Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Praznik srpskog vina u Lazarevcu

Praznik srpskog vina u Lazarevcu

  • PDF

Vinari vole da dođu u Lazarevac na Festivala srpskih vina, jer je to jedna od retkih neprofitnih manifestacija, koja ima za osnovni cilj da vinarima omogući ostvarivanje kontakta sa ljubiteljima vina bez ulaganja velikih sredstava. U gradu kraj Kolubare, imaju tretman baš onakav kakav je i potreban grupaciji koja se bori za svoje mesto u očima konzumenata, bombardovanih sa stranim, hiperjeftinim i srazmerno toliko i (ne)kvalitetnim vinima.

Prošle godine je u Lazarevac pristiglo 30-ak vinarija sa kompletnom paletom svojih vina, a ove godine, prema najavama, biće ih više od četrdest, možda čak i 50, i što je najvažnije, sve vinarije su domaće. Mnogi od njih su već poznati i priznati, ali ima i onih koji uče i koji će tek biti čuveni po svojim vinima. Jedino u Lazarevcu organizatori ne naplaćuju štandove izlagačima, što se uglavnom radi, ponekad i na vrlo bezobrazno skup način, već se vinarima obezbeđuje čak i posluženje, zajednički ručak, a posetiocima besplatan ulaz uz mogućnost da besplatno degustiraju vina.
Povodom održavanja ovogodišnjeg Festivala srpskih vina, u medija centru Privredne komore Beograda, ustanove koja podržava svaku manifestaciju ovakvog tipa, okupljenim predstavnicima medija Velibor Pešić predsednik Upravnog odbora „Srpsko vino“ je rekao:
-Svaka manifestacija koja ima za cilj promociju srpskih vina je dobrodošla, jer doprinosi da proizvođači vina u Srbiji povećaju proizvodnju kako bi se smanjio uvoz inostranih vina. Ovaj festival je odlična prilika da svi srpski proizvođači prikažu svoja dostignuća tržištu. Mislimo da ima mnogo više manifestacija koje promovišu neke internacionalne proizvođače, a ovaj festival je fokusiran isključivo na domaće proizvođače. Srbija godišnje uveze stranih vina u vrednosti od 40 miliona evra, što je poražavajuće i za srpsku privredu i za srpske vinare.
Festival srpskih vina u Lazarevcu svake godine privuče u Sportsku halu SRC “Kolubara” veliki broj posetilaca, izlagača i vinskih i vinogradarskih stručnjaka, koji nakon degustacija najnovijih vina, daju dragocene savete vinarima. Među izlagačima je svake godine i nekoliko vinara iz lazarevačke opštine, čiji
je kvalitet vina, prema ocenama posetilaca, u rangu najkvalitetnijih proizvoda koja se degustiraju na ovom festivalu. Udruženje vinara, vinogradara i ljubitelja vina „Zeočkih vinogradara“ zbog izuzetnih rezultata postignutih u ovoj oblasti je ove godine dobitnik Vidovdanske nagrade grada. Predsednik Udruženja vinara, vinogradara i ljubitelj vina „Zeočki vinogradi“ Radosav Čvorović, idejni tvorac ove manifestacije,
izneo je svoja očekivanja i nadanja da će Srbija u narednim godinama postati jedna od ozbiljnih vinskih zemalja. Festival u Lazarevcu je samo jedna od slika u čitavom srpskom vinskom mozaiku, pa se organizatori trude da svaki naredni bude drugačiji i bolji.
Ovogodišnji program festivala se neće mnogo različkovati od prethodnog. I ove godine biraće se najbolja pesma o vinu, a centralna tema ovogodišnjeg festivala je promocija Liturgijskog vina koji pravi lazarevačka crkva. Festival srpskih vina svečano će biti otvoren u subotu 10. novembra 2012. godine u 12,00 časova, i trajaće do 20,00 časova. Ulaz za sve posetioce je besplatan. Organizaciju Festivala pored Udruženja vinara i vinogradara Srbije i gradske opštine Lazarevac pomogla su i sva javna opštinska preduzeća, PDRB „Kolubara“, Kolubara Usluge i Kolubara Ugostiteljstvo,SRC „Kolubara“, Centar za kulturu „Lazarevac“ i Prvo prigradsko pozorište.
Prema najavi organizatora na IV Festivalu srpskih vina će se predstaviti: Vinarija Mačkov podrum i Vinarija Kovačević iz Iriga; Vinarija Antić Orahovaci Vinarija Petrović iz Velike Hoče– Kosovo i Metohija; Vinarija Aleks, Vinarija Dulka, Vinarija Vinum i Vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca; Podrum “Do kraja sveta” iz Kovilja, Vršački vinogradi i Prodična Vinarija Vinik iz Vršca; Podrum Botunjac iz Donjeg Zleginja; Podrum vina Aleksić, Vranje; Vinarija Temet iz sela LOZOVIK – Jagodina;
Vinarium d.o.o. Banoštor; Vinarija Pusula iz Beograda, Vinarija Empresa iz Niša; Vinarija Art Wine iz Grošnice kraj Kragujevca; Podrum Radovanović Krnjevo; Vinarija Živković, Selo Kličevac, Požarevac; Podrum Janko, Smederevo; Vinarija Ivanović Aleksandrovac; Vinarija Spasić, Tržac; Podrum Wineco, Trnavci; Vinarija Milosavljević, Selo Bučje, Počekovina; Podrum Mihajlović, Aleksandrovac – Župski; Zadužbina kralja Petra I Karađorđevića, Kraljevska Vinarija, Topola; ODPF “Radmilovac”, Radmilovac; Vinarija Jović, Knjaževac; Vinarija Galot, Banatski Karlovac; Rubin AD, Kruševac; Bačina vino, Bačina; Vinarija Stemina, Trstenik; Vinska kuća Minića, Tržac, Aleksandrovac; Podrum braće Rajković, Gornje Zleginje, Aleksandrovac, Župa; Vinska kuća Rakićević, Velja Glava, Župski Aleksandrovac; Podrum Čokot, Starci, Aleksandrovac; Vinarija Borojević, Kupinik; te Vinarija Caerpe Diem, Podrum Milojević i Podrum Milojaš iz Lazarevca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com