Tue01192021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Back KULTURA MUZIKA Ceca Palada: Imam šta da kažem u muzici

Ceca Palada: Imam šta da kažem u muzici

  • PDF

Svetlanu Cecu Paladu, zatekli smo na koncertu Centra za muzičko obrazovanje “Kulturno sklonište” koju vodi poznati gitarista, i član legendarne YU-Grupe, Petar Jelić, sa kojim sarađuje već neko vreme. Trenutno u “Kulturnom skloništu”, Ceca podučava petnaest darovitih, mladih pevača i po njenim rečima potpuno se našla u toj ulozi, na obostrano zadovoljstvo.

To nije teško objasniti pošto je Ceca završila Pedagošku akademiju, a rad sa mlađima doživljava kao zaokruživanje svog muzičkog rada. Gledajući je na sceni kako peva sa svojim učenicima, lako se može pobrkati ko je ko. Ali, posle nastupa bila je okružena što decom, što roditeljima, jer je svako želeo sa njom da podeli doživljeno, “ukrade” još po koji savet, svestan da su njene pozitivne vibracije, znanje, iskustvo, a pre svega ljubav sa kojom sve to radi, pravi blagoslov. Zato stihovi, “Biti prirodan, nasmejan i tih najveća je umetnost na svetu”, velikog ruskog pesnika S. Jesenjina, kao da su posvećeni upravo njoj.
Ceca Palada je u muzičkim krugovima prisutna od 1996. godine, kao vokalni solista RNS, kada je počela uspešnu saradnju sa Aleksandrom Dujinom, Nadom Knežević…Na festivalu “Beogradsko proleće” 2000. godine osvojila je prvu nagradu za interpretaciju. Te iste godine, na festivalu "Miris Mediterana" osvaja nagradu za interpretaciju i prvu nagradu publike. Uporedo gradi i karijeru studijskog muzičara, pevajući prateće vokale na albumima Cece Slavković, Željka Joksimovića, Saše Vasića, Romane, Goce Tržan, Đorđa Balaševića, Sergeja Ćetkovića, Glorije ... Godine 2004. postaje stalni član pratećeg benda Vlade Georgieva. Nastupa i u inostranstvu: Egipat, Norveška, Velika Britanija, Italija. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom i Big bandom RTB-a.
*A šta danas, najlepši i najbolji glas Novog Sad radi?
-Nastupala sam na nedavno završenom Novosadskom Jazz Festivalu, sledeće godine planiram izdavanje albuma, u međuvremenu sam počela saradnju sa Petrom i uživam u radu sa decom i ovi koncerti su kruna našeg rada - rekla je Ceca. - Za dva dana odlazim u radnu posetu Egiptu na mesec dana i stalno se nešto radi. Kada čovek uđe u tu priču ne može lako da izađe iz nje, a i ne želi. Meni je drago što sam u okviru muzike zajedno sa pedagoškim radom zaokružila sve što je moguće u okviru muzike, tako da ništa nisam izostavila. Radila sam i studijski deo posla, snimala sam i reklame, i prateće vokale, a ovo nešto što sada radim je zalog za budućnost. Autorstvo i pedagoški rad su dve stvari u okviru muzike koje me trenutno najviše zanimaju. Autorstvo u smislu pisanja kompozicija za sebe i druge izvođače i ujedno i solo album, za koji se nadam da će uskoro ugledati svetlost dana.
*Nije li ovaj pedagoški rad malo ranije došao?
-Ovaj pedagoški rad se nekako desio u pravom momentu. Vremena su kod nas u Srbiji takva kakva su. Da se ovim poslom bavim u inostranstvu, sigurno bih više koncertrirala i bavila se svojom muzikom i to bi bio prioritet. Pošto živim u Srbiji, taj deo posla došao kao logičan sled stvari. Meni rad sa decom jako prija, mada nisam očekivala da će mi toliko prijati, baš zbog toga što meni nije imao ko da pruži znanje, nisam škrta da ga delim i zato deca vole da rade sa mnom, a ja sa njima.
*Da li su naša deca zainteresovana za ovu vrstu muzike?
-Ima kod nas i dobre i talentovane dece i kvalitetne i dobre muzike, ali ona ne može da dođe do izražaja od silnog kiča i šunda koji im se plasira na TV i u okruženju. Mi se samo trudimo da im, kao škola, otvorimo neke male foldere, da im pružimo nadu, ponudimo nešto drugačije, da im pokažemo da ima nešto i drugačije i bolje, i da im ostavimo mogućnost izbora, što mislim da uz podršku roditelja ima velike šanse da pozitivno utiče na njihov život.
*Kada se možemo nadati albumu?
-Moje autorsko delo treba da se pojavi tokom 2013. godine. Žanrovski ostajem verna i Pop-u i Jazz-u, eksperimentisala sam dosta sa tim formama, biće dvojezičan, na srpskom i engleskom, i sve se uvek nekako kreće između dva stila, dva jezika... Mislim da je sve to nekako spojivo i samo čovek treba da ostane dosledan sebi i nekim svojim celjevima, da ne gubi taj put kojim je krenuo, da ne zaluta. A ja mislim da sam na pravom putu, da sve ovo sa albumom treba da zaokružim. Imam dobrih pesama, stojim iza njih i kao autor, kompozitor i tekstopisac i mislim da je šteta da to ne podelim sa drugim ljudima - rekla je Ceca Palada, zadovoljna i srećna što se život odvija u željenom pravcu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar