Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Novinari na premijeri Mačkovog mladog vina Portugizera, Svatovca

Novinari na premijeri Mačkovog mladog vina Portugizera, Svatovca

  • PDF

Božole (Beaujolais) u Francuskoj, Nuova u Italiji, Portugizer u Srbiji. Sve su to mlada vina koja će se po tradiciji probati trećeg četvrtka novembra. I dok u Francuskoj običaj nalaže da se sa mladim vinom krene prvog sata tog dana, ili odmah posle ponoći, Novosađani će 15. novembra na lokaciji između župne crkve Imena Marijina i Informativnog centra TO Novog Sada po VI put u svom gradu moći da odaju počast mladom, ili novom vinu, što će im podariti ili obezbediti Vinarija “Mačkov podrum” uz prigodan program.

Tim povodom, održan je novinarski skup u “Mačkovoj senici”, degustacionoj sali Vinarije “Mačkov podrum” u Irigu, gde je pored domaćina, ića i pića goste sačekalo i iznenađenje, novina za ovu godinu.
-Večeras smo zamislili da napravimo druženje povodom 15. novembra i Dana mladog Portugizera, tj. Svatovca - tim rečima je svoje goste, novinare, dočekao vlasnik vinarije Sava Jojić. - To je jedinstveni događaj u slavu mladog vina u Srbiji. Putujući po svetu video sam da to u mnogim zemljama rade, da se raduju tom danu. Smatrao sam da bismo i mi u Srbiji to mogli da uradimo. Mi to već godinama negujemo, i verujem da su mnogi od vas svedoci prvog našeg okupljanja ovim povodom, kod spomenika Jaše Tomića, ispred njegove kuće u Dunavskoj ulici, gde se trideset godina nalazi elitni Kineski restoran „Sečuan“. Tu smo počeli, pa smo se premestili na Trg slobode i današnju lokaciju.
U vezi tog događaja, svake godine se trudimo da ga oplemenimo, pa smo za Dan mladog Portugizera prošle godine utemeljili nagradu za najlepšu pesmu o vinu i vinogradima, a od ove godine uvedena je i titula Dame Portugizera i Viteza Portugizera. Čast i priznanje da ponese titulu Prva Dama, i da bude zaštitno lice mladog vina pripala je glumici Danijeli Vranješ, a Viteza ne bih da otkrijem.
Prvi zadatak, snimanje u sremačkoj nošnji sa čašom i flašom mladog vina Portugizera Danijela Vranješ izvršila je bez greške, što, uostalom, možete da vidite i u Galeriji fotografija koje slede.
Što se tiče Dana mladog Portugizera, Sava Jojić je rekao da su ove godine pripreme najkompleksnije i najobimnije. Dobijena je veoma snažna podrška grada Novog Sada i Turističke organizacije iz Iriga. Čak je i grad Novi Sad Dan mladog Portugizera stavio u zvaničnu priredbu grada.
-Biće pesme i igre, nastupiće ANIP „Vila“ iz Novog Sada, „biće meda, mleka, biće lepih seka“, a zvaničan početak zakazan je za 17 časova. Voditelj će biti Miki Đuričić, a Dama će čitati nagrađenu pesmu koju je žiri već odabrao.
Na moje pitanje: Kakvo je ovogodišnje vino?! Sava Jojić je imao sledeći odgovor:
-Stalno me provocirate kakvo je vino, pa vino je dobro, kod nas je uvek dobro vino. Ova godina je bila teška. Znam da mnogi misle kako je ova godina bila dobra zato što je bilo dosta sunca. Ali, ova godina je bila vrlo problematična, mnoga grožđa kod mnogih vinogradara su se „obarila“, što u prevodu znači da nisu sazrevala nego su se na jedan brz način skuvala, ispekla. Zahvaljujući našem „supervizoru“ i konsultantu iz Italije Luiđiju Matiuzu (Luigi Mattiuzzo), koji nas je upozorio šta da radimo, mi nismo imali taj problem i sada smo to naučili. Sačuvali smo grožđe, Portugizer je odličan, u čega ćete se posle našeg enogloga i moje, sami imati prilike da se uverite. Ovo je, u stvari, svojevrsna novinarska premijera, jer je među vama novinarima, veliki broj vinskih znalaca. Mislim da su nam i ostala grožđa pa i vina izuzetno dobra. Ove godine smo proizveli više vina nego i jedne godine do sada. Vrlo smo zadovoljni, i prodaćemo ga ili podeliti, popićemo ga, jedino ne znam da li ćemo pare dobiti za njega.
Pre par godina kada smo napravili prvo vino od Portugizera naš „konsultant“ Luiđi je iskreno rekao da nikada od te sorte nije pravio vino i da ne zna kakvo je to grožđe za mlado vino, ali da će pokušati da ga napravi metodom karbonske maceracije. On je danas oduševljen Portugizerom ili kako mi Sremci volemo da kažemo, Svatovcem. Priznao je da nije verovao da se
iz Portugizera mogu izvući tako sjajni mirisi. To je mlado vino, zato je „tanko“, nije to komleksno vino, ali mi smo dobili baš vino, kakvo smo želeli – zaključio je gospodin Sava Jojić.
U svakoj stručnoj literaturi svuda piše da je grožđe tj. vino od Portugizera pomalo dosadno. Istina je, da kada se radi metodom karbonskom maceracijom, odnosno na način na koji se radi Božole, ono uopšte nije ni tupo ni dosadno, naprotiv, vrlo je uzbudljivo i senzibilno. Uopstalom, možete ga probati i sami, na besplatnoj degustaciji, 15. novembra u periodu od 16-21h, pa i sami izvući zaključak. Jedno je sigurno, Portugizer ili Svatovac je već postao brend Fruške gore, Novog Sada, Vojvodine, Srbije, pa je vreme da pređe sve naše granice, što od srca želimo Savi Jojiću i Vinariji Mačkov podrum u Irigu.
Više fotografija možete da pogledate  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com