Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE AGROPRESS proslavio osmu godišnjicu uručenjem priznanja najzaslužnijima

AGROPRESS proslavio osmu godišnjicu uručenjem priznanja najzaslužnijima

  • PDF

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, prigodnom svečanošću upriličenom u Privrednoj komori Srbije, uz prisustvo brojnih članova i prijatelja, obeležilo je osmu godišnjicu postojanja i aktivnog rada. Tom prilikom prisutni su mogli da se upoznaju sa dostignućima AGROPRESS-a u prethodnom periodu, da prisustvuju dodeli priznanja najzaslužnijima u proteklih godinu dana, kao i da uživaju u prijatnom programu i prigodnoj degustaciji rakija PREMIJER, vina Vinarije Bogunović i piva Valjevske pivare, koji su uz Japan Tobacco International bili sponzori ovog lepog događanja.

Agropress je članica Međunarodne federacije novinara (IFAJ), kao nevladina organizacija (NVO) osnovana je 9. septembra 2004. godine na inicijativu nekoliko novinara specijalizovanih za izveštavanje o poljoprivredi i proizvodnji hrane, sa ciljem da se oživi i unapredi život na selu u Srbiji. Predsednik Udruženja, Goran Đaković, izrazio je zadovoljstvo što je se ove godine  okupio veliki broj prijatelja, saradnika i partnera Agropressa  i podsetio na značajne uspehe u proteklom period. Tom prilikom Đaković je istakao da je Agropress krenuo  u novi projekat -  Agro klub kartica objasnivši da se radi o besplatnim karticama za sve koji se bave poljoprivredom. Svako ko bude posedovao ovu karticu imaće mogućnost da kupuje uz popust brojne robe i usluge. Đaković je pozivao sve zainteresovana preduzeća da se priključe ovoj akciji i obezbede popust na svoje proizvode i usluge.
Agropress je dodelio i nagradu prvom čoveku Privredne komore Srbije Milošu Bugarinu, koji je obraćajući se prisutnima istakao da je vrednost ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji  manja za 20 odsto nego 2011. godine i iznosiće oko 3,9 milijardi dolara.
-Srbija će, i pored toga, obezbediti dovoljno hrane za domaće potrebe i ostvariti izvoz na nivou prošlogodišnjeg od 2,7 milijardi dolara uz suficit od oko 1,3 milijarde dolara - izjavio je  Bugarin i podsetio da u ukupnom bruto domaćem proizvodu poljoprivreda i prehrambena industrija učestvuje sa 40 odsto, kao i da je ta grana još uvek neiskorišćen resurs.
Za počasnog člana AGROPRESS-a proglašen je profesor dr Miladin Ševarlić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, koji je, obraćajući se prisutnima, posebno novinarima, rekao:
-Hvala vam za sve što ste činili i što činite za dobrobit sela i poljoprivrede. Želim da u narednim godinama više pažnje posvetite onom što nas čeka u predstojećem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, imate dosta iskustva od kolega iz drugih zemalja koji su kroz to prošli pre nas.  U budućem periodu posvetite više pažnje istraživačkom novinarstvu i temama koje će biti aktuelne kako u Srbiji i Evropskoj uniji - naglasio je gospodin Miladin Ševarlić.
-Svi mi koji se tradicionalno okupljamo na događajima koje organizuju naši prijatelji iz Agropressa, svesni smo da njihov profesionalizam, entuzijazam i novinarska upornost trasiraju put za dolazak novih trenodova, znanja i energije u  agrar i novinarstvo u Srbiji. A da sam u pravu, govori 8. godišnjica koju ovom prilikom želim da im čestitam i poželim da budu još brojniji, aktivniji i uspešniji - istakao je  Vladimir Tipsarević, menadžer  za odnose sa državnim institucijama u kompaniji Japan Tobacco International.
Godišnju nagradu u kategoriji "mladi novinar" je dobila novinarka emisije "Znanje imanje" Radio televizije Srbije Marija Miladinović Lisov, a nagradjeni su i novinari Radio Novog Sada Đorđe Simović i Stevan Davidović. Najmlađa dobitnica je tim povodom izjavila:
-Evo već šest mesecimoji prijatelji i kolege koji svi naravno rade u ozbiljnim političkim i ekonomskim dnevnim novinama i magazinima, svakog dana me zovu i traže neke insajderske informacije i kontakte sagovornika, što samo govori o tome da će poljoprivreda više biti tema za mlade novinare istraživače i da će se njom baviti ne samo ekonomski već i nažalost ili na sreću, politički analitičari - istakla je Marija Miladinović.
Najstariji po internet stažu, sa desetogodišnjim uspešnim sajtom “Poljoprivreda info”, Novosađanin Đorđe Simović izrazio je veliko zadovoljstvo što je nagradu dobio upravo od svojih kolega, od esnafa i nadu da će to priznanje jednom dobiti i u svom gradu.
-S ponosom kažem da radim najbolji posao na svetu. Agrarni novinar sam već 15 godina i taj posao ne bih menjao. Kažu da je medicina najplemenitiji posao na svetu, a ja kažem da je najplemenitiji posao poljoprivreda i proizvodnja hrane. Izazov je pratiti ljude koji se bave najplemenitijim poslom na svetu - proizvodnjom hrane. Poslednje godine su teške kako za celokupno stanovništvo tako i za predstavnike sedme sili pa u okviru nje i agronovinare. Pojavilo se mnoštvo medija što štampanih, što elektronskih. Veliki deo sadržaja se publikuje na društvenim mrežama. Konzumenti imformacija - naši gledaoci, slušaoci ili čitaoci su s pravom zbunjeni, jer što bi stari rekli, od šume ne vide drvo. Stalno unapređenje, praćenje medijskih tehnologija i alata, otkrivanje novih priča i izvora, posvećen rad, jedino nas, poštovane kolege, može održati u ovom poslu - naglasio je Đorđe Simović.
- Čast mi je što sam dobio nagradu, zahvaljujem se svima. Iza sebe imam dosta godina iskustva iz oblasti poljoprivrede, i nadam se da ću i dalje sarađivati sa Agropresom. Zahvaljujem se i svojim slušaocima emisije "Poljoprivredno dobro" - istakao je Stevan Davidović.
Učesnike proslave pozdravili su i članovi KUD PKB-a i 83-godišnja Radmila Erić iz sela Divci kod Valjeva, koja je pokazala učesnicima kako se prede vuna. 
AGROPRESS tim
Više fotografija možete da pogledate  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com