Thu12022021

Poslednja izmena:08:42:35 AM

Back REPORTAŽE Najava Praznik povrtara u Novom Sadu

Praznik povrtara u Novom Sadu

  • PDF

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu organizuje 19. januara celodnevni naučno-stručni skup pod nazivom „Savremena proizvodnja povrća“. Preuzimanje materijala je već od 8h, otvaranje je zakazano za 10h, a tokom dana biće obrađeno niz zanimljivih i aktuelnih tema iz ove oblasti poljoprivrede. Trinaesto po redu savetovanje ove vrste biće pravi praznik povrtarstva, dan znanja i nauke u povrtarstvu.

 Na dnevnom redu su teme vezane za podsticaje i mere Ministarstva poljoprivrede Vlade Republike Srbije u 2013. godini, namenjene povrtarima, koji svoju  proizvodnju obavljaju na otvorenom polju, ali i zaštićenom prostoru.
Najviši predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade APV će takođe predočiti profesionalnim proizvođačima koje su oni mere spremili za tekuću godinu. Oni su najavili da će tokom 2013. godine uložiti značajna sredstva u zaštitne mreže za voćnjake, sisteme za navodnjavanje kap po kap, plastenike, stočarstvo i melioracije, pa je to prilika da povrtari o ovome konkretnije saznaju u direktnom kontaktu sa predstavnicima Sekretarijata.
O značaju udruživanja poljoprivednih proizvođača i benefitima koje oni donose, govoriće dr Danilo Tomić i akademik Dragana Škorića.
Pretprošle godine smo kuburili sa kišom i manjkom sunčanih dana, lane je situacija bila potpuno suprotna -  sa izuzetno dugim periodom toplog vremena, pa je suša desetkovala prinose. Zato će biti zanimljivo čuti šta stručnjaci kažu na ovu temu, koja se nadovezuje  za pojavu zemljišnih štetočina, te suzbijanje žičara koji stvaraju izuzetne probleme kod većine korenasto krtolastih lukovičastih biljki, pa i plodovitih povrtarskih vrsta.
Prošla godina je takođe bila problematična sa aspekta suzbijanja sovica, odnosno pojave determinacije i suzbijanja sovica sa naglaskom na pamukovu sovicu i kukuruzni plamenac, pa će i o ove dve izuzetno aktuelne i atraktivne teme vezane za bezbedno gajenje povrća biti na dnevnom redu.
Jedna od teme vezana je za rad i aktivnost savetodavnih poljoprivrednih stručnih službi, odnosno, konkretnu primenu rezultata u širokoj proizvodnoj praksi. Ovo je prilika za proizvođače da dođu u kontaktu sa njihovim predstavnicima, da čuju metode i načine kako da koriste rezultate prognozno-izveštajne službe i to na pravovremen način, kako bi pravovremeno mogli intervenisati na svojim parcelama i plastenicima, u cilju suzbijanja vodećih bolesti odnosno štetočina.
Biće reči i o specifičnosti kod marketinga povrća, čemu razvijeni svet poklanja sve više pažnje. Marketingu u povrtarstvu je tamo toliko uznapredovao i doprineo prodaji, a kod nas je on još u povoju. Kako plasirati svežu robu za široku potošnju ili za potrebe prerađivačke industrije, kako je koristiti na različite načine u ishrani, kako što češće koristiti povrće tokom dana, na koji način i kolike količine povrća koristiti u ishrani,  načinima pripreme povrća, samo su neka od tema o kojima će se govoriti.
Cena ulaznica je 600 dinara, za koju se dobija i dva časopisa „savremeni povrtar“ koji izdaje tromesečno Vojvođansko društvo povrtara izdaje i zbornik radova, kao i mogućnost da se direktno komunicira sa 40-ak predstavnika kompanija iz oblasti semenarskih i zaštitarskih kuće, sistema za novodnjavanje, organskih, mineralnih đubriva i drugima. Biće to, takođe, prilika za međusobnu razmenu iskustava više od 1000 najavljenih učesnika ovogodišnjeg savetovanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com