Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Zlatibor spreman za novu sezonu

Zlatibor spreman za novu sezonu

  • PDF

Zlatibor se zabeleo 3. decembra u jutarnjim časovima i odmah tog istog dana dobio snežni ogrtač od dvadesetak santimetara, da bi kasnije snega palo još više. Za razliku od nekih predela Srbije, ovde putari nisu bili iznenađeni, pa se putevi do najposećenijeg planinskog centra u Srbiji, prohodni sve vreme.

Svi ovde zadovoljno trljaju ruke, naravno, ne zbog zime, koju su odavno “preležali”, već zbog toga što sneg uvek dovodi goste, pogotovo od kada je proradio skijaški centar Skijališta Srbije na Torniku. Klinci se već odavno skijaju na Obudovici, a oni ozbiljniji skijaši jedva čekaju zvaničan početak skijaške sezone. Iako je početak ski sezone 2012/2013. godine na Torniku najavljen za 20. decembar, staze se uveliko pripremaju u ovom ski centru. Sistem za veštačko osnežavanje je pušten u rad, jer su se stekli svi neophodni uslovi i trenutno se osnežavaju staze Tornik, Čigota, Ribnica, kao i dečija staza. Temperatura na Torniku je -14°C, a visina prirodnog snega je oko 30cm. U toku Porodične nedelje, od 20. do 27. januara 2013. Skijališta Srbije će ponuditi popust od 15% na sedmodnevne porodične pakete. Pored popusta na cene ski pasova, partneri u ovoj akciji, u istom vremenskom periodu, nude popust na usluge smeštaja, rentiranja ski opreme i ski škole. U slučaju Zlatibora popuste zainteresovanim skijašima davaće u hotelu “President” (kapacitet 15 smeštajnih jedinica) i Vili “Žunić”  (5 soba), a u istom iznosu davaće popuste Sport servis škola skijanja i ski renta.
Vredni radnici Turističke organizacije Zlatibor imali su višednevnu promociju predstojeće zimske turističke sezone u brojnim gradovima, a nastupali su i na sajmovima, poput Sajma ruralnog turizma u Kragujevcu ili u Brčkom. Uz to, oni vrše sve pripreme za Novogodišnju noć, koja na trgu okupi više hiljada posetilaca. Taj broj će ove godine biti rekordan, pošto će glavni akter biti jedna od najpopularnijih muzičkih grupa na ovim prostorima “Bajaga iinstruktori”, a posle ponoći, muzički vatromet grunuće čuveni trubači iz ovoga kraja. Hotelijeri su već odavno izašli sa novogodišnjim aranžmanima (3 noći), koji se kreću od 9.000 dinara u Odmaralištu “Dunav”, do 116.900 dinara u hotelu “Mona”. U Konačištu TO Zlatibor, aranžman na bazi polupansiona u dvokrevotnoj sobi staje 17.500 dinara po osobi (28. 12 – 2.2013.), a u apartmanu 22.500 dinara po osobi. Više o cenama na www.zlatibopr.org.rs.
U međuvremenu, odvijaju se i brojne druge aktivnosti, a jedna od njih je posebno naišla na interesovanje javnosti. Naime, jedan od uposlenika u Turističkoj organizaciji Zlatibora, Aleksandar Radišić, kao osoba sa invaliditetom nailazio je na svakom koraku na problem sa prilazom prodavnicama, hotelima, parkingom… To je bio jedan od razloga da sa saradnicima, pokrene projekat „Zlatibor bez barijera“, predstavljen ovih dana u elitnom zlatiborskom hotelu “Olimp” na konferenciji za novinare kojoj su uz brojne medije prisustvovali i predstavnici privrednika i opštinske uprave. Prema Aleksandrovim rečima, ono što trenutno postoji na Zlatiboru kao povoljnost za invalide i što se tiče prilaza i što se tiče smeštaja u hotelima je nedovoljno, pa je apelovao na sve hotelijere i ostale koje rade na uređenju infrastrukture, da ubuduće to imaju u vidu i da mnogo više posvete pažnju potrebama osoba sa invaliditetom.
Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina, konkurisaće u okviru projekata prekogranične saradnje, za realizaciju ovog projekta. Darko Đurović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, kaže da je prema proračunima neophodno 60 hiljada evra za realizaciju ovog projekta.
Đurović smatra da je izuzetno važno da se infrastruktura prilagodi osobama sa invaliditetom, što će Zlatibor poromovisati kao destinaciju za takve osobe. Bilo da dobije podršku Evropske unije ili ne, projekat će biti realizovan u narednim godinama, a Zlatibor će biti sigurno centar za pripremu sportista sa invaliditetom.
Projektom je predviđeno da lokalna samouprava i Turistička organizacija, prilagode javne površine osobama sa invaliditetom. Međutim, i hoteli i ostali ugostiteljski objekti, moraće da se odazovu na njihove apele da se i ti objekti prilagode takvim osobama.
Paraolimpijske stonoteniske reprezentacije Italije i Slovačke, boravile su već na pripremama na Zlatiboru. Ideja je da i druge ovakve sportske ekipe dolaze na ovu planinu. Ipak, cilj projekta je i podizanje svesti o upotrebi i dostupnosti prostora za sve kategorije korisnika, posebno za one sa određenim stepenom invaliditeta, ali i za starija lica, majke sa decom u kolicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com