Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Министарство најављује развој млекарског сектора и боље партнерство институција и агробизниса

Министарство најављује развој млекарског сектора и боље партнерство институција и агробизниса

  • PDF

-У Србији су по броју крава, после Алабаније,фарме најмање, тако да имамо 125.000 фарми са по једном кравом, 80.000 са по две и 50.000 по три краве,а само око 30 одсто млека је прве и екстра класе. Такође, у нашој земљи је по фарми свега 2,8 музних крава, док је тај просек у Европској унији 20.

Ово је изјавио Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Данило Голубовићна  панел дискусији “Перспективе развоја млекарског сектора и значај партнерства институција и агробизниса”, одржаној 21. децембра 2012. године, коју су организовали Национална асоцијација прерађивача млека и ресорно министарство.
Том приликом, државни секретар Голубовић је изјавио:
-Таква ситуација се мора променити и Министарство пољопривреде ће се у наредном периоду знатно више посветити сектору млекарства. Циљ нам је да политику максимално елиминишемо из аграра и створимо аграрну политику -  истакао је Голубовић и додао да је у плану да се, за што више произвођача, обезбеде фитосанитарни и технички услови како би добили дозволе за извоз“, рекао је Голубовић.  
-У априлу наредне године требало би да почне са радом део Националне пољопривредне лабораторије за контролу квалитета млека а у Закону о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, који би требало да буде у јануару на гласању, предвиђене су значајне премије за произвођаче млека- обавестиоје Голубовић.
-За побољшање стања у овом сектору неопходна је сарадња произвођача, прерађивача и представника Министарства пољопривреде - закључио је државни секретар Данило Голубовић.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com