Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM BANJE Banje i wellness najveći potencijal srpskog turizma

Banje i wellness najveći potencijal srpskog turizma

  • PDF

"Medical SPA kategorija koja ima preduslove za najveći rast u narednih 10 godina, da zahvaljujući broju banja i kvalitetu voda na kojima se zasniva njihovo poslovanje, Srbija ima veliki potencijal za razvoj turizma, ali preduslov za to je da se napravi segmentacija tržišta i kreiraju proizvodi prilagođeni zahtevima određenih kategorija potrošača.Takođe, potrebno je pratiti trendove i u skladu sa stručnim znanjem stvoriti sopstveni jedinstven proizvod". Ovo su osnovni zaključci Četvrte Regionalne konferencije o zdravstvenom, wellness i SPA turizmu održanoj u Hotelu “M” u Beogradu u organizaciji Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije i uz podršku Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

Na konferenciji koja je imala za cilj promociju klasterizacije u turizmu, potkrepljenu primerima dobre prakse iz zemlje i regiona, teme su bile "Klasteri", "Najnoviji trendovi u wellness i SPA industriji" i "Primeri dobre prakse iz regiona". O njima su govorili predavači, predsednica Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbijemr Nataša Ranitović; samostalni savetnik u Ministarstvu finansija i privrede, Sektor za turizam dr Nata Ćirić; direktorka Instituta za rehabilitaciju Srbije Dr Milica Lazović; PR&Marketing i menadžer “A Hoteli”Vesna Vlatković, direktor Fonda Klastera zdravstvenog turizma Vojvodine Atila Vereš, Branka Bošnjak iz BG Projekt Studia, podpredsednica Hrvatske gospodarske komore, sektor za turizamMojca Gradišek i drugi. U diskusijama su obrađivane brojne teme vezane za zakonsku regulativu i klastere u zdravstvenom turizmu, inovacije u wellness i spa industriji, nove pravce u projektovanju, rekreativne sadržaje i druge.
Tradicionalno, najboljima u 2012. uručene su godišnje Wellness award nagrade, a najviša priznanja su dobili: "Kraljevi čardaci" Kopaonik - Wellness hotel godine; VOX Trade - Opremanje Wellness i SPA centara;  Arhitektonski fakultet u Beogradu - za zbornik radova studenata treće godine na temu "Rekreativni sadržaji"; Ansambl "Lola Klasik" - "Muzika koja inspiriše"; dok je za Wellness Lice godine proglašena Sanja Marinković.
Priznanje "Turistička plava zvezda" za 2012. zaslužili su: Planinka AD - Prolom banja – kao najbolji banjski wellness; Institut za rehabilitaciju Srbije – za investiciju godine-investiciju u banju "Selters"; Turistička organizacija Niš – za publikaciju godine - publikacija "Boje Niša"; Turistička Organizacija Jagodine – kao turistička destinacija godine, dok je novinar dnevnog lista "Politika", Ištvan Dekanj, proglašen za naj turističkog novinara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com