Wed04242024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Podrška razvoju ruralnog turizma

Podrška razvoju ruralnog turizma

  • PDF

U Srbiji je uspešno završen trogodišnji projekat “Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“ u okviru programa Ujedinjenih nacija (UN). Ovaj projekat, posvećen razvoju turizma, ujedno je i zajednički program 5 agencija UN – Svetske turističke organizacije (UNWTO), Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Programa za zaštitu životne sredine (UNEP), Programa za razvoj (UNDP) i Fonda za decu (UNICEF).

Na svečanosti upriličenoj tim povodom Dr Goran Petković, državni sekretar za turizam, istakao je da je preko 2300 učesnika, 108 radionica, 19 opština, usvajanje Programa ruralnog turizma, 26 konferencija i naučnih skupova, 53 dokumenta, 600.000 dolara u vidu malih subvencija za još 70 manjih projekata, aktiviranje omladinskog i dečjeg turizma u saradnji sa 15 lokalnih organizacija i 6 seoskih škola, svakako dobar rezultat. Naglašavajući značaj ruralnog turizma u Srbiji, što se vidi i po interesovanju za Sajam seoskog turizma u Kragujevcu, dr Petković je odmah najavio i drugu fazu projekta.
Po rečimaVilijama Infantea, stalnog predstavnika Ujedinjenih nacija u Srbiji, „Projekat je, pored planiranih aktivnosti u okviru razvoja ruralnog turizma, podstakao i druge turističke proizvode, poput sportskog turizma, biciklizma i avanturističkog turizma, koji ujedno spajaju puteve sa drugim zemljama u regionu, privlače strane posetioce i doprinose receptivnom turizmu Srbije“.
Sredstva za projekat, koji je u Srbiji realizovan u 19 opština, u 4 pilot regiona – Centralnoj i Istočnoj Srbiji, Donjem Podunavlju i Južnom Banatu, u iznosu od 4 miliona dolara, obezbedila je Kraljevina Španija u saradnji sa Fondom za ostvarenje Milenijumskih ciljeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com