Tue03052024

Poslednja izmena:10:57:46 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Vanja Čobanov promovisao novu knjigu “Vreme koje se nikad više ponoviti neće”

Vanja Čobanov promovisao novu knjigu “Vreme koje se nikad više ponoviti neće”

  • PDF

Kao novinar  i  prijatelj pratio sam poznatog vojvođanskog pisca Vanju Čobanova  na raznim mestima koja su bila pozornica  za pisanje njegove nove knjige, a nedavno i na prvoj promociji u Bačkoj Palanci. Knjiga  ''Vreme koje se nikad više ponoviti neće '',  koja opisuje  prošla vremena u Vojvodini, čiji je smisao i kantar bio drugačiji (kako kaže Branislav Krstić u predgovoru ) pruža sliku jedne drugačije Vojvodine, gospodstvene, vizionarske, hedonističke i raspevane – Vojvodine umetnika, veleposednika, vinara. Za manje od mesec dana knjiga je pred drugim izdanjem, a Vlada Vojvodine uvrstila ju je kao protokolarni poklon.

Oduševljen promocijom nove knjige, čijem su uspehu doprineli i čitanje odlomaka od strane Vladimira Gavranića, te muzika i pesma Zorana Kerkeza, kao i mnogi prisutni posetioci  poneseni atmosferom, nisam mogao da odolim, a da ne postavim autoru par pitanje:
*Zašto baš prva promocija u Bačkoj Palanci?
-U Bačkoj Palanci sam imao svoju prvu književnu promociju sa prvim romanom ''Ako je do mene'' i  odmah uspostavio poseban odnos sa tamošnjom publikom  i od onda moje knjige, sada već tradicionalno, kreću na svoj put  odavde.
*Koliko  Vam je trebalo da napišete ovu knjigu ?
-Ne dugo, ona je bila u meni kao osećanje i doživljaj Vojvodine i ravnice, tog načina života.
Osim toga dosta od istraživanja vezano za ove priče obavio sam ranije, pišući roman '' Remedy for Love ''.
*Ipak, dosta ste putovali i obavljali razne kontakte, dogovore , istraživali?
-Da, bio sam u svim tim mestima u Vojvodini koje su pozornica ovih priča i tražio taj duh prošlih vremena i  ono što je potrebno da se napiše ovakva knjiga, emociju.
*Kakvi su dalji planovi, promocije?
-Predviđeno je šest velikih promocija u mestima gde su nastajale ove priče: u Somboru, uz veliki koncert Zvonka Bogdana; u Orlovatu, uz udruženje Zavičajac; u Čelarevu, uz koncert Baneta Krstića, u Čoki, uz KUC Čoka; u Irigu, uz operske pevače i Bečeju, u dvorcu Fantast.
*Hoće li i sledeća tvoja knjiga biti sa temom iz Vojvodine?
-Ne, imam predugovor sa jednim stranim izdavačem i moj novi roman smestiće se u jednu sasvim drugu zemlju i ambijent. Ovo je bio moj dug prema Vojvodini, prema  odrastanju i vrednostima, prema tradiciji i više od svega  ljubav prema ravnici i posebnom načinu života.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com