Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Srpski festival vina, rakije i somelijera - Srbija 2012.

Srpski festival vina, rakije i somelijera - Srbija 2012.

  • PDF

Nakon četiri godine,Srpsko vino u saradnji sa Udruženjem vinara i vinogradara Srbije – VIVIS, Privrednom komorom Beograda uz podršku Grada Beograda, Sekretarijata za privredu i Turističke organizacije Beograd,Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija i privrede – Sektora za turizam, organizujuNacionalno takmičenje za najbolja vina i rakije, koje ima ogroman značaj za vinodeljstvo i proizvodnju rakije u Srbiji.

Istovremeno Srpsko vino sa Udruženjem somelijera Srbije organizuje i Nacionalno takmičenje za najboljeg somelijera Srbije.

Ovakva takmičenja imaju velikog značaja za podsticaj velikih, a posebno malih i porodičnih vinarija i proizvođača rakije, da tradiciju i kvalitet spravljanja vina i rakije, prenoseći s dede na unuka uz primenu savremenih tehnologija, dobiju zvaničnu potvrdu Komisije sastavljene od eminentnih stranih ocenjivača i šire publike.

Takmičenja  se održava od 22. do 25. oktobra  po strogim pravilima Međunarodne organizacija za vinovu lozu i vino – OIV, i Međunarodne asocijacije somelijera - ASI, kroz stručni i nepristrasni međunarodni sastav žirija.

Pravo da pošalju vina i rakije na takmičenje imali su isključivo proizvođači iz Srbije i Republike Srpske.

Na takmičenju se po prvi put pre senzorne ocene vina, uz podršku kompanije „Apolo proing“, radi analiza svih uzoraka na aparatu OenoFoss, poznate danske firme „Foss“, koji meri sve parametre u vinu, alkohol, ostatak šećera, vrste kiselina i ukupnu kiselinu, ph-vrednost.

Ocenu jakih alkoholnih pića radio je žiri u sastavu: prof. dr Slobodan Jović-predsednik, prof.dr Snežana Stanković-član, Miroljub Cilić-član, Vladimir Vučetić-član i Dejan Debeljaković-član.

Ocenu vina radi međunarodni žiri u sastavu: Vladimir Capelik-Rusija, Georgios Kasianos i Vasos Manoli-Kipar, Vladimir Hronski-Slovačka i Ivana Simjanovska Makedonija.

 Finale takmičenja za najboljeg somelijera će se održati u četvrtak, 25.10.2012.god. sa početkom u 16 časova u hotelu „Tulip In-Putnik“.

Vinoljubci i ljubitelji dobre kapljice će imati zadovoljstvo 26. i27.oktobra, od 11 do 20 časova, u hotelu „Putnik-Tulip In“, da degustiraju vina i rakije na „Srpskom festivalu vina i rakije - Srbija 2012“. Ulaz na Festival je slobodan za posetioce.

Svečano otvaranje i proglašenje pobednika za najbolja vina i rakije će se održati u petak, 26.10.2012.god. u 12 časova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com