Thu09242020

Poslednja izmena:11:43:10 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Carska bašta Zrenjanin uvrstila u povrtarski rejon

Carska bašta Zrenjanin uvrstila u povrtarski rejon

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Mnogo puta je izrečena floskula da je agrar velika razvojna šansa Srbije ali, sve više raste svest o tome da samo kvalitetnom i planiranom proizvodnjom prateći nove tehnologije na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu ima smisla baviti se poljoprivrednom delatnošću. A upravo to su na vreme shvatili poljoprivrednici iz Mužlje, koji su organizovali “Carsku baštu” i danas, samo posle četiri godine rada, od šest članova osnivača, prerasli u ozbiljno preduzeće koje broji 19 stalno zaposlenih, sa preko 100 kooperanatai predstavljaju jednog od lidera u porizvodnji povrća na lokalnom području.

Nedavno otvaranje Logističkog centra će poljoprivrednim gazdinstvima okupljenim oko „Carske bašte“ omogućiti skladištenje robe i postizanje bolje cene, posebno u zimskim uslovima.

Preduzeće „Carska bašta“ d.o.o. iz Mužlje bavi se proizvodnjim i prodajom prevashodno povrća, proizvedenog na otovrenim poljima i u plastenicima. Najzastupljeniji proizvodi na otvorenom polju su: kupusnjače, tikvice, patlidžan, praziluk, kupus, različite vrste zelenih salata, jagode, dinje, lubenice...

U plastenicima se, u zavisnosti od godišnjeg doba proizvodi, leti: paradajz, paprika, krastavac, ljuta paprika, a zimi: više vrsta različitih salata, rotkvice, španat, keleraba...

Proizvodnju gazdinstava „Carske bašte“ konstantno prati Institut za poljoprivredu Zrenjanin koji istovremeno obavlja i savetodavnu ulogu kada je reč o zaštiti bilja i transfer novih tehnologija u proizvodnji, a kontrolu kvaliteta proizvoda vrše akreditovane laboratorije. Pošto se upotreba pesticida i veštačkog đubriva koristi u tragovima, jer je njohova cena izuzetno visoka, pa se o proizvodima iz „Carske bašte“ može govoriti i kao o organskoj hrani, te ovo preduzeće s pravom posluje pod motom: SVEŽE POVRĆE CELE GODINE.

U razgovoru sa gospodinom Madaraš Đulom, direktorom “Carske bašte”doznali smo da će otvaranje logističkog centra doprineti jačanju tradicionalne povrtarske proizvodnje regije, jer ako „Carska bašta“ predstavlja stotinak kooperanata koji donose svoj proizvod, onda treba da postoji jedan poslovni prostor koji će primiti tu robu. Najbitnije je u povrtarskoj, ali i u drugim poljopirvrednim granama, u našoj zemlji, suzbijanje  neplanske, stihijske proizvodnje i ovo preduzeće pokušava da na poljima svojih kooperanata organizuje i planira proizvodnju, i da na osnovu statističkih podataka tačno predicira šta se u određenom periodu lako može prodati, da se to i proizvodi. Pomno se prati koje će seme, koja će sorta, biti kod kog proizvođača zasejana, vodi se Dnevnik polja, nacrtane su karte proizvodnih polja kooperanata i postoji evidencija za 300 hektara o tome ko šta radi, kada bere i sl.

Trenutno, „Carska bašta“ još uvek ima manjak robe iz ove regije,  tako da su zastupljeni kooperanti od Leskovca do Subotice, i još robe nije dovoljno. „Carska bašta“ svake godine duplira svoj promet,  i to je potvrda da je ova proizvodnja svakako perspektiva jer što se tiče proizvodnje u plastenicima nema je dovoljno, i ko ima problem čime da se bavi, ovo preduzeće je spremno da pruži pomoć, jer kvalitetni proizvodi iz plastenika su tražena roba i lako se mogu prodati.

-Počeli smo da funkcionišemo kao zadruga i u budućnosti ćemo preuzeti ulogu naše bivše zadruge, pa je verovatno ovo udruživanje interesantno - dodaje  gospodin Madaraš Đula.-Na ovom našem primeru se može videti kako se više nas složilo oko proizvodnje povrtarstva i plasiranja te robe i verovatno se ovaj recept može primeniti i na druge proizvođače npr. cveća ili stočare i ratare...

Ekonomski razvoj sela isključivo počiva na ovakvim temeljima,  i tek onda kada pružimo mogućnost rada i zarade, možemo pričati ozbljno o nenapuštanju sela od strane mladih. Mislim da je ovaj naš zacrtani put ispravan i da će se naći neko da pomogne, ako zastanemo ili pokleknemo na tom putu, ako ne budemo imali dovoljno sredstava za finansiranje svih naših ideja, za koje smatram da dugoročno, od pojedinca do države, svi imaju koristi.

Jedan od primarnih zadataka „Carske bašte“ je plasman proizvoda, i on je od početka išao preko trgovačkog lanca „Gomex“, gde smo imali siguran plasman i sigurnu naplatu, ali smo toliko u međuvremenu napredovali da smo svojim proizvodima prevazišli mogućnosti plasmana na takvom tržišti, tako da je nužno da se proširimo i na druge trgovačke lance.

Dobra reklama za nas je i naš način rada. Naši kupci na jednom mestu mogu da nađu širok asortiman proizvoda, a sa „Gomexom”, kao strateškim partnerom, smo stvorili brend "Iz moje bašte". Proizvodi sa ovom oznakom potiču iz domaćih bašti, plastenika, njiva i voćnjaka i oni do naših potrošača stižu u najkraćem mogućem roku od 24h.

Koji je dalji put razvoja naše „Bašte“?

Mi znamo da moramo da menjamo način proizvodnje. Zbog dužeg čuvanja proizvoda, zbog gramature, boje, načina pakovanja, u trgovačkim lancima, čitava proizvodnja mora preuzeti neke kvalitete koji se u EU već koriste. Mi smo u prelaznoj fazi do tih sortimenata i kvaliteta i treba da prođe jedno izvesno vreme da se to primeni, ali u svkom slučaju mi proizvodimo ono što se može prodati. Uglavnom, sada smo već toliko sposobni i proizvođači su uspeli raznim tehnikama da savladaju proizvodnju, da tokom cele godine imamo gotovo sve proizvode sa ove regije što je dobro, jer ako proizvođač ima šta da ponudi i zimi i leti, može da preživi - zaključio je Madraš Đula.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar