Sun09242023

Poslednja izmena:12:33:25 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Japan Tobacco International lider Zapadnog Balkana

Japan Tobacco International lider Zapadnog Balkana

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

-Svi mi koji se tradicionalno okupljamo na događajima koje organizuju naši prijatelji iz Agropressa, svesni smo da njihov profesionalizam, entuzijazam i novinarska upornost trasiraju put za dolazak novih trenodova, znanja i energije u  agrar i novinarstvo u Srbiji. A da sam u pravu, govori 8. godišnjica koju ovom prilikom želim da im čestitam i poželim da budu još brojniji, aktivniji i uspešniji.

Ovim rečima, na proslavi osme godišnjice rada Udruženja  novinara za poljoprivredu Agropress, prisutnima u Sali Prviredne komore Srbije, obratio se Vladimir Tipsarevića, menadžer za odnose sa državnim institucijama u „Japan Tobacco International“, dodajući da kompanija kao i Agropress veruje u srpsku poljoprivredu, a potom i naglasio:
-Najveći smo proizvođač duvana u Srbiji i iz godine u godinu povećavamo proizvodnju.Sarađujemo sa oko 400 uzgajivača duvana i ova saradnja podrazumeva podršku farmerima u svim fazama proizvodnje.
Verujemo da poljoprivreda ima važnu ulogu u smanjenju spoljnotrgovinskog deficita Srbije. Prošle godine, JTI je izvezao duvan u vrednosti od 11 miliona dolara u Evropsku uniju. Osim toga, poljoprivreda i proizvodnja duvana predstavljaju način za rešavanje još jednog problema sa kojim se Srbija suočava, a to je nezaposlenost.
Iz tog razloga smatramo da država treba strateški da podrži proizvodnju duvana kroz donošenje najmanje trogodišnje strategije koja će poljoprivrednicima i kompanijama doneti stabilnost i predvidivost tržišta i poslovnog okruženja i što će sasvim sigurno uticati na privlačenje novih stranih investicija.
Kao prvi i najveći japanski investitor JTI je od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, uložio preko 140 miliona dolara u Srbiji, modernizovao proizvodnju, a Beograd je postao centar iz kojeg se rukovodi poslovima u regionu Zapadnog Balkana. JTI izvozi cigarete u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju, a duvan u Evropsku uniju. JTI zapošljava 320 radnika u Senti i Beogradu i pored toga što sarađuje sa oko 600 uzgajivača duvana i sezonskih radnika svake godine.
Verujemo da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u poljoprivredu i pomoći Ministarstvu poljoprivrede i poljoprivrednicima koji uprkos skromnim budžetima ostvaruju sjajne rezultate. Japan Tobacco International je tu da bude partner i poljoprivrednicima i Vladi Srbije jer verujemo da budućnost agro biznisa u Srbiji leži u saradnji i razumevanju svih faktora, i investitora i vlasti i seljaka – zaključio je Vladimir Tipsarević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com