Tue03052024

Poslednja izmena:10:23:04 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Formiranje Radanskog klastera otvara nove mogućnosti

Formiranje Radanskog klastera otvara nove mogućnosti

  • PDF

Baš onako kako je u ekskluzivnom intervju za TOPSRBIJU nakon dobijanja priznanja “Turistički cvet” Turističke organizacije Srbije za 2012. godinu, najavio slavodobitnik i neumorni turističku radnik gospodin Radovan Tanasković, dugogodišnji direktor AD “Planinka” iz Kuršumlije, dogodilo se formiranje, a potom i predstavljanje potencijala Radanskog klastera (područje Kuršumlije, Prokuplja, Bojnika, Medveđe i Lebane). Tu incijativu podržala je vodeća firma ovoga kraja AD Planinka, uz finansijsku pomoć Evropske unije
i Švajcarske vlade kroz program evropskog partnerstva za pomoć nerazvijenim opštinama.

 Svečani početak rada ovog udruženja ozvaničen je početkom oktobra, kada je potpisan protokol o saradnji u Prolom Banji, uz najavu da će
sedište turističkog klastera nazvanog „Radanklaster” biti u Lebanu, u vizitorskom centru „Teodora“. Njihov osnovni cilj je da povežu tri destinacije evropskog značaja: neolitsko naselje Pločnik, spomenik prirode Đavolja varoši antički grad vizantijskog cara Justinijana - Caričin grad.
O tim svojim namerama, predstavnici Radanskog klastera više su govorili na nedavno održanoj
promociji ovog projekta u prostorijama Turističkoj organizaciji Srbije. Tom prilikom naglašeno je da turistički potencijali ovoga kraja predstavljaju veliki potencijal, ali da bi se oni i približili turistima iz zemlje i sveta, neophodno je da bude izgrađena putna mreža koja će te lokalitete povezati.
 
Formiranje Radanskog klastera, u kome su okupljeni privredni subjekti turizma i ugostiteljstva, lokalnih samouprava, obrazovnih, naučnih i kulturnih institucija, doprineće, između ostalog, da se otvaranjem ove zanimljive ture od Pločnika, neolitskog naselja starog 7.500 godina, čija dalja istraživanja finansira Vlada Velike Britanije sa pola miliona funti, preko Đavolje varošido Caričinog grada, poveća broj dolazaka turista kojih već sada godišnje ima oko 60.000.
Stvaranje klastera otvaraju se nove mogućnosti, jer je Područje Radana potencijalno skijalište, ima lovišta, biciklističkih koridora i pešačkih staza, mnogo čega što ovaj kraj Srbije čini jednom od najlepših turističkih regija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com