONDON hlebova i peciva je 107 tona, što ovu kompaniju čini apsolutnim liderom u pekarstvu Srbije. U njihovim pogonima proizvode se tri kategorije hlebova: svež hleb i peciva (57%), specijalni hleb (22%) i smrznuti program (21%).

Prošle, 2011. godine M.A.C. DONDON je pored pekare “Žitoprodukta” uzeo i mlin, sa dnevnom meljavom od 150 tona, a dobijeno brašno se koristi isključivo za snabdevanje njihovih pekara. Brašno se, prema tome, ne uzima na slobodnom tržištu nego isključivo iz pogona ovog mlina. U planu je proširenje kapaciteta i proizvodnje, pa će se ubrzo brašno iz mlina naći u supermarketima. S tim u vezi, u okviru proizvodnog programa u “Žitoproduktu” je instalirana pakerica za pakovanje brašna namenjenog krajnjim potrošačima kapaciteta 16 tona na dan (dok veličina tržišta brašna iznosi 115 t/dan). Ova kompanija će na tržište izneti pšenično brašno Tip 400, oštro i meko, te brašno Tip 500.

U toku je projekat redizajna celokupnog proizvodnog portfolija kao i postavljanje sistematizacije po kategorijama i potkategorijama proizvoda.

Lansiranje nove ambalaže i marketinška kampanja planirani su za početak novembra 2012. godine, kada će se na tržištu pojaviti ne samo nova ambalaža nego i novi proizvodi. Naša ekipa je saznala da će tom prilikom biti promovisana dva nova proizvoda rađena po tradicionalnim receptima, na način na koji su ih nekada pekle naše bake.

Imajući u vidu sve što smo čuli i videli, u Srbiji će se i dalje jesti mnogo hleba, ali ono što ohrabruje je da postoji ozbiljna tendencija da on bude i što boljeg kvaliteta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
+1 #1 Stevan 24-03-2013 10:34
:sigh:Procitao sam tekst iznad i sve je to lepo napisano ,umiveno nalickano i poduprto svim i svacim sa svih strana.Ja kupujem lebac domaci beli,tvojih pet minuta,koji se donosi u moje mesto,vec nekoliko godina,i verujte mi da je dovoljan samo jedan zalogaj i da svi ti samohvalisavi clanci padnu u vodu.O vrhunskom kvalitetu nema tu ni govora,i tesko bi vi sa tim proizvodom prosli u Ulmu u nemackoj.Vi nemate stalnu i stabilnu recepturu i vas hleb nije uvek isti kao recimo u Nemackoj.Cesto je taj hleb drugacije strukture i ukusa.U pocetku je taj hleb licio malo na domaci,bio je malo gusci i ukusniji.Sada je belji i jako je mekan,mlitav i mnogo se mrvi.Ovakav proizvod moze da prolazi samo u Srbiji.Bilo bi lepoda nam prodajete proizvod opisan na ambalazi a ne macku u dzaku. :-*
Citiraj
 

Dodaj komentar