Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Удружење Млади за туризам све јаче и значајније

Удружење Млади за туризам све јаче и значајније

  • PDF

Удружење „Млади за туризам“ започело је свој раду мају 2010. гoдине, када је група студената дoшла на идеју да oснује удружење које би окупило све ентузијасте, заљубљенике, професионалце и аматере жељне да допринесу развоју туризма наше земље.

Циљеви удружења су едукација и укључивање младих у развој и промоцију туристичке понуде и туристичких потенцијала, неговање традиционалних обичаја и старих заната и унапређивање заштите животне средине. „Млади за туризам“ свој програм остварујуорганизовањем семинара, конференција, предавања и радионица, организовањем пројеката за унапређење и промоцију туризма,стручних екскурзија и студијских путовања,објављивањем информативних и промотивних материјала, билтена и сајтова,повезивањем и заједничким радом са државним и образовним институцијама.
Чланарина у удружењу „Млади за туризам“ је бесплатна. Члан може бити сваки студент или ентузијаста без обзира на факултет или звање, а једини услов је да жели да из љубави ради на усавршавању туризма у Србији. Члан се постаје слањем електронске поште са својим подацима на адресу: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .У оквиру удружења постоје три тима, која обухватају различите области туризма: градски туризам, рурални туризамитуристичко предузетништво.
Дана 19.10.2012. године у Београду одржана је годишња скупштина Удружења „Млади за туризам“ на којој је донeта одлука о саставу Управног одбора, изабран је председник и секретар. Једногласно је усвојен нови правилник о раду и чланству удружења. Такође дошло је до реорганизације тимова где су изабрани нови координатори за исте. За председника Удружења поново је изабран Владимир Крстовић, за секретара Невена Сушић, а чланови Управног Одбора су: Бојан Антић, Владимир Шуштершић, Даница Цвитковац, Драгана Кнежевић, Александра Цветковић, Марина Праизовић, Милица Баловић и Ана Симић. На Скупштини су изабрани и кординатори Тима за градски туризам (Лана Гуњић и Гордана Мандић), Тима за рурални туризам (Ана Топаловић, Тамара Марковић и Богдан Јаковљевић) и Тима за туристичко предузетништво (Милица Лукић и Невена Ивановић) чије је оснивање једногласно усвојено. „Правилник о чланству“ ближе одређује и дефинише услове за ступање у чланство Удружења, обавезе и овлашћења посебих нивоа чланства као и могућности прелазака из једног нивоа у други. Како Удружење има све више чланова, потребно их је категоризовати са циљем боље и лакше организације кроз тимове и активности. По новом правилнику у Удружењу постоје следеће категорије чланства: Потенцијални члан, Члан, Пуноправни члан, Организатор, Почасни члан и Колективни члан. На Скупштини је усвојен и финансијски извештај, извештај годишњих активности, а дискутовало се и о предлозима будућих активности и рада Удружења.
Удружење „Млади за туризам“ је у протеклих годину дана организовало и учествовало у великом броју активности, пројеката, конференција, семинара, радионица и округлих столова, а у реализацији имало јевелику помоћ професора и стручњака из разних области туризма.
Тако је у марту Удружење организовало Стручнu екскурзијu “Досије X на Ртњу”, Радионицу“И ти можеш бити туристички водич”и“Изложбусувенира Србије“ у Гроцкој.Поред изложбе одржана је и трибина ''Какопродати сувенир“.
Активности су настављене током априла, када су Млади за туризам узели учешће на Сајмунаутике, потом на Фестивалудомаћег туризма у Дому синдиката,
као и на Тродневнојобуцифолклорау Београду. Поводом две године од оснивања удружења, 17. маја 2012, организована јебесплатнавожњабродом, коју је омогућила фирма "Анни кеј“.
Током маја, организована је и акција Пешачењемкроз историју “Стазом петрушких монаха, посета археолошком налазишту ''Бело Брдо'' и пољопривредномдобру''Радмиловац'' у Винчи.
Ова посета чланове удружењаје мотивисала и охрабрила да покренуакцију „Спасимо Винчу, сачувајмо историју“ и дају својдопринос у очувању овог локалитета и помогну да се туристички валоризује. Чланови Удружења Млади за туризам, али и остали заинтересовани,искористили су прилику и прикључили се једној невероватној и сасвим необичној пешачкој тури Београдому разгледању“Подземне тајне Београда”.
