Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Uspešan nastup Srbije na Sajmu turizma u Šangaju

Uspešan nastup Srbije na Sajmu turizma u Šangaju

  • PDF

Na Sajmu turizma ``China International Travel Mart (CITM 2012)``, u Šangaju, Kina,koji je trajao u periodu od14. do 18. novembra 2012. godine, Srbija je imala zapažen nastup u okviru prezentacije svoje turističke ponude .
Uoči prvog dana Sajma zamenik direktora međunarodne saradnje u Državnoj upravi za turizam, gospodin Xiong Shanhua je zajedno sa predstavnicima kineskih medija obišao izložbeni prostor Republike Srbije u prisustvu državnog sekretara Ministarstva finansija i privrede, dr Gorana Petkovića i direktorke Turističke organizacije Srbije, gospođe Gordane Plamenac.

U kontaktima sa kineskim organizatorima putovanja, ukazano je na najveću prepreku dolaska kineskih turista u zemlje regiona, a koju predstavlja vizni režim. Imajući u vidu da sa dalekih destinacija turisti uglavnom dolaze sa namerom da posete više zemalja, svako dodatno viziranje pasoša pored već postojeće, relativno efikasne procedure viziranja u zemljama šengenskog sporazuma, predstavlja faktor isključenja Srbije kao destinacije. Nacionalna viza, nezavisno od vize za zemlje potpisnice šengenskog sporazuma predstavlja nepremostivu prepreku „uključenja“ srpskog proizvoda u paket putovanja po zemljama regiona.
U uvodnom obraćanju zamenika kineskog ministra inostranih poslova, NJ.E. Sung Tao, naglašeno je da rast kineske ekonomije dovodi do rasta interesovanja njihovih građana za putovanja van zemlje. Evropa je tradicionalno interesantna kineskim turistima, a interes državne politike je da se unapredi interesovanje i za zemlje centralne i istočne Evrope. U tom cilju je pripremljen Memorandum između državne uprave za turizma Narodne Republike Kine i vladinih tela zemalja centralne i istočne Evrope kako bi se stvorila platforma za organizovano unapređenje predstavljanja turističke ponude zemalja regiona. Memorandum je prihvaćen od strane Vlade Republike Srbije i ubrzo se očekuje njegovo potpisivanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com