Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Maja Popović: Status je ponos Vinarije Bogunović

Maja Popović: Status je ponos Vinarije Bogunović

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Maja Popović enolog Vinarije „Bogunović“ iz Zemuna, od kada je 2005. godine diplomirala na Tehnološkom fakultetu u Beogradu, uključena je u primarnu proizvodnju prerade vina. Maja Popović, inficirana ljubavlju i posvećenosti „piću bogova“ od strane srpskog maga i „vinskog poete“, svog profesora Slobodana Jovića,  pre svega deluje kao zadovoljna i ostvarena mlada žena. A kako ne bi bila, kada radi u vinariji koja joj dozvoljava da se profesionalno uzdigne i pokaže sav svoj talenat. Promovišući vina Vinarije „Bogunović“ ona voli da kaže: „Probajete naša vina i sve što ne valja, kažite mi, ja sam odgovorna“.

Probali smo i nećemo da kritikujemo, jer su vina odlična, a bilo bi bolje da smo imali i malo više vremena. Pored toga, čekao nas je i put, pa smo taj hedonistički deo ostavili za neku drugu priliku, a ovoga puta se malo više informisali o samoj vinariji.
Vinarija „Bogunović“ je raširena na dve strane, jer se primarna prerada, proizvodnja, održavanje i nega vina odvija u podrumima u Zemunu, a vinogradi su smešteni na geografskom prostoru predodređenom za vinogradarstvo, severnim i južnim padima Gudurice. Za sada se njihovi vinogradi protežu na 4 hektara, i zastupljene su sorte: Itlaijanski i Rajnski Riesling, Chardonnay, Muscat Hamburag. Muscat Otonel, te Pinot Noir i Pinot Blanc, a namera im je da podignu nove zasade. Jedan deo pretvaranja njiva u vinogradarske parcele je već odrađen, što sada čini ukupno 6 hektara pod vinogradima, ali neće stati na tome.
Vinarija „Bogunović“ je mlada i vrlo moderna vinarija, koja dobrom kvalitetu vina može da zahvali opremi koja je u vinarstvu izuzetno bitna. Podrum je opremljen velikim inoks posudama tj. buradima; svi tankovi su povezani sa centralnim automatskim sistemom hlađenja i azotnom instalacijom, tako da do grešaka, pogotovo kod belih vina, ne sme da dođe. A sva crvena vina se fermentišu u inoksu nakon čega ih prebacuju u barik i hrastovu burad, gde uz pažnju i ljubav odležavaju neko vreme i nakon toga ih flaširaju i u boci stoje od 3 do 5 meseci, kada je reč o belim vinima, i do godinu dana, kada su u pitanju crvena vina.
Kada govorimo o vinima Vinarije „Bogunović“, karakterišu ih suva vina. Najveći im je ponos Status, kupaža Italijanskog i Rajnskog Riesling-a i Chardonnay-a, jedno poletno vino sa lepim kiselinama,  koji se slaže uz razne vrste belih mesa, nekih rakova, školjki; Rose je kupaža Muscat Hamburag-a i Pinot Noir-a, jedinstvena, jer je na našem tržištu, u tom odnosu i obliku nema, sa izraženim muskatni mirisom i odlično se slaže i uz konkretna jela ali i uz deserte; Cabernet Sauvignon, barik, je „kralj crvenih vina“, odlično ide uz crvena mesa, divljač i može jako lepo da se uklopi uz pačetinu; Modus, letnja kupaža pet sorti grožđa, i Sauvignon Blanc, Italijanski Reisling. To su, u najkraćem, vina iz ove mlade vinarije, u vinskim krugovima prisutne svega tri godine, ali već dovoljno da bude prepoznata od strane znalaca. Sa samo tri promocije, na Sajmu vina u Lazarevcu, „Mediteraneu“ u hotelu „Metropol“ i na godišnjoj skupštini Agropress-a, pobrala su mnogo komplimenata, a Maja Popović nije krila svoje zadovoljstvo.
*Rekli ste da je tek treća godina kako imate rod, kako ste zadovoljni celokupnim pravcem i razvojnim procesom?
-Ja sam prezadovoljna. Ove godine smo ponovili zanimljive kupaže Sauignon i Cabernet s kojom smo imali dosta uspeha prošle godine, i napravili smo vina po istim recepturama, mada smo nešto i eksperimentisali i sada ta vina odležavaju, talože se, a mi smo ih ostavili na miru. Nismo hteli odmah da ih flaširamo, jer ja sam pristalica, bez obzira na mlade godine, neke klasične škole. Volim da pustim vina da se sama, prirodno talože, pa da ih tek onda pretačemo, jer vinu pre svega treba  vreme i ljubavi.
*Kakva vam je strategija osvajanja tržišta’
-Mi samostalno radimo distribuciju vina. Imamo zaposlene ljude koji direktno rade prodaju i mogu da vam kažem, da smo za ovih godinu dana koliko to radimo, ušli u preko 280 restorana samo u Beogradu, a prisutni smo i širom Srbije. Do sada nam je prioritet bila prisutnost u hotelima i restoranima. Flaširali smo jednu paletu boca zapremine 0,75l, a sada idemo na malu flašicu od 187ml za koju smatramo da je primerenija za kafiće, koji su sledeći na listi osvajanja.  
*Koliki je udeo obrazovanog enologa u kreiranju vina i da li i kako teče dalje usavršavanje?
-U ovom poslu vi non-stop morate da čitate, da budete u toku, morate da budete prisutni na svim bitnim događajima i da komunicirate sa ljudima. Ja sam pored ovog posla za koji sam se školovala, posla enologa, profesionalni somelijer, što smatram nastavkom edukacije, tako da ko voli, ko hoće, ko je posvećen, ko radi, taj može da napreduje. Kada uđem u vinariju ja zaboravim na vreme, kada sam u svojoj laboratoriji, među svojim čankovima, to je za mene jedan drugi, potpuno ispunjen svet. Kada imate stpljenje ljubav i kada nešto želite, vi ćete u tome uspeti.
*Da li je uz praćenje trendova u vinarstvu, bitno za svako vino pripremiti prigodnu priču i koliko su u pravu oni koji kažu da svako vino traži pravi trenutak, pažnju?
-Vino se ne pije tek tako. Pijenje vina podrazumeva i jedenje adekvatne hrane. A to slaganje vina i hrane je jedan izuzetno delikatan posao. „Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i piće je umetnost“,  voli da kaže profesor Slobodan Jović. Francuzi svoju decu uče od dvanaeste godine da piju vino. Ali onda sam shvatila da je to francuski paradoks, da je to običaj, da su oni zdravi i pored ogromne količine hrane koju jedu. Pre svega crveno vino ima svojih korisnih materija koji potiču iz boje i fenolnih materija, polifenola koji razbijaju sve naše slobodne radikale odgovorne za starenje i tako da to sve ima smisla. Francuzi uče svoju decu isto tako da se vino ne pije na prazan stomak, da se pije uz hranu i naravno uz užitak, a tako vaspitana deca umeće da se na taj način ponašaju tokom celog života - rekla je Maja Popović, verovatno misleći kako bi neke lepe i dobre stvari mogli da počnemo da primenjujemo i u našoj zemlji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com