Sun01172021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Tri praznična dana folklora na 49. Festivalu muzičkih društava Vojvodine

Tri praznična dana folklora na 49. Festivalu muzičkih društava Vojvodine

  • PDF

Završno veče 49. Festivala muzičkih društava Vojvodine, na kojem su ove godine nastupali folklorni ansambli, narodni orkestri, pevačke grupe, vokalni solisti, instrumentalisti iz osamnaest kulturno-umetničkih društava, održano je Velikoj sali Kulturnog centra Ruma pred prepunim auditorijumom, koji je svojim aplauzima nagrađivao sve ono što se dešavalo na sceni. A na njoj se u tri koncertne večeri, u programama u trajanju od po 25 minuta, predstavilo 18 ansambala iz Vojvodine sa pesmama i igrama sa teritorije Srbije, i tradicijama i običajima srpskog naroda van njenih granica.

Sa ovog festivala bilo je planirano da se na dalje, Republičko takmičenje, koje će biti održano u Obrenovcu krajem meseca, plasira pet najuspešnijih ansambala. Tradicionalne nagrade i specijalna priznanja muzičkih društava Vojvodine kao i konačnu ocenu o najboljima na 49. Festivalu muzičkih društava na kraju je dao i najmerodavniji, od ukupno četiri žirija Festivala, koji je radio u sastavu: mr Jasna Bjeladinović, dr Mira Zakić, mr Gordana Roganović, Milovan Ognjanović i Ljubomir Vujčin. Da je pred njima bio težak izazov, potvrđuje činjenica da je, čak šest ansambala koji su se predstavili u zvaničnoj konkurenciji, dobilo Zlatne plakakete i ocenjeno sa preko 91. bodom, što je uslovilo odluku da se u Obrnovac plasiraju šest, a ne pet najboljih, kako je planirano.

Prvo mesto je zauzelo Kulturno-umetničko društvo “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole; drugo, Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” iz Pančeva; treće, Kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Novog Sada; četvrto, Akademsko kulturno-umetničko društvo „Sonja Marinković“, takođe iz Novog Sada; peto, Mađarski kulturni centar “Kodalj Zoltan” iz Bačke Topole i šesto, Kulturno-umetničko društvo „Železničar“, Ansambl narodnih igara i pesama „Vila“ iz Novog Sada. A da je redosled bio i obrnut, ne bi pogrešili.

Rumljani su, kao vazda dobri domaćini, na svakoj koncertnoj večeri imali žiri publike, novinarski žiri i žiri sastavjen od 12 umetničkih rukovodilaca, koji se te večeri nisu takmičili, koji su prema svojim nahođenjima birali svoje favorite večeri.

Na prvoj koncertnoj večeri nagradu novinarskog žiria poneli članovi Ansambla narodnih igara i pesama “Branko Radičević” iz Rume, žirija publike za najbolje je izabrao predstavnike Mađarskog kulturnog centra “Kodalj Zoltan” iz Bačke Topole, a specijalni žiri sastavljen od umetničkih rukovodilaca ansambala za najuspešniji proglasio je KUD “Kosta Abrašević” Pančevo.

Pobednik druge večeri prema mišljenju novinarskog žirija bilo je Kulturno-umetničko društvo „Železničar“, Ansambl narodnih igara i pesama „Vila“ iz Novog Sada, a žiri publike je doneo odluku da svoju nagradu dodeli Akademskom kulturno-umetničkom društvu „Sonja Marinković“, takođe iz Novog Sada. Žiri umetničkih rukovodilaca za najuspešnije proglasio je ansambl Doma kulture ”Sivac” iz Sivca.

Na trećoj završnoj večeri Festivala nastupilo je, kao i prethodnih večeri, šest ansambala: Kulturno-umetničko društvo “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole, Kulturno-umetničko društvo “Stanko Paunović” iz Pančeva, Kulturno-umetničko društvo “Jedinstvo”  iz Pančeva, Kulturno-umetničko društvo “Branko Radičević” iz Stare Pazove, Omladinsko kulturno-umetničko društvo”Sv. Sava” iz Nove Pazove i Kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Novog Sada. Žiri novinara sastavljen od predstavnika Sremske televizije odlučio je da OKUD ”Sv. Sava” iz Nove Pazove ponese titulu najuspešnijeg, uz obrazloženje da na najbolji način neguju sremsku pesmu i igru. Žiri publike, kojeg su činili predstavnici Centra za socijalni rad u Rumi, nagradio je KUD“Branko Radičević” iz Stare Pazove. Za žiri umetničkih rukovodilaca najuspešniji ansambl treće večeri je bilo Kulturno-umetničko društvo “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole.

Ali, pobednici ove manifestacije su i orgnizatori Festivala, Opština Ruma, Kulturni centar, Zavod za kulturu Vojvodine i Savez amatera Vojvodine;  pobednici su i pokrovitelji maniestacije: Opština Ruma i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine; pobednici su i predani sakupljači, tragači, čuvari i oni koji neguju narodno stvaralaštvo u Srbiji i Srba van granica zemlje.

Za nekog ko je ovaj festival pratio srcem, a ne očima znalca-profesionalca, najlepši je bio doživljaj razigrane mladosti, raznovrsnost igara, lepota i snaga glasova, vitruoznost muzičara, ukratko  energija  koja je iz večeri u veče punila dvaranu KC Ruma.

Ovaj 49. festival biće upamćen kao najmasovniji, po kvalitetu ansambala koji su nastupali i maloj razlici u kvlifikacijama koja je odredila broj učesnika, ali i pobednike...

