Tue09222020

Poslednja izmena:11:49:54 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Alojz Knafelj: Srbi su bliski i pristupačni ljudi

Alojz Knafelj: Srbi su bliski i pristupačni ljudi

  • PDF

Na Prvom svetskom takmičenju u jedninstvenom pecanju zimskog manića, iliti bakalara „Manić-Tisa 63“, koje je organizovalo društvo ljubitelja Tise „Tisa 63“, sredinom januara 2013. godine na vojvođanskoj lepotici, u opštini novi Bečej, bila je prisutna i delegacija iz Slovenije. Tačnije, grupa Slovenaca iz opštine Straža, opštine zbratimljene sa optinom Novi Bečej.

 Straža je opštinsko područje koje čini 11 naselja u Dolenjskoj, u jugoistočnoj Sloveniji. Središte opšine je naselje Straža sa 1.961 stanovnika, a celo područje ima nešto više od 3.600
stanovnika. Ova je mlada opština se 2006. godine izdvojila iz opštine Novo Mesto, a 2009. godine je za vreme Velikogospojinskih dana potpisan protokol o bratimljenju opštine Straža sa Novim Bečejom. Protokol su potpisali tadašnji predsednik opštine Novog Bečeja Milivoj Vrebalov i Alojz Knafelj, predsednik opštine Straža u prisustvu delegacija iz bratskih gradova Knjaževca, Mezetura iz Mađarske i Krupa na Uni.
*Kao župan opštine Straže recite nam vaše utiske o ovom jedinstvenom događaju, usred januara na reci Tisi, pecanje jedinstvene ribe, zimskog manića?
 - Svaki put kada dođem u Vojvodinu, doživim nešto novo, nešto vanredno. Kada smo pre 5 godina počeli našu saradnju, prvo sa Mišom Vrebalovim, pa onda i sa svim ostalim ljudima i zbivanjima u novobečejskoj opštini, od tada se redovno susrećemo jednom kod nas, jednom ovde. Ali, ovo što smo danas doživeli , ima nešto vanredno, nešto što se nigde u svetu ne može videti i moram da kažem da se osećam baš dobro i bliski su mi ovi ljudi, jer su topli, pristupačni. I zato ne mogu da kažem više od toga, nego da sam srećan.
 *Videli ste ovde i tradicionalni banatski svinjokolj. Da li vam se više dopadaju masna, mesna vojvođanska jela ili ona riblja?
 
-Svako jelo je dobro, što se i vidi po meni. Ja volim dobra, ukusno spremnljena jela i mogu da kažem da mi godi svako jelo koje je dobro, sa pažnjom i znalački pripremljeno. *Slovenci vole da dođu i da osete autentičnu Srbiju i Vojvodinu. Da li je, po vašem mišljenju , autentičnost ovog prostora dovoljan mamac za slovenačke turiste?
-Mi radimo na tome da se što više družimo. U toku su dogovori oko susreta sportista, planiramo susrete predstavnika kulture, a sve u cilju nadogradnje ovih kontakata. Isto tako bi trebalo, ovu kulturnu, sportsku, a pre svega prijateljsku saradnju da prati privredna i industrijska saradnja.
*Kakava je situacija sa ribolovom u Sloveniji?
-Kroz naš grad teče reka Krka, i ona je puno manja od vaše Tise. Krka je sa 93 km najduža, sasvim slovenačka reka. Krka izvire u blizini Ljubljane, prolazi kroz Novo Mesto i uliva se u Savu kraj Brežica, i bogataje ribom. Tisaje reka koja na svom putu od Karpata prolazi kroz pet država, a dužina toka kroz Vojvodinu iznosi 164 km (njena ukupna dužina je 1.358 km). Na desnoj obali Tise nalazi se Bačka, a na levoj Banat, pa tako deli Vojvodinu na pola i kod Starog Slankamena se uliva u moćni Dunav. Za Krku smo odgovorni samo mi, a za Tisu mnogi. U tome je razlika.
 *A što se tiče svinjokolja, da li tu postoje razlike?
-Ima sličnosti sa između vojvođanskog, banatskog i svinjokolja u našem mestu. Kod nas je to porodični praznik, a osim krvavica, prave se razne vrste kobasica sa raznim začinima. Ali, sve u svemu, sličnosti su velike.
 *Velika grupa Slovenaca je bila na dočeku Nove godine u Novom Sadu, Beogradu, Srbiji. Da li mislite da smo sada bliži nego u ranijem periodu?
-Meni se čini da su Slovenici i Srbi uvek bili u dobrim odnosima. Mi smo se nekako dopunjivali i mislim da je u Sloveniji dosta prisutan srpski duh. Srbi su nam dali nešto što nama, Slovencima nije bilo toliko svojstveno, ili nešto što je i bilo u nama, ali nismo pokazivali – rekao je gospodin Alojz Knafelj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar