Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održan Sajam zapošljavanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

Održan Sajam zapošljavanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

  • PDF

Sajam edukacije, prakse i poslova „Moj prvi posao“ u organizaciji Saveza studenata Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu,održan je po prvi put, 21. i 22. novembra 2012. godine. Na svečanom otvaranju, prisutnim gostima obratili su se prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Filip Kulić, član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski, kao i Juvenal Bispo Monteiro, strani investitor, sa zajedničkom porukom da studenti moraju biti ti koji ne samo što svakodnevno uče, već svakodnevno treba da misle na budućnost i da sami traže posao.

U holovima ove visokoškolske ustanove studneti su tokom dva dana sajma imali priliku da stupe u kontakt sa20-ak kompanija i organizacija koje su im nudile različite vrste poslova i praksi (Univerexport, Erste banka, Wega IT, Crater studio, JKP Informatika, Privredna Komora Srbije, Vega It, Estiem, Eaton, AEGEE, AIESEC,Nacionalna služba za zapošljavanje, Modena Travel, Work&Travel USA, IEEE, Respolis, Halo Taxi, Centar za razvoj karijere i drugi).
Prethodno su svi studneti Fakulteta tehničkih nauka i sa drugih fakulteta u okviru Novosadskog Un iverziteta, koji su želeli da se nađu u bazi kontakata dostupnoj kompanijama, mogli da pošalju svoj CV preko aplikacije koja se nalazila na sajtu http://www.moj-prvi-posao.com/index.php?lang=sr . CV su studenti mogli da ostave i na nedavno održanim treninzima i radionicama. Izbor studenata koji će dobiti šansu za zapošljavanje ili praksu u kompanijama vršiće se kroz proces selekcije od strane samih zainteresovanih kompanija.
Pored radionica koje su se održavale pre sajma, održane su i radionice za vreme trajanja sajma, a držale su ih kompanije koje žele da dodatno testiraju kandidate.
Sajam zapošljavanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu se time ne završava, već će praktično biti nastavljen tokom čitave školske 2012/2013. godine. Već u ponedeljak, 26.11.2012. godine u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka sa početkom u 12h kompanija NIS a.d. Novi Sad održaće prezentaciju programa za studente. Pored prezentacije studentskih programa, prisutnima će se obratiti i predstavnici menadžmenta kompanije kako bi približili studentima rad u svom sektoru i podelili iskustvo stečeno radom u jednoj od najuspešnijih kompanija u zemlji. Studente osnovnih i master studijaće na ovoj prezentaciji moći da saznaju i kako da postanu deo tima koji će doprineti da NIS ostvari svoju misiju i dostigne postavljeni strateški cilj: da postane najefikasnija energetska kompanija u balkanskom regionu, da održi lidersku poziciju na tržištu Srbije i da bude među tri najbolje kompanije u jugoistočnoj Evropi. Predstavnici kompanije pozivaju studente da naprave svoj prvi korak ka uspehu, jer budućnost zavisi od onoga što se radi u sadašnjosti.
Prisustvo Radoslava Marinčića, prozvodnog inženjera Eaton Elektric d.o.o. iz Sremske Mitrovice, fabrike koja se bavi proizvodnjom opreme za distribuciju električne energije, koja trenutno ima pet proizvodnih linija i zapošljava ukupno 1.000 radnika, iskoristili smo za kraći razgovor na temu zapošljavanja mladih.
*Da li imate saradnju sa FTN od ranije?
-Da, sa FTN i Katedrom za automatikui upravljanje sistemima, i konkretno sa profesorom Filipom Kulićem, koji je u nekoliko navrata bio u poseti kod nas. Imamo plan da nastavimo sa saradnjom i ovde smo sa ciljem da nađemo još 10 procesnih inženjera pripravnika.
*Da li imate praksu da pozivate na saradnju i studente i da sarađujete sa njima?
-Do sada smo imali ostvarene programe preko „Prve šanse“ i trenutno imamo pet zaposlenih preko programa „Prve šanse“. Za narednu godinu plan je da se ostvari stručna studentska praksa, sa studentima završne godine u trajanju od tri meseca.
*Kako gledate na ovaj vid upoznavanja sa potencijalnim uposlenicima?
-Svakako da bih pozdravio ovakav način, jer do mladih ljudi često ne dopre prava informacija na pravi način i u pravi čas. Mislim da je ovo jedno mesto gde se može naći mnogo dobrih talenata, kandidata, kako bi se kasnije mogli izabrati za naš stručni kadar. Podržao bih i predstavljanje kompanija i predstavljanje studenata i u narednom periodu mi ćemo se truditi da učestvujemo na ovakvim događajima – izjavio je Radoslav Marinčić.
Više fotografija možete da pogledate  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com