Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Udruženje Futoški kupus poziva na XIII druženje

Udruženje Futoški kupus poziva na XIII druženje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Vreme od Futoške kupusijade do kupusijade, najveće, najmasovnije i najautentičnije manifestacije posvećene kupusu, ali ne običnom, već onom posebnom, futoškom, nekako je zgodno da se podvuku bilansi, da se rezimira šta se uradilo tokom minlog perioda i da se iznesu planovi za sledeću godinu.

Manifestacija Futoška kupusijada povod je da se malo više govori o ovoj, pre svega zdravoj biljci, futoškom kupusu, koja nigde na svetu ne uspeva tako dobro, i nema takve karakteristike kao ona koja raste u Futogu.

Upravo je to bio pravac promocije povodom predstojeće manifestacije „Futoške kupusijade“ u prostorijama TO Novog Sada, koja je održana 25. oktobra, samo dva dana pred ovu feštu. Goran Puača predsednik Udruženja „Futoški kupus“ tom prilikom je pozvao sve građane Novog Sada i šire, da u subotu, 27. oktobra dođu u Futog, na XIII „Futošku kupusijadu“, da se okušaju u spremanju jela od futoškog kupusa ili da probaju sarmice od istog.

Goran Puača je najavio bogat kulturno-umetnički program pored kojeg če biti brojna prodajna mesta na kojima će se moći kupiti futoški kupus. Futožani se vredno pripremaju da iznesu svoj brend na ulice Futoga i da ga predstave na najbolji mogući način, onakav kakav mu i dolikuje. Biće opet pripremana ona čuvena „Ginisova sarma“ od futoškog kupusa, koja će se prodavati po ceni od 70 dinara u restoranu „Lovac“. Moći će da se kupe i ostala jela od ove vrste kupusa, npr. kupus sa jagnjetinom, goveđim i svinjskim mesom, raznorazne pitice i đakonije koje će Futožani spremati i deliti posetiocima.

Prisutne novinare posebno je interesovalo brendiranje futoškog kupusa i dokle se sa tim stiglo. Nastojanja u pravcu brendiranja futuškog kupusa traju godinama i postignuti su značajni rezultati i priznanja koje je ovo Udruženje pribavilo za svoj brend.

-U sistemu geografske zaštite proizvoda svežeg i kiselog kupusa stigli smo do faze sertifikacije proizvođača - rekao je gospodin Puača. Godine 2008. dobili smo oznaku geografskog porekla, za futoški sveži i kiseli kupus; 2010. godine ustanovili smo ovlašćene korisnike Udruženja „Futoški kupus“ i porodično gazdinstvo „Ćulum“, a 2012. godinu završavamo sa procesom sertifikacije te proizvodnje. Ukupno 36 registrovanih gazdinstava je pristupilo sertifikaciji i pre dva dana je kontrolna kuća iz Švajcarske, koja ujedno nadzire, kontroliše i delom finansira ovaj projekat, bila je u Futogu i obavila kontrolu i iznela svoje pozitivno mišljenje. Nadamo se da će u toku novembra ceo postupak biti završen, i da će proizvođači dobiti sertifikate.

Razlika futoški „pravi“ i futoški „industrijski“ kupus je uvek bila samo terminološke prirode. Sve ove mere, koje Udruženje preduzima da futoški kupus, koji je stvarno futoški kupus, usmerene su na to da on dobije zvanično neko obeležje od države. To je  kontrolna markica koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede, koja će se naći na proizvodu i koja će potrošaču dati sigurnost, da na proizvodu na kome stoji kontrolna markica da je to futoški kupus, jer će imati potpuno sledljivu dokumentaciju, tj. sertifikovanu proizvodnju svežeg i kiselog futoškog kupusa.

-Od ukupno 600 hektara površina zasađenim kupusom u futoškom ataru, stotinjak hektara je pravi futoški kupus. Od toga pratimo preko 60 hektara, a prinos je oko 4 vagona po hektaru.

Ova godina je bila vrlo teška za poljoprivrednike, ali za kupus je bila dobra, zato što su se naši vredni poljoprivrednici snabdeli sa zalivnim sistemima, jer su na vreme shvatili da više nema proizvodnje bez zalivnih sistema. Problem su samo veliki troškovi.

Udruženje „Futoški kupus“ razmišlja i o daljem unapređivanju svog brenda. Odgovor leži u radu, kao i do sada, kao što su i naši preci iz godine u godinu sadili i uzgajali futoški kupus na ovom terenu, tako se i iznedrila priča o futoškom kupusu, tako se iznedrila priča o brendu i o manifestaciji i o svim tim značajnim trenucima u životima građana i sugrađana kada su radom ostvarili ekstra prihod od uzgoja futoškog kupusa - zaljučio je gospodin Goran Puača.  

Za sada, Futožani osim obećene dobre zabave za sve goste i uzraste, pripremili su i mapu sa obeleženim mestima gde se prodaje futoški kupus, ali za sada samo u Futogu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com