Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Otvorena Prodavnica suhomesnatih proizvoda od mangulice Save Graorca

Otvorena Prodavnica suhomesnatih proizvoda od mangulice Save Graorca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Do sada su Novosađani, ali i ostali, odolazili kod njega, a sada je Sava Graorac, vlasnik domaćinstva koje se bavi uzgojem mangulica iz Kovilja, došao je u Novi Sad, otvorio prodavnicu na uglu Bulevara cara Lazara i Puškinove, u neposrednoj blizini Limanske pijace, i svojim mušterijama „na noge“ doneo proizvode od mangulica. Iznad prodavice napisano je jednostavno „Prodaja suhomesnatih proizvoda od mangulice“, i biće otvorena udarnim pazarnim danima, četvrtkom, petkom i subotom od 10 do 14 časova.

Domaćin, Sava Graorac,  poznat je po mnogo čemu: po učešću na raznim manifestacijama; po „bačkom fruštuku“ i svinjokolju koje priređuje turistima i gostima u svojoj kući; po „Parastosu dudu“, fešti koju je sedamnaest puta organizovao ne bi li ovoj zdravoj rakiji povratio značaj i staru slavu, koju je imala na ovim našim prostorima.

Zakazanom otvaranju tačno u podne, u četvrtak,  25. oktobra odazvali su se brojni Savini prijatelji i uz karakteristično posluženje prodavnica je počela sa radom. A o tome, šta sve zainteresovani kupci mogu da nađu u ovoj prodavnici, Sava Graorac kaže:

-Potrošači mogu da nađu od ’leba i masti, čvaraka, džigernjače, kobasice, suve slanine, pečenice, sve što je od mangulice i dudovu rakiju. Nemamo mi Bog zna koliko proizvoda, jedno šest, sedam, ali su to sigurno pravi proizvodi od mangulice, i dudare – koju nikada ne zaboravlja da spomene Sava.

Time će se zaokružiti ukupna ponuda ovog domaćinstva koje je i do sada, u svojoj lepoj koviljskoj kući primalo goste, turiste na fruštuk i svinjokolj, gde su gosti na licu mesta mogli da kupe sve ove proizvode. Ideja da se na ovakav način izađe u susret brojnim Novosađanima koji konzumiraju ove proizvode, i koji su zbog masti i čvaraka morali do Kovilja „krčkala“ se poodavno:

-Ideja je bila da je lakše da se mi približimo Novosađanima nego Novosađani nama, a što se tiče svinjokolja, on i dalje ostaje u Kovilju, sa tamburašima i kompletnim druženjem uz papirkaš i pečenje, kiflice, štrudle itd.

Sve te radnje ostaviće traga u ovoj radnji, jer Sava Graorac i njegova sveprisutna supruga Darinka, imaju dosta mušterija iz Novog Sada.

O mangulici se dosta priča i dosta je na ceni, a šta to zapravo znači, naš domaćin objašnjava:

-Proizvodi od mangulice su značajno zdraviji od ostalog svinjskog mesa. Mangulica je prvo svinjče koje je počelo da jede kukuruz, a ja idem na to da joj zabranim da jede kukuruz, jer kod mene mangulica jede kukuruz samo kada je vabim iz jednog obora u drugi. Ja moje svinje hranim sve samim prirodnim vitaminima, pravim silažu od šećerca, dajem šargarepe, kuvani krompir, bundevu i paprike. A ono što je bolje kod mangulice u odnosu na druge svinje je to što doktori kažu da nema holesterola i preporučuju ljudima koji su bolesni da jedu i slaninu i sve proizvode od mangulica.

Proizvodi od mangulice su malo skuplji. Kod mene je kobasica 1.400 dinara, ali napravljena od čistog mesa, slanina košta od 800 do 1.200 dinara, imamo pečenica po 1.200 dinara, džigernjača po 500 dinara i u ponudi treba da imamo i čvaraka koje koštaju 1.000 dinara, ali čvaraka nema. Juče sam zaklao dva svinjčeta od 300 kila i ne znam da li je bilo 2 kilograma čvaraka. Masti je bilo dosta i ona je 400 dinara. Znači, sve je malo skuplje od cena od običnih svinja, ali za to ima više opravdanih razloga. Gajenje mangulice bez dva Božića ne može da prođe, mora da se dve godine tovi da bi dobili svinju od 120 ili 130 kilograma, u najboljem slučaju.

Domaćinu Savi Graorcu i njegovoj supruzi Darinki smo poželeli da bude onako kako su  to oni i zamislili.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com