Акција “Очистимо Србију“ Обреновацспроведена је у
јуну2012.године, када су „Млади за туризам“трећу годину заредом учествовали
у радној акцији „Очистимо Србију“, на Колубари. Конференција ''Туризам за све'', одржана 6. и 7. јуна у Београду у хотелу Hyatt. Чланови удружења су имали прилике да се упознају са овим појмом и да чују шта је све у свету урађено по овом питању, да виде како изгледају приступачни музеји, приступачне тврђаве, приступачни спортови и многе друге туристичке дестинацијеимогли да чују колико је до сада урађено у нашој земљи.
Током јуна организован је Квиз “Покрени се, истражи, упознај Србију“, са циљем да се провери знање чланова и подстакнуна нове изазове, те Хуманитарна акција у Осечини,у којој суприкупљенигардароба, играчке, храна, средства за хигијену и школски прибор за најсиромашнију децу ове општине. Удружење је организовало одлазак на трећи по реду ''Палачинка Фестивал''у Бачком Градишту.
Током јула, чланови удружења су узели учешчће на Петим„Данимакупине“, сада већ традиционалнојманифестацијиу ваљевском селу Ставе на којој се окупило више хиљада гостију  и организовали Камп у селу Темска,који је окупиостуденте биологије, екологије, туризма и географије из земље и иностранства. Полазницикампа имали суприлике да се упознајуса локалитетима Темске и Старе планине и да увидемогућности за развој руралног и других видова туризма.
 Активности су настављене у октобру, када је узето учешће у Промоција речника “Да се разумемо“,за сеоска домаћинства,насталомпо идеји туристичке агенције ''Панацомп Земља Чуда'' из Новог Сада, уз подршку Програма развоја приватног сектора који финансира Влада Швајцарске, иреализацијуРегионалнеразвојнеагенција Златибор из Ужица. После Београда, промоција речника и удружења оидржана је истог месеца у Бачком Петровцу. Била је то прилика да сеобиђе ово прелепо место и упознајупредставници других туристичких организација Војводине и представнициТуристичке организације Вуковара. У октобру је такође организована посета археолошком локалитету у Винчи, који се након три године поново отворенза посете, а одлазак на изложбу је још једна у низу активности у склопу акције „Спасимо Винчу, сачувајмо историју“.У истом месецу,огранак Удружења из Ниша је у сарадњи са Планинарским алпинистичким клубом '''Мосор'' организовао одлазак на 13. Јесењи успон на Лесковик,највиши врх планине Озрен висок 1174 метара, којом приликом су учесници обишлии руску цркву у Горњем Адровцу, манастир Светог Стефана и манастир у селу Липовац.
И новембар је протекао у бројним активностима.
Организована је “Трибина о неолиту” у Панчеву, којом приликом је представљен пројекат „Археолошко-туристички парк неолитско Старчево“), као и тродневни билазак Пријепоља, Сопотнице и манастира Милешева.
На Међународномсајмутуризма и сеоског туризма, одржаном од 22-24. новембра у Крагујевцу, своју презентацију и представљање имали су и чланови удружења „Млади за туризам“. Током првог дана сајма, у Прес Медија центру крагујевачког Сајма, одржана је презентација удружења и речника за сеоска домаћинства „Да се разумемо“.
Студентски камп у Сењском Руднику, организован је усарадњи са Министарством културе током којег су чланови удружења учествовали у пројекту рехабилитације Сењског Рудника, финансираном од стране Европске Уније. Камп је успешно завршен уз велику медијску пропраћеност на терену јер је овај пројекат једини такве врсте у овом делу Европе и остварење његових циљева је од великог значаја за Србију. Млади за туризам ће и у следећој години сарађивати са пројектним тимом, Министарством културе и локалним становништвом у нади да ћесезаједничким снагама доћи до остварења циљева битних за читав регион.
 Удружење је и 2012. године у новембру и децембру у просторијама Привредне коморе организовало семинар са темом “Примери добре праксе у туризму Србије”. Током четири дана обрађене су теме: “Културни туризам“,“Медији у туризму”,“Рурални туризам”и “Туристичко предузетништво”.

Удружење „Млади за туризам“ планира бројне активности током 2013. одине, о чему ћемо писати у следећем прилогу. Дотле, остаје на снази позив свим младим људима који су туризам изабрали за свој животни позив, да се укључе и да дају свој допринос у развоју једне од најперспективнијих грана српске привреде.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com