Fri07192024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Miloš Milovanović: Ministarstvo daje potreban impuls razvoju poljoprivrede

Miloš Milovanović: Ministarstvo daje potreban impuls razvoju poljoprivrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Miloš Milovanović, pomoćnik Ministra poljoprivrede Republike Srbije, u dva maha je govorio o tome šta nadležno ministarstvo planira za 2013. godinu kada je poljoprivreda u pitanju, posebno povrtarstvo, na 13. Naučno-stručnom skupu „Savremena proizvodnja povrća“ u Novom Sadu, koji je svečano i otvorio, kao i na Pres konferenciji upriličenoj za predstavnike medija.

On je, pre svega, izrazio zadovoljstvo odličnom organizacijom i brojem učesnika na ovom savetovanju, a potom izjavio: 
- Sredstva koja Ministarstva poljoprivrede u 2013. godini imaju na raspolaganju iznose 4% nacionalnog budžeta. Različite kategorije agrarnog budžeta su podeljene u tri veće grupe. Poljoprivrednike, naravno, najviše intresuju plaćanja, kako po hektaru tako i po grlu stoke i litri mleka. Danas poljoprivredni proizvođači, pogotovo oni koji se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, veliku šansu imaju od investicione podrške koja je u okviru Ministarstva 3,4 milijarde dinara. To je jedna respektabilna cifra, svakako nedovoljna, ali je veća nego što je to ranije bilo. Sredstva su namenjena bespovratnoj pomoći poljopirvrednim proizvođačima za investiranje u poljoprivrednu proizvodnju, a pogotovo u oblasti intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Najveća novina će biti Zakon o podsticaju poljoprivredi i ruralnom razvoju. Planirano je da krajem februara poljoprivredni proizvođači imaju na rasplaganju sve mere i zahvaljujući ovom zakonu koji je višegodišnji dokument, politika definisanja poljoprivreda u podsticanju biće na duži vremenski period. Određena plaćanja će se razlikovati, ali s druge strane, minimalni nivo plaćanja je već definisan zakonom.
Povrtari će imati mogućnost plaćanja po hektaru, isto kao i ratari, koje će u 2013. godini iznositi 12.000 dinara i biti podeljeno u dva plaćanja. Jedno je 6.000 dinara u gotovom novcu, a drugi deo poljoprivredni proizvođači će imati prilike da iskoriste kroz dizel gorivo. Količina dizel goriva koje će poljoprivredni proizvođači imati pravo po 1 hektaru iznosiće 120 litara, što je povećanje u odnosu na 2012. godinu. Maksimalna površina za koju će povrtari moći da iskoriste ovu regresiju za dizel gorivo i plaćanje po hektaru jeste 100 hektara. Mislim da je time pokrivena svaka povrtarska proizvodnja, bez obzira da li je reč o pravnom ili fizičkom licu. S druge strane pogotovo interesantno za povrtare pored velikih kapitalnih projekata koje se rade u domenu navodnjavanja jeste olakšano investiranje putem tv. Investicione podrške, odnosno jedne kategorije mere ruralnog razvoja uz svu opremu, specifikaciju i sisteme za proizvodnju, preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda, pre svega mislim na povrće koje će od strane Republike biti podstaknuto sa 40% cele investicije bespovratno. Mislim da je to onaj impuls koji je preko potreban razvoju intenzivne poljoprivredne proizvodnje, pre svega na malom prostoru. Apelujem i ovog puta, da mediji utiču na poljopirvredne proizvođače, da prate mere Ministarstva poljoprivrede, da podnose zahteve, jer budžet, iako uvećan, nije veliki. S tim u vezi, plasman ovih budžetnih sredstava treba da bude dostupan trajnim korisnicima, na opšte zadovoljstvo svih.
Zamenik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislav Knežević, najavio je podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju u Pokrajini, pogotovo povrtarstvu, kroz subvensionisanje naročito u oblasti navodnjavanja, ne samo kroz Sekretarijat, nego i kroz Fond za razvoj poljoprivrede koji je prošle godine plasirao više od 3 miliona evra povoljnih kredita sa kamatama između 1 i 2 %. Uz to, ove godine će biti ponovo ustanovljen Fond za razvoj Vojvodine, koji će takođe kreditrati poljoprivrednu proizvodnju i opremu.
-Nama ne nedostaje ni znanja, ni volje, ni ljubavi prema toj proizvodnji, ali nam nedostaje finalna nadgradnja, smeštajni kapaciteti i plasmani onog što proizvedemo. Zato će Sekretarijat ove godine u sisteme navodnjavanja manjih poljoprivrednih proizvođača povrtara u zatvorenom prostoru uložiti oko 80 miliona dinara – naglasio je Branislav Knežević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com