Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Srbija izabrana za domaćina 95. Izvršnog saveta UNWTO

Srbija izabrana za domaćina 95. Izvršnog saveta UNWTO

  • PDF

Služba za odnose sa javnošću Ministarstva finansija i privrede, obavestila je da je u toku zasedanja 94. sednice Izvršnog saveta, Svetske turističke organizacije (UNWTO), koja jeodržana od 23. do 28. oktobra 2012.  godine u Kampeću, Meksiko, većinskim glasanjem zemalja članica, Srbija je izabrana za organizatora sledećeg Izvršnog saveta UNWTO, u maju 2013.godine. Program rada ove sednice predviđa i predlaganje novih kandidata za izbor Generalnog sekretara te organizacije.

Šef delegacije Republike Srbije, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede, dr Goran Petković  je naglasio da je ovo još jedan veliki uspeh za srpski turizam i Srbiju uopšte, koja kao članica UNWTOima mogućnost da utiče na pravce razvoja i promociju na međunarodnoj turističkoj sceni, i ujedno prati svetske turističke trendove.

Na 94. sednici Izvršnog saveta UNWTOrazmatrala su se i pitanja viznih olakšica, saradnje turističkih i prevozničkih organizacija, sa posebnim akcentom na avio prevoz, kao i na garancijama putovanja. Takođe je ukazano na nove izvore turističke tražnje u zemljama u razvoju i u mlađoj populaciji putnika. Na osnovu izveštaja Generalnog sekretara UNWTO,  dr Taleb Rifaija, napravljena je i strateška analiza globalnih turističkih trendova.

Izvršni savet je jedno od najvažnijih radnih tela UNWTO, koje priprema sve odluke Generalne skupštine UNWTO, rezolucije ikreira politiku ove svetske organizacije. Republika Srbija je izabrana za člana Izvršnog saveta UNWTO na zasedanju Generalne skupštine u Astani, Kazahstan, u oktobru 2009. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com