Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Tradicijom u Evropu, VII susreti etno udruženja i asocijacija Srbije u Knjaževcu

Tradicijom u Evropu, VII susreti etno udruženja i asocijacija Srbije u Knjaževcu

  • PDF

Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor'' uz podršku opštine Knjaževac 24. i 25. novembra 2012.godine( subota i nedelja ),organizuje po sedmi put tradicionalnuturističku manifestaciju pod sloganom ''Tradicijom u Evropu '',susreteetno udruženja i asocijacija Srbije. Manifestacija ima za cilj promociju zimske turistike ponude i seoskog turizma na Staroj planini kao i očuvanje nasleđa i duhovne vrednosti opštine i regiona i očuvanje nacionalnog identiteta Srbije.

Učesnici ovogodišnje manifestacije su predstavnici iz 30 gradova Srbije, Bugarske, Makedonije,Slovenije; etno udruženja, etno mreže, zanatske i umetničke radionice; predstavnici seoskog turizma; proizvođači zdrave hrane, vina i rakija, sireva i proizvoda od mleka, predstavnici ministarstva, nacionalne turističke organizacije i etnografskog muzeja Srbije, lokalne samouprave i kulturni radnici iz više opština,  javnih preduzeća, Stare planine i Skijališta Srbije, renomiraneturističkeagencijeiz receptivnog turizma,predstavnici turističkih organizacija,kulturnih centarai medija.
U okviru manifestacije predviđen je i kulturno umetnički program sa renomiranim izvođačima i modnom revijom pod nazivom ''Zaveštanje za budućnost''.Po uzoru na pređašnje godine,održaće se takmičenje u „Srpskom obrednom peškiru“za starije kategorije,kao i za kategoriju školske dece.Drugog dana manifestacije za goste iz drugih gradova, predstavnike turističkih agencija, kulturne radnike i novinare biće organizovan obilazak Zavičajnog muzeja i stalne postavke dvopređnih čarapa, Salon građanske postavke 19. i 20.veka udruženja ''Izvor'', a ako vreme dozvoli možese upriličiti i obilazak Stare planine.
Kultura i umetnost, običaji i verovanja, lepota i mudrost življenja čine tradiciju jednog naroda. To je nešto po čemu se taj narod u okruženju prepoznaje, to je bogatstvo uma i duha koje mu pomaže da traje i opstaje.
Tradicija srpskog naroda bogata je i neiscrpna riznica koju treba otvarati, otkrivati, upoznavati i tako sačuvati od zaborava neprocenljive vrednosti koje čine lepotu duha i daju identitet našeg naroda kao i turistički potencijal opštine i Stare planine. Sa takvom idejom udruženje ''Izvor'' pokrenulo je pre sedam godina manifestaciju ''Tradicijom u Evropu'', okupivši na jednom mestu, u Knjaževcu, brojna udruženja, zanatlije, proizvođačei asocijacije, kojese bave istim, ili sličnim poslom, čuvajući narodno blago Srbije i neprocenljivo bogatstvo naših različitosti. Čitav spektar lepih običaja, starih zanata i bogatstvo folklora treba sačuvati za generacije koje dolaze. Zbog svega napred navedenog organizatori i tvorci ove manifestacije očekujupunu podrškusvih relevantnih faktora, kako bi dobro i kvalitetno organizovali manifestaciju.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com