Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Grad Novi Sad pokrovitelj proslave jubileja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Grad Novi Sad pokrovitelj proslave jubileja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

  • PDF

Davne 1938. godine, tačnije 15. septembra te godine, Ministarstvo poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije je na Rimskim špančevima, pa prostoru od 23 HA zemlje i sa kancelarijama u Ulici Cara Nikolaja broj 26, današnjoj Ulici Maksima Gorkog 30, osnovalo Poljoprivrednu stanicu u Novom Sadu, današnji Institut za ratarstvo i povrtarstvo.

Već godinama, bolje reći decenijama, Institut za ratarstvo i povrtarstvo je jedan od brendova Novog Sada, Vojvodine i Srbije, koji taj svoj potencijal dokazuje svake godine, a lane, između ostalih, i titulom Apsolutnog šampiona Novosadskog Poljoprivrednog sajma, na najprestižnijoj manifestaciji ove vrste u regionu Jugoistočne Evrope. Za proteklih 75 godina postojanja ova naučna institucija razvila je više od 1.1000 sorti i hibrida, koji su prisutni na poljima 34 zemlje sveta. Institut nikada nije završio poslovnu godinu sa negativnim rezultatom, nikada nije bila blokiran, pa ni lanjske, teške godina, koja je završena sa pozitivnim saldom, ostvarenim najvećim delom od prodaje semena i autorskih prava. Naučni tim, koji je pri osnivanju vodio direktor dipl. ing. Božidar Jovanović i imao 10 zaposlenih, a danas prof. dr Miroslav Malešević, broji 270 stručnjaka sa visokom stručnom spremom, među kojima je 70 doktora nauka i 38 magistara, trenutno radi na istraživanju i usavršavanju 60 biljnih vrsta. Još jedan podatak je vrlo bitan, a to je da su među nešto više od 600 zaposlenih, gotovo polovina žene.
Dana 11.1.2013. Institut za ratarstvo i povrtarstvo su posetili predstavnici Gradske uprave i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Njih je dočekao v.d. generalnog direktora, prof. dr Miroslav Malešević, i tom prilikom ih je upoznao sa istorijatom Instituta koji ove godine obeležava 75 godina postojanja. Profesor Malešević je govorio o poslovanju Instituta u 2012. godini ističući izvanredne rezultate ostvarene izvozom u 34 zemlje sveta, a za tekuću godinu je najavio povećanje napora za povrat tržišnog učešća na domaćem tržištu. Takođe je upoznao prisutne sa članovima Upravnog odbora i rukovodstva, kao i sa kapacitetima sa kojima Institut raspolaže.
Pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove, dipl. ecc Rada Jovanović je govorila o tržišnom poslovanju Instituta i finansijskim rezultatima u prethodnoj godini i istakla da se prihodi ostvaruju od prodaje semena i naplate autorstva na domaćem, rojaltija na inostranom tržištu, dok svega 2-3% sredstava u strukturi prihoda čine sredstva od Ministarstva prosvete i nauke.
 Pomoćnik direktora za naučno-istraživačke poslove, dr Ana Marjanović-Jeromela, je govorila o kadrovskoj politici i kadrovskoj strukturi Instituta, uz poseban osvrt na prijem mladih kadrova u svim naučnim oblastima, što za rezultat ima permanentno stvaranje novih sorti. Takođe je ukazala i na podršku Instituta naučnim manifestacijama, učešće u brojnim publikacijama i projektima koji se sprovode korišćenjem sredstava iz fondova Evropske Unije.
Akademik Srbislav Denčić je istakao da je jedino INRA u Francuskoj veća nacionalna institucija od Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Stručnjaci Instituta rade na preko 60 biljnih vrsta, od pšenice pa do kamilice. Do sada je priznato preko 1100 sorti koje se gaje u celom svetu od Kanade do Kine. Svaka osma biljka suncokreta u svetu vodi poreklo iz Novog Sada. Institut se u ovom poslu bori sa svetskom elitom, jer su na tržištu prisutne kompanije koje imaju trustove mozgova, ali ima uspeha i u takvoj konkurenciji.
Na Rimskim šančevima se može videti najveća kolekcija divljih formi suncokreta u svetu, kao i pšenica koja je stara 6 miliona godina, a koja se nalazi samo u Novom Sadu i Izraelu.
Rukovodilac Laboratorije za zemljište i agroekologiju, dr Jovica Vasin, je upoznao goste sa delatnošću Laboratorije, kao i projektima koje finansira Gradska uprava, a koji se realizuju u Institutu. U pitanju je projekat „Praćenje kvaliteta poljoprivrednog i nepoljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Novog Sada“.
Gradonačelnik Novog Sada, advokat Miloš Vučević, je rekao da Institut predstavlja primer dobitne kombinacije nauke i ekonomije, što rezultira uspešnim poslovanjem. Naveo je i da značaj Instituta prevazilazi lokalne i nacionalne okvire.Takođe je izrazio zadovoljstvo kadrovskom politikom koju sprovodi Institut, jer smatra da je to osnovni preduslov svakog napretka. Gradonačelnik Vučević je istakao i da je upoznat sa društvenom odgovornošću Instituta s obzirom da podržava gradske manifestacije i odbojkaški klub Vojvodina, te da će zbog svega navedenog Grad Novi Sad pružiti Institutu apsolutnu podršku na zajedničkim poljima delovanja.
U delegaciji gradske uprave je bio i predsednik Skupštine grada Novog Sada, doc. dr Siniša Sević, koji je naveo da je oplemenjivanje biljnih vrsta, kao jedna od osnovnih delatnosti Instituta, od izuzetne važnosti za Vojvodinu i Srbiju. Rukovodstvu Instituta je poželeo još bolje rezultate u tekućoj godini i održavanje tradicije duge 75 godina, uz saglasnost sa gradonačelnikom Vučevićem po pitanju podrške Institutu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com