Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nova Varoš, nova skijaška destinacija

Nova Varoš, nova skijaška destinacija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Nova Varoš je jedini grad u Srbiji sa žičarom četvrorosedežnicom koja polazi iz centra grada. Ideja o izgradnji skijališta na visu Brijeđa, koji se uzdiže tik iznad centra grada, postojala je odavno, a njena realizacija započeta je pre šest godina. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja odobrilo je deo sredstava za nabavku opreme za osnežavanje Briježđe, zahvaljujući čemu će radovi na uređenju skijališta na padinama Zlatara konačno stigli do pred sam kraj.

Odobrenim sredstvima kupljene se kompresorska stanica, pumpe i topovi za osnežavanje, a zahvaljujući veštačkom snegu sezona skijanja biće znatno duža. Lokalna samouprava je iz sopstvenih sredstava na Pucarevini isfinansirala izgradnju bazena za akumulaciju vode za rad topova i osnežavanja staze. Tako će bazen, pored svoje osnovne namene tokom zime, u letnjim mesecima raditi kao kupalište, skijalište Briježđa moći duže da bude u funkciji tokom cele godine. Sa osnežavanjem kompletne površine skijališta, krenuće se odmah po završetku tendera za nabavku opreme za veštačko osnežavanje, što se očekuje u najskorije vreme.
Skijalište Brijeđa ili Zlatar-Dunav osiguranje, u dužini od 950m, širine 50m, visinske razlike 212m,  sa četvorosednom žičarom kapaciteta 1.200 smučara na sat je pre dve godine zvanično pušteno u rad. U međuvremenu, uz nabavku sve neophodne opreme I izvođenje svih pratećih radova, rešeni su nedostaci iz prethodnih godina, posebno oni koji se odnose na zaustavni i najstrmiji deo staze. Pored glavne staze duge 1200 metara prokrčene su i dve alternativne i blaže. U funkciji je i mini lift za početnike dužine 250 metara kao i škola skijanja. Skijalište je dobilo i osvetljenje. Duž cele ski staze su postavljeni reflektori tako da su stvoreni i uslovi i za noćno  skijanje. Lepa vest pre svega za građene Nove Varoši i okoline je da sada, nakon dnevnih obaveza, mogu u večernjim satima izaći na stazu i uživati u skijanju. Skijalište je, da tako kažem, u celoj svojoj dužini I punom pogonu, zvanično trebalo da počne da radi 28. decembra, ali što zbog vremenskih prilika (nedostatka dovoljno snega)  i još zvanično nezavršenog tendera za nabavku opreme za bešptačko osnežavanje, to će biti učinjeno narednih dana, kada se očekuju nove snežne padavine u ovom kraju. U međuvremenu, u pogonu je deo staze.
Inače, cene koje su određene za ovogodišnju ski sezonu, više su nego povoljne. Poludnevna karta (0d 9-13h ili od 13-17h) za decu od 6-12 godina košta 200, a za odrasle 400 dinara. Dnevna staje 400 za decu i 600 za odrasle, a sedmodnevna 2000 za decu i 3.000 za odrasle. Ski karta za celu sezonu staje 7.000, a za odrasle 10.000 dinara. Noćno skijanje u periodu od 18-21h staje 200 dinara za decu, a 400 dinara za odrasle. Važno je napomenuti da deca do šest godina starosti u pratnji jedne odrasle osobe imaju pravo na besplatno skijanje.
Na Zlataru ima više objekata u kojima se može naći smeštaj i ishrana tokom zimske sezone. U Vili Jelena noćenje košta 2.000 dinara, a  pun pansion3.000 dinara; u Konačištu Elit od 1.500 do 2.500 dinara; u Motelu Zlatarska jezera od 1.550 do 2.450 dinara, dok se usluge noćenja u apartmanima u vilama Zlatar, Darija, Diva, Zorka, Krunica, Zlatarka, Smiljanić, De- turist, Popović, Zlatarski san, naplaćuju 1.000 do 4000 dinara. Za  pansionske usluge u vilama Mandić i Botić -Vilovi treba izdvojiti do 2500 dinara.
Kad god imate vremena, krenite put, mnogi kažu, lekovite i ozonom i pozitivnom energijom pune planine Zlatar. Tamo može da se pešači, vozi mount bike bicikl, peca, lovi, vesla, kupa, jednom rečju – uživa.  Planina Zlatar (najviši vrh Golo brdo 1.627 m), nalazi se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Veće desne pritoke Uvca su Vapa, Kladnička reka, Vrševina i Tisovica, a leve Čajak, Veljušnica i Zlošnica. U ovom okruženju otkrićete mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana, blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni vidici…
Zlatar je po morfologiji, klimi i biljnom pokrivaču odnosno autentičnoj prirodi, jedinstvena turistička regija, u kojoj se podjednako mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni, kongresni, ekskurzivni i turizam na selu. Da nije tako, ne bi se ovde izgradio jedan od prvih hotela na planinama Srbije, hotel Panorama i Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska, gde se oporavljaju svi oni koji imaju problema sa srcem. A da je ovo kraj za divljenje, potvrđuje i prisustvo reliktne ptičije vrste na Balkanu, Beloglavog sup. Beloglavi sup, mitska ptica, ovde diše, ovde se oseća najbolje nadlećući meander  reke Uvac, tri veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, planine Javor i Zlatar.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com