Festival je dokaz da se nešto menja. KUD postaju mestom sve većeg okupljanja ljudi zainteresovanih za narodno stvaralaštvo, koje  je od presudnog značaja za prosperitet i opstanak jednog naroda. Poslednjih desetak godina svako selo, pa i naselje osniva KUD sa istim ciljem, očuvanja i negovanja tradicije. Nije li pravo vreme da se na sve moguće načine pomogne ovaj talas pozitivnih tendencija i od strane političkih struktura od lokalnog do državnog nivoa.

Nije li ovo dobar pokazatelj da se časovi fizičke kulture u školama (i osnovnim i srednjim) mogu oplemeniti folklornim sadržajima, a da se, uslovno rečeno, srednje i starije generacije u dvoranama za fitnes i pilates uz folklor i narodnu muziku podsete koraka iz nekog od kola ili da nauče neke nove, uz druženje, pokret i muziku. Ne samo da bi to bio jedan jedinstven i orginalan pristup zaustavljanju godina već i višestruko koristan beg od zaborava, globalnog, ali i personalnog.
Više fotografija sa treće večeri 49. Festivala folklornih ansambala Vojvodine, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
+1 #7 Andjelce 10-11-2012 02:17
Zelim da cestitam svim ucesnicima, bez obzira na osvojen broj bodova...uostalom najlepse od svega jeste to druzenje, i jako mi je zao sto se pola KUDova prepucava i raspravlja, i da susreti ne mogu proci bez nekih incidenta..:P smatram da je bilo poprilicno fer i korektno...jasam iskreno uzivala ucestvujuci u svom delu, i gledajuci ostale...
Citiraj
 
 
+13 #6 Sava 08-11-2012 21:33
Milovan nekada vodio Sonju, jedna Miloradova koreografija. Ivanjsko cvece-ubedljivo najbolja koreografija bačkih igara i treba da je izvode-Lonić nije ni bio u žiriju. Sva društva, gradska, imaju igrace sa strane, neko igra par a neko više godina, po tebi onda nema prava ni jedan KUD u Srbiji da se takmiči. Marković nije promenio festivalski program, već je ispravio "šav" jer im je sugerisao žiri na opšt. smotri, a pošto to žiri može i sme na ansamblima je da li će ih prihvatiti ili ne, poslušali su žiri tako da nema materijala za diskvalifikaciju.Svaki KUD bira šta će izvesti na smotri.To što je neko odabrao aktuelnu koreografiju, ili drugu koja godinama zapažena nema nikakve veze ko je u žiriju, jedan čovek u žiriju nije u stanju da lobira ostale članove ako oni smatraju da koreografija nije izvedena u skladu.Članovi žirija su bili iz Vojvodine i iz Beograda.A najveći broj bodova nisu odneli oni na koje se žalite, već po zasluzi kako i treba-ansambli su bili jaki.Čestitam učesnicima
Citiraj
 
 
-7 #5 mihajlo 06-11-2012 19:23
odgledao sam sve tri veceri festivala i zaista je lepo videti toliku mladost i razigranost i cuvanje tradicije nasih naroda i naordnosti ali mislim da ziri kao ziri nije trebao biti iz vojvodine jer bi se moglo reci da je u nekom momentu bio pristrasan..recimo ..milovan ognjanovic je nekada vodio sonju marinkovic..milorad lonic takodje a njegove koreografije su se igrale...KUD svetozar markovic je izmenio festivalski program sto je za diskvalifikaciju...KUD vila je probila vreme od 25 minuta..sonja marinkovic ne bi trebala da se takmici jer su u njoj akademski muzicari i gotovi igraci dosli iz neke sredine kao gotovi igraci...u nekoliko predstavljanja ansambala se pominju neki clanovi zirija da su pomogli nekim drustvima (i naravno naplatili za svoju pomoc) tako da mislim da da bi ziri trebao da bude iz srbije a neka ovaj iz vojvodine ide u srbiju da zirira gde niko nikog ne zna a u svakom slucaju se slazem sa goranom da koje pisao pravila taj ih prvi i krsi..
Citiraj
 
 
-8 #4 goran 06-11-2012 18:29
chudime da nema komentara "ODGOVORNIH" ljudi! mozda sam i ovo (ljudi) trebao da stavim pod znake navoda?!! ko zna?!!
Citiraj
 
 
-7 #3 goran 05-11-2012 22:25
jel to znachi da ima i cenzure,pa ako nekome istina ne odgovara nece biti objavljeno?!!
Citiraj
 
 
-3 #2 goran 05-11-2012 22:21
dali ce biti snimaka sa sve tri festivalske veceri? odgledao sam trecu vecer ali bih i prve dve da bih mogao da komentarisem! pitanje za Savu (dozivotnog) Muchibabica: dokle ce u ziriju biti koreografi koji imaju svoje koreografije u zvanichnoj konkurenciji na festivalu? ti isti clanovi zirija "'ne vide" muzicare koji tezgare u vishe drushtava na festivalu a sami su pisali propozicije po kojima to nemoze i drushtva se u tom sluchaju diskvalifikuju! uskoro ce ako njima bude trebalo moci i igraci da igraju za vishe drushtava!
Citiraj
 
 
+16 #1 mackica 05-11-2012 20:22
Bila je čast i zadovoljstvo učestvovati na Festivalu. Priznanje koje nam je dodeljeno čini nas srećnima i obavezuje nas da se prema tradiciji odnosimo još odgovornije.
Podržavamo ideju da se u osnovnim školama uvedu folklorni sadržaji i preporučujemo folklornu rekreaciju.
Citiraj
 

Dodaj komentar