Wed05312023

Poslednja izmena:10:16:35 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA KUD Soko iz Inđije čuvar srpske kulturne baštine

KUD Soko iz Inđije čuvar srpske kulturne baštine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Kulturno umetničko društvo „Soko“ iz Inđije, svečanim koncertom održanim u prepunoj velikoj sali Kulturnog centra, proslavilo je u subotu, 20. oktobra 2012. godine, 64. godine postojanja i kontinuiranog rada. Uz prigodni program, koji su svojim nastupom uveličali i gosti iz KUD „Rogolji“ iz Rogolja, opština Gradiška, Republika Srpska, bila je to prilika da se prikaže umešnost svih ansambala, kao i da se pomenu imena zaslužnih radnika društva.

Predsednica NatašaKosanović, sekretaricaMarinaZdravković, ekonom Milorad Vukas, umetničkirukovodilac Izvođačkog ansamblaMilicaKostić, rukovodiocidečijih ansambala AnitaKlešić i NemanjaGrbić,te DragaRadomilović zadužena za rad u IG Kordun. To su imena rukovodećih ljudi, entuzijasta, koji su uz muzičare Slavka, Baneta, Srećka, Aleksu, Gorana, Dragana, Nemanju, asistente dečijih grupa Natašu, Stašu, Tanju, Nataliju i naravno, svečlanovi društva, zaslužni zazapažene rezultateKUD „Soko“ iz Inđije, ovog složnog kolektivaposlednjih godina. Svi zajedno predstavljaju jednu porodicu kojoj je zajedničko ime Soko, a najveće zadovoljstvo nastup na sceni. Mladi, uvek nasmejani, zabavni,puni pozitivne energije i jedni drugima pravi, iskreni prijatelji, zajednički, kao jedan, prenose na scenu, gde god se pojave, srećni i zadovoljni,običaje, igru i pesmu i čuvajuod zaborava neprocenjivu Srpsku kulturnu baštinu.U njihovom programu su igre iz Leskovca, Bosilegradskog Krajišta, Pirota, Vranja, Ponišavlja,Šopske igre, igre iz Šumadije, Vlaške igre, igre Užica, Zapadne Srbije,Glamočke igre, IgreBanata, Srema, Slavonije, Timočke Krajine, Vranjskog polja, Pčinjei Levča.
Kulturno umetničko društvo „Soko“iz Inđije osnovano je davne 1948. godine, a pod imenom “Soko“radi skoro 20 godina. Najstarijei najbrojnijeod  devet kulturno umetničkih društavau opštini Inđija broji oko 250 članova koji rade u tri dečija ansambla (do 13 god),pripremnom ansamblu (od 13 do 15 god), izvođačkom ansamblu (preko 15 god), izvornoj grupi Kordun i dečijem folklornom ansamblu Jarkovci.
Sve grupe svoje probe održavaju u velikoj sali Kulturnog centra u Inđijii u Domu kulture Jarkovci,2 puta nedeljno po sat i po vremena. Grupe vode i vežbaju mladi,stručni ljudi za ovaj posao, koji to vole i znaju da rade sa mladima. Dečiji ansambli marljivo vežba ponedeljkom i subotom, a taj kontinuitet rada doneo im jese ove godine plasmanna Pokrajinski festival u Bačkoj Topoliizlatnu plaketu sa igrama iz Užica.
Sve grupe dosta putuju, pa se samo u ovoj godini nastupalo u Inđiji, Jarkovcima, Čortanovcima, Staroj Pazovi, Krčedinu, Sremskim Karlovcima, Žabarima, Rumi, Pećincima, Bačkoj Topoli, Požarevcu... Dosta se putovalo i u inostranstvo. „Soko“ je gostovaou Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Češkoj, Poljskoj,  Sloveniji, Italiji, Španiji, Danskoj, Nemačkoj, Italiji, Rusiji...
Negujemo igre, pesme, običaje iz čitave Srbije, i to: Igre iz Srema, Banata, Užica, Levča, Slavonije, Leskovca, Vranja, Vranjskog polja, Pčinje, Bosilegradskog krajišta, Vlaške igre, Timoka, Ponišavlja, Šopskih igara...
Osnovni cilj i misija našeg društva jeste očuvanje kulturne baštine našeg naroda ali se mnogo pažnje pridaje socijalizaciji mladih, njihovomdruženjui putovanjimakoja su sastavni deo našeg društva. Svakog juna za dečije ansamla organizuje se jednodnevni izlet. Prošle godine je to bilo u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima,a ove godine je u Starom Slankamenu i Stražilovu. Ovi izleti su potpuno besplatni za članove.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com