Wed01272021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Oliveru Frljiću nagrada Borislav Mihajlović Mihiz

Oliveru Frljiću nagrada Borislav Mihajlović Mihiz

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Oliveru Frljiću, reditelju i autoru iz Zagreba, u Srpskoj čitaonici u Irigu,17. oktobra, svečano je uručena osma nagrada za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“ koju dodeljuje Srpska čitaonica i Fond „B.M. Mihiz“. Ovo priznanje Frljiću je dodeljeno za dramatičarska i dramaturška dostignuća u projektima predstava „Proklet bio izdajica svoje domovine" , "Kukavičluk", „Zoran Đinđić" i „Mrzim istinu".

Odluku da se Oliveru Frljiću dodeli ova nagrada za 2012. godinu doneo je žiri, u čijem sastavu su Darinka Nikolić, pozorišna kritičarka, Kokan Mladenović, reditelj i Svetislav Jovanov, teatrolog.
Najpre je mnogobrojne goste pozdravila direktorica Srpske čitaonice u Irigu Vera Novković, a potom je predsednik žirija za dodelu nagrade dr Svetislav Jovanov pročitao obrazloženje. Žiri smatra da je Frljić u proteklih nekoliko sezona izrastao u najprovokativnijeg pozorišnog stvaraoca na eks JU prostorima.
Mihizovu nagradu od 2005. godine dodeljuje Fond „Borislav Mihajlović Mihiz" i Srpska čitaonica u Irigu pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine i Ministarstva kulture Srbije. Tim povodom potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić uručio je Mihizovu nagradu Oliveru Frljiću.
 Ovom prilikom Slaviša Grujić je rekao da predstave „Mrzim istinu", „Proklet bio izdajica svoje domovine", „Zoran Đinđić" i „Kukavičluk" postavljaju pitanje da li na kraju toga stoji uzvičnik ili upitnik, jer Oliver Frljić, kao reditelj jeste provokativan autor. Ova nagrada nosi ime čoveka, koji je na specifičan način govorio tako. Njegov glas je bio specfiičan i provokativan i tera na razmišljanje. Ova nagrada se za to i dodeljuje.
- Gospodin Frljić ima glas koji se obraća svima nama, postavlja pitanja, nudi odgovore i tera nas na razmišljanje-rekao je Grujić i dodao da je provokacija prst u oku našim kukavičlucima.

Nagrađeni OliverFrljić zahvalio se na dodeljenom priznanju, koje mu je, kako on kaže, vratilo samopouzdanje i veru u sebe, nakon raznih kritika.
 -Predstave, koje sam režirao, imaju smisao samo u kontekstu celine i zato se tako moraju gledati, shvatiti i razumeti-objasnio je Oliver Frljić.
 Tokom svečanosti dodeljene su i novčane nagrade najboljim studentima iriške opštine iz Fonda „Borislav Mihajlović Mihiz, a nagrade je uručila Mihizova kći
Mila Janković. Obeležavajući 90 godina od rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza priređena je i adekvatna izložba i prikazan je u dokumentarni film o Mihizu autora Branislava Jovičića u izdanju Srpske čitaonice u Irigu.
Nakon svečane ceremonije uručivanja nagrade, u Domu kulture u Irigu, odigrana je predstava „Kukavičluk" Olivera Frljića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

Srpksa čitaonica u Irigu ove godine obeležava tri jubileja. Prvi je 170 godina postojanja najstarije srpske čitaonice, drugi je pola veka od održavanja Sabora bibliotekara Srema i treći je 90 godina od rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com