Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Dan oslobođenja Novog Sada obeležila mladost

Dan oslobođenja Novog Sada obeležila mladost

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Muzičko scenskim spektaklom posvećenom godišnjici oslobođenja Novog Sada, po peti put, a četvrti pod imenom Festival zlatnih ansambala Vojvodine, od 8 do 10. novembra 2012. godine, obeležen je ovaj značajni datum. Centralna svečanost bila je u maloj Sali SPENS-a 9 i 10. novembra, u večernjim časovima. Dvočasovne koncerte folklornih ansambala, horova, pevačkih grupa, narodnih, tamburaških i duvačkih orkestara podržali su brojni zvaničnici iz javnog i političkog života, predstavnici verskih zajednica i mnogobrojni posetioci.

Uz veliku pomoć grada Novog Sada i Sportskog i poslovnog centra Novog Sada, SKUD Železničar, Ansambl narodnih igara i pesama “Vila” iz Novog Sada, na čelu sa Miodragom Lonićem, umetničkim rukovodiocem ansambla, kao domaćinom, pokušali su zadržati trenutak u vremenu, i nizom aktivnosti od Mitrovdana tokom tri dana, evocirati Dan kada su Srbija i Vojvodina slavile. Festival je podržala i Matica iseljenika Vojvodine i Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 “Obilić” iz Novog Sada.

SKUD Železničar ANIP “Vila” tom prilikom je okupila brojne folklorne grupe i narodne orkestre iz Vojvodine i Novosađanima darovala promenadu najboljih vojvođanskih kulturno-umetničkih društava.

Služenje svečane liturgije povodom pomena poginulim srpskim i savezničkim vojnicima tokom Prvog svetskog rada. 8. novembra na Mitrovdan, u Sabornoj crkvi, u narodnim nošnjama, ispratili su i članovi SKUD Železničar ANIP “Vila” i KUD “Biseri” iz Pariza. U spomen na dan kada je Petar Bojović sa vojskom ušao u grad 9. novembra 1918. godine, 94. godine kasnije, priređen je svečani doček počasne čete Garde vojske Srbije, nakon čega su folklorni ansambli i prisutni građani, kao nekada, kada su žitelji Novog Sada sa oslobodiocima, zaigrali kolo na trgu, tada zvanom Trg Franje Josifa, posle Prvog svetskog rata preinačenom u Trg oslobođenja, a posle Drugog svetskog rata, u Trg slobode.

U maloj Sali SPENS-a se dve večeri za redom, 9 i 10.novembra okupili elitni folklorni anambli i narodni orkestri, koji su svom gradu podarili najlepše igre i pesme iz opusa bogatog narodnog stvaralaštva. Tokom dve festivalske večeri nastupili su osim domaćina ANIP „Vila“ SKUD Železničar: dečji hor “Bajićevi slavuji”, Gradski tamburaški orkestar “Branko Radičević” iz Rume, Krajiška izvorna grupa “Likosi” iz Novog Sada, KUD „Đido“ iz Bečeja, KPD„Jednota“ iz Gložana, SKUD„Sveti Sava“ iz Šida, ANIP„Branko Radičević“ iz Rume, Folklorni ansambl Doma kulture iz Ruskog Krstura, KUD„Laza Nančić“ iz Vršca, Kulturno umetničko društvo "Gik Banat Pionir" Zrenjanin, KUD „Stepino kolo“ iz Stepanovićeva, iz Novog Sada KUD „Neven“, Trubački orkestar „Danijela Jokanovića“ iz Šida, najbolji te vrste u Vojvodini i gosti iz Francuske, KUD „Biseri“ iz Pariza.

Jednom gradu se ništa lepše ne može dogoditi nego da okupi raspevanu i razigranu mladost. Analogno tome, ni jedna proslava se ne može lepše, svečanije i dostojanstvenije obeležiti nego igrom i pesmom. Zato se na Dan oslobođenja Novog Sada 1918. godine, okupljaju reprezentativni predstavnici društvene zajednice i čuvari narodne tradicije, kulturno-umetnička društva i zato je ANIP “Vila” SKUD Železničar organizujući ovakvu jednu svečanost za svoje građane (ulaz na koncerte je bio slobodan), učinio veliku stvar za svoj grad.
Više fotografija možete da pogledate  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com