Tue10042022

Poslednja izmena:09:10:14 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Tri praznična dana folklora na 49. Festivalu muzičkih društava Vojvodine

Tri praznična dana folklora na 49. Festivalu muzičkih društava Vojvodine

  • PDF

Završno veče 49. Festivala muzičkih društava Vojvodine, na kojem su ove godine nastupali folklorni ansambli, narodni orkestri, pevačke grupe, vokalni solisti, instrumentalisti iz osamnaest kulturno-umetničkih društava, održano je Velikoj sali Kulturnog centra Ruma pred prepunim auditorijumom, koji je svojim aplauzima nagrađivao sve ono što se dešavalo na sceni. A na njoj se u tri koncertne večeri, u programama u trajanju od po 25 minuta, predstavilo 18 ansambala iz Vojvodine sa pesmama i igrama sa teritorije Srbije, i tradicijama i običajima srpskog naroda van njenih granica.

Sa ovog festivala bilo je planirano da se na dalje, Republičko takmičenje, koje će biti održano u Obrenovcu krajem meseca, plasira pet najuspešnijih ansambala. Tradicionalne nagrade i specijalna priznanja muzičkih društava Vojvodine kao i konačnu ocenu o najboljima na 49. Festivalu muzičkih društava na kraju je dao i najmerodavniji, od ukupno četiri žirija Festivala, koji je radio u sastavu: mr Jasna Bjeladinović, dr Mira Zakić, mr Gordana Roganović, Milovan Ognjanović i Ljubomir Vujčin. Da je pred njima bio težak izazov, potvrđuje činjenica da je, čak šest ansambala koji su se predstavili u zvaničnoj konkurenciji, dobilo Zlatne plakakete i ocenjeno sa preko 91. bodom, što je uslovilo odluku da se u Obrnovac plasiraju šest, a ne pet najboljih, kako je planirano.

Prvo mesto je zauzelo Kulturno-umetničko društvo “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole; drugo, Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” iz Pančeva; treće, Kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Novog Sada; četvrto, Akademsko kulturno-umetničko društvo „Sonja Marinković“, takođe iz Novog Sada; peto, Mađarski kulturni centar “Kodalj Zoltan” iz Bačke Topole i šesto, Kulturno-umetničko društvo „Železničar“, Ansambl narodnih igara i pesama „Vila“ iz Novog Sada. A da je redosled bio i obrnut, ne bi pogrešili.

Rumljani su, kao vazda dobri domaćini, na svakoj koncertnoj večeri imali žiri publike, novinarski žiri i žiri sastavjen od 12 umetničkih rukovodilaca, koji se te večeri nisu takmičili, koji su prema svojim nahođenjima birali svoje favorite večeri.

Na prvoj koncertnoj večeri nagradu novinarskog žiria poneli članovi Ansambla narodnih igara i pesama “Branko Radičević” iz Rume, žirija publike za najbolje je izabrao predstavnike Mađarskog kulturnog centra “Kodalj Zoltan” iz Bačke Topole, a specijalni žiri sastavljen od umetničkih rukovodilaca ansambala za najuspešniji proglasio je KUD “Kosta Abrašević” Pančevo.

Pobednik druge večeri prema mišljenju novinarskog žirija bilo je Kulturno-umetničko društvo „Železničar“, Ansambl narodnih igara i pesama „Vila“ iz Novog Sada, a žiri publike je doneo odluku da svoju nagradu dodeli Akademskom kulturno-umetničkom društvu „Sonja Marinković“, takođe iz Novog Sada. Žiri umetničkih rukovodilaca za najuspešnije proglasio je ansambl Doma kulture ”Sivac” iz Sivca.

Na trećoj završnoj večeri Festivala nastupilo je, kao i prethodnih večeri, šest ansambala: Kulturno-umetničko društvo “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole, Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” iz Pančeva, Kulturno-umetničko društvo “Jedinstvo”  iz Pančeva, Kulturno-umetničko društvo “Branko Radičević” iz Stare Pazove, Omladinsko kulturno-umetničko društvo”Sv. Sava” iz Nove Pazove i Kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Novog Sada. Žiri novinara sastavljen od predstavnika Sremske televizije odlučio je da OKUD ”Sv. Sava” iz Nove Pazove ponese titulu najuspešnijeg, uz obrazloženje da na najbolji način neguju sremsku pesmu i igru. Žiri publike, kojeg su činili predstavnici Centra za socijalni rad u Rumi, nagradio je KUD“Branko Radičević” iz Stare Pazove. Za žiri umetničkih rukovodilaca najuspešniji ansambl treće večeri je bilo Kulturno-umetničko društvo “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole.

Ali, pobednici ove manifestacije su i orgnizatori Festivala, Opština Ruma, Kulturni centar, Zavod za kulturu Vojvodine i Savez amatera Vojvodine;  pobednici su i pokrovitelji maniestacije: Opština Ruma i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine; pobednici su i predani sakupljači, tragači, čuvari i oni koji neguju narodno stvaralaštvo u Srbiji i Srba van granica zemlje.

Za nekog ko je ovaj festival pratio srcem, a ne očima znalca-profesionalca, najlepši je bio doživljaj razigrane mladosti, raznovrsnost igara, lepota i snaga glasova, vitruoznost muzičara, ukratko  energija  koja je iz večeri u veče punila dvaranu KC Ruma.

Ovaj 49. festival biće upamćen kao najmasovniji, po kvalitetu ansambala koji su nastupali i maloj razlici u kvlifikacijama koja je odredila broj učesnika, ali i pobednike...

Festival je dokaz da se nešto menja. KUD postaju mestom sve većeg okupljanja ljudi zainteresovanih za narodno stvaralaštvo, koje  je od presudnog značaja za prosperitet i opstanak jednog naroda. Poslednjih desetak godina svako selo, pa i naselje osniva KUD sa istim ciljem, očuvanja i negovanja tradicije. Nije li pravo vreme da se na sve moguće načine pomogne ovaj talas pozitivnih tendencija i od strane političkih struktura od lokalnog do državnog nivoa.

Nije li ovo dobar pokazatelj da se časovi fizičke kulture u školama (i osnovnim i srednjim) mogu oplemeniti folklornim sadržajima, a da se, uslovno rečeno, srednje i starije generacije u dvoranama za fitnes i pilates uz folklor i narodnu muziku podsete koraka iz nekog od kola ili da nauče neke nove, uz druženje, pokret i muziku. Ne samo da bi to bio jedan jedinstven i orginalan pristup zaustavljanju godina već i višestruko koristan beg od zaborava, globalnog, ali i personalnog.
Više fotografija sa treće večeri 49. Festivala folklornih ansambala Vojvodine, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com