Sat12052020

Poslednja izmena:01:00:34 PM

Back KULTURA MUZIKA Hor Srednje muzičke škole Josif Marinković iz Zrenjanina vrhunsko umetničko delo

Hor Srednje muzičke škole Josif Marinković iz Zrenjanina vrhunsko umetničko delo

  • PDF

Novosadska gimnazija „Isidora Sekulić“ je u petak, 7. decembra 2012. godine, bila domaćin koncerta horske muzike, realizovanog u okviru projekta WHOSEMUSICHUSR/1002/222/168, IPA prekogranične saradnje Srbije i njenog severnog suseda Mađarske. U programu, održanom u Svečanoj sali, nastupili su: Kamerni hor „Konzi“, Ženski omladinski hor „Bella Sorpresa“ iz Segedina i Ženski i Mešoviti hor Srednje muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina.

Do ovog susreta je došlo usled saradnje Muzičke škole iz Subotice na projekatu prekorgranične saradnje sa gradom Segedinom, a koji su planirali horski koncert. Pošto Subotica nema hor, pozvali su najbolje, tj. Hor muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, koji se rado odazvao ovom pozivu iz dva razloga. Prvi je zato što vole da nastupaju, a drugi, što se u nedelju, 9. decembra ove godine, obeležavao Svetski dan horskog pevanja. Tim povodom koncertno izvođenje Ženskog i Mešovitog hora „Josif Marinković“ je zabeležen, a snimak će biti poslat u svet, kao njihov doprinos obeležavanju Dana horskog pevanja.
Svetski dan horskog pevanja se obeležava u celom svetu, a velika internacionalna horska organizacija ISCM je napravila sajt na kojem se Dan horskog pevanja obeležava na taj način što horovi iz celog sveta učestvuju u toj proslavi snimkom koncerata, koji se deponuju se na jednom mestu i mogu se videti na sajtu te organizacije. Pre nekoliko dana je izašao spisak svih učesnika na tom festivalu, i hor Srednje muzičke škole iz Zrenjanina je jedini  hor iz Srbije koji je učestvovao u toj proslavi. U svet je poslata reprezentativna slika hora „Josif Marinković“, čiji su članovi izveli deo repertoara sa kojim će 27. aprila sledeće godine nastupati na Evropskom horskom festivalu u Austriji, sa kompozicijama B. Britten-a (Recession, Balulalow, Deo Gracias) iz Ceremony of Carols, u izvođenju ženskog hora i S.St. Mokranjca, „Tebe pojem“ i Peter Knight-a „I’m a Train“, u izvođenju mešovitog hora. Tokom izvođenja oba hora su učinila ono što se retko dešava kod nas kada su u pitanju nastupi horova, podigli su sve prisutne na noge. Pravo je čudo i ravno divljenju kako je jedna krhka i mlada žena uspela da kanališe mladalački impuls svojih mnogobrojnih štićenika, ali Zorica Kozlovački na tu primedbu dodaje:
-Oni svi jako vole da pevaju, redovno dolaze na probe, vole da nastupaju na koncertima, deluju opušteno, videli ste da oni na sceni uživaju, a i ja sa njima. Mi se, u stvari, dobro zabavljamo, kako na probama tako i na sceni. Ovde je večeras bilo samo njih 60 . Taj broj je bio takav samo zbog prevoza. Inače, njih ima ukupno 80. Rekla sam sebi da sam sada to uradila i nikada više. Osećam se jako loše zbog toga, ali nismo svi mogli da stanemo u autobus.
Osim visokog pevačkog kvaliteta ovaj hor se od svih drugih u našoj zemlji razlikuje po posebnoj energiji, kako horista tako i dirigentice, ali i obaveznoj koreografiji koja prati njihove nastupe.
-Trend koji uz pevanje neguje i koreografiju, jeste trend u celom svetu. Hor više nije statična masa ljudi koja peva. Mi negujemo razne stilove i želimo da se predstavimo kroz razne epohe i razne načine pevanja. Po ugledu na druge evropske horove i mi imamo bar dve kompozicije koje su sa pokretom. Tako da nije dobro pevati samo duhovne kompozicije, kao što nije dobro da su sve sa pokretom, uvek pravimo jedan miks i onda je to vrlo uspešno a i efektno, kaže Zorica Kozlovački i dodaje: 
-Mi po prvi put učestvujemo u proslavi Svetskog horskog dana, koji se obaležava svake druge nedelje u decembru, što je za nas novo iskustvo, a to se godinama radi u svetu.  
Nas sada očekuje Dan škole na kojem ćemo nastupiti sa istim ovim programom, i onda u Božićnom koncertu u Zrenjaninu u Katedrali, odnosno Župnoj crkvi zaštitnika Sv. Ivana Nepomuka, i tako ćemo zatvoriti ovu godinu. Sledeće nas čekaju novi izazovi, ali se za njih marljivo spremamo – odlučno je izjavila naša sagovornica.
Mladalački poletna i puna zdrave životne energije, Zorica Kozlovački je sa svojim horistima osvojila brojne nagrade u Srbiji, ali i u inostranstvu. Osvojila je i sve prisutne i na ovom mini koncertu. Na kraju proizilazi zaključak da ovaj hor osvaja vedrinom, duhovnošću i duhovitošću utkanim u svaki notu, svaki ton. Njima je pošlo za rukom da znanjem i ljubavlju za ono što rade od sebe samih, svog hora, od muzike koju izvode, načine vrhunsko umetničko delo. Uvek je vrhunski doživljaj pratiti njihove nastupe. Zabeležite ili zapamtite! Kada hor Srednje muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina bude nastupao u vašem gradu obavezno budite deo tog fenomenalnog performansa, nećete zažaliti i dugo ćete ga pamtiti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar