Thu01282021

Poslednja izmena:12:23:52 PM

Back TURIZAM BANJE Udruženja banja Srbije učestvovalo na 4. Međunarodnom sajmu zdravstvenog turizma u Antaliji

Udruženja banja Srbije učestvovalo na 4. Međunarodnom sajmu zdravstvenog turizma u Antaliji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Dvadesetak dana nakon veoma zapaženog učešća na II Balkan Spa Samitu (BSS) u Izmiru, Udruženje banja Srbije je ponovo bilo gost kolega iz Udruženja banja Turske. Ovoga puta učešće je realizovano u okviru panel sesije pod nazivom „Kreiranje jedinstvene banje – iskustva Severne Amerike i banja Balkana“, kao deo pratećeg programa 4. Međunarodnog sajma zdravstvenog turizma, koji je održan od 01 – 04. novembra u mondenskom turskom letovalištu Antaliji.

Na zapaženoj prezentaciji, Udruženje je učesnike panela upoznalo sa prirodnim i infrastrukturnim potencijalom srpskih banja, kao i njihovim hronološkim razvojem u poslednja dva veka. Predstavnik Srbije bila je i dr Gorana Isailović (Serbian Medical Spa Association) sa predstavljanjem autentičnog srpskog velnesa.
 Uz domaćina, Udruženja banja Turske (prof. dr. Zeki Karagulle), i Srbije, učesnici su bili i predstavnici udruženja banja Slovenije (Iztok Altbauer) i Bugarske (Stanimir Stankov). Budući da predstavnik SAD iz poznatih razloga nije mogao da krene iz Njujorka, spa tržište u Severnoj Americi, predstavio je Samual Margulies, arhitekta iz Kanade, koji dugi niz godina projektuje spa&welness centre.
 Prema rečima sekretara Udruženja banja Srbije Vladana Veškovića, nastup na sajmu iskorišćen je za ostvarivanje novih B2B kontakata, naročito sa izlagačima iz oblasti zdravstvenog i medicinskog turizma, u kojoj je Turska daleko odmakla. Verovatno najkorisniji susret je ostvaren sa državnim sekretarom u Ministarstvu kulture i turizma Turske, koji je bio veoma znatiželjan da sazna trenutno stanje banja u Srbiji. Prijatno je iznenadila njegova upućenost u aktivnosti u regionu Balkana preko BSS i podrška koju pruža Udruženju banja Turske. Razgovor je završen pozivom da bude gost III BSS u Srbiji sledećeg septembra, što je državni sekretar sa zadovoljstvom prihvatio.
 U toku je definisanje i usaglašavanje stavova koji su izneti na panelu, i u iscrpnim razgovorima koji su se vodili tokom četiri dana boravka, ali se već sada mogu navesti osnovne smernice daljih aktivnosti u organizaciji BSS. Nakon formiranja četiri strukovne komisije na II BSS, sada je moguće krenuti u organizaciju Balkan Spa Akademije (BSA), kao sledećeg koraka ka konačnom cilju naše misije – definisanja autentičnog turističkog proizvoda, banja Balkana. Ovaj veoma složen proces će se realizovati u nekoliko etapa. Prva je izrada dokumenta sa ciljevima BSA, opštim programom BSA i opisom aktivnosti, što će obezbediti podršku asocijacija banja zemalja Balkana. Za sada, BSA ima podršku Turske, Srbije, Bugarske i Slovenije. Sledi izrada jedinstvenog detaljnog programa medicinske i nemedicinske edukacije, čime se obezbeđuje važenje sertifikata u svim zemljama Balkana.
Krenuće se i u licenciranje Balkan Spa Award, priznanja koje će se, svake godine, u vreme održavanja BSS, dodeljivati najuspešnijima u banjama Balkana, u deset kategorija.
Očekuje se da će se većina dogovorenog ostvariti do sledećeg Balkan Spa Samita, kada je domaćin sličnog skupa Udruženje banja Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar