Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Ruralni turizam važan turistički proizvod Srbije

Ruralni turizam važan turistički proizvod Srbije

  • PDF

U okviru projekta „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja u Srbiji“ predstavljeni su rezultati trogodišnjeg rada pet agencija Ujedinjenih nacija i Fonda za ostvarenje Milenijumskih ciljeva.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede, dr Goran Petković je čestitao predstavnicima UN agencija, nacionalnim i lokalnim partnerima na uspešnim rezultatima, i istakao da je ruralni turizam kao turistički proizvod važna komponenta za srpski turizam, i da je ovaj projekat odlična baza za dalji razvoj aktivnosti na drugim sličnim projektima posvećenim ruralnom turizmu.
-Preko 2300 učesnika, 108 radionica, 19 opština, 53 dokumenata, usvajanja Programa ruralnog turizma, 26 konferencija i naučnih skupova, 600.000 dolara u vidu malih subvencija za još 70, manjih projekata, aktiviranje omladinskog i dečjeg turizma u saradnji sa 15 lokalnih organizacija i 6 seoskih škola, je svakako dobar rezultat - izjavio je Petković i dodao da se tu ne sme stati. Državni sekretar je najavio i drugu fazu projekta u vidu radne grupe ispred Ministarstva finansija i privrede, Sektora za turizam, čiji  će se rad bazirati na daljoj implementaciji projekta.
Stalni koordinator UN kancelarije u Srbiji, gospodin Vilijam Infante, je istakao da je projekat pored planiranih aktivnosti u okviru razvoja ruralnog turizma podstakao i druge turističke proizvode, kao što je sportski turizam - biciklizam, avanturistički turizam, koji ujedno i spajaju puteve sa drugim zemljama u regionu, i tako privlače strane posetioce i doprinose receptivnom turizmu Srbije.
-Srbija je vrlo inspirativna zemlja, i ne čudi me da su rezultati ovog projekta tako uspešni, jer ruralni turizam je odličan za turistički imidž Srbije - izjavio je Infante i dodao, da koliko je Srbija inspirativna može se videti i po tome što je izglasana za domaćina-organizatora 95. Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije UN, koji će se održati u Beogradu sledeće godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com