Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prof. dr Zoran Keserović: Očekuje nas rodna godina u voćarskoj proizvodnji

Prof. dr Zoran Keserović: Očekuje nas rodna godina u voćarskoj proizvodnji

  • PDF

Novinari i mediji imaju veliku i značajnu ulogu u kreiranju javnog mnjenja. Njihov  doprinose  razvoju ekonomske politike u poljoprivredi je od krucijalne važnosti i zato je za srpsku poljoprivredu važno da ima što više informativnih članaka i vesti koje će neposrednim proizvođačima pomoći da na vreme dobiju dragocene informacije i obave pravovremene poslove na njivama ili u voćnjacima.

Susret sa direktorom Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Zoranom Keserovićem, na Savetovanju povrtara, kome je prisustvovao da bi i sam saznao nešto novo iz ove grane poljoprivrede, iskoristili smo da uvaženog stručnjaka  upitamo za njegovo mišljenje o prošloj i predstojećoj godini kada je reč o proizvodnji voća.
-Prošla 2012. godina je bila teška zbog pojave niskih zimskih temperatura, ranih proletnjih mrazeva i suše, ali su to proizvođači voća kompenzovali dosta visokim cenama. Što se tiče prognoze za 2013. godinu na osnovu analiza koje smo radili, očekujemo da će ona biti izuzetno rodna, osim kod zasada maline, pogotovo kod onih zasada koji se nalaze na južnim i jugoistočnim ekspozicijama, gde je suša ostavila velike posledice. Moj je savet da voćari u ovoj 2013. godini povedu računa o rezidbi i proređivanju plodova, jer će samo plodovi koji budu visokokvalitetni, imati svoju cenu. Takođe, moja su očekivanja da će plodovi za industrijsku preradu imati dosta nižu cenu. Tako da proizvođači moraju povesti računa o kvalitetu plodova.
Osim o kvalitetu naši voćari moraju da primenjuju i nova znanja, nove tehologije proizvodnje voća? Ja bih želeo u 2013. godini da se polako uvede integralni proces proizvodnje, da se unapredi tehnologija proizvodnje, kako kod sadnog materijala, tako i da se nastavi tehnologija koja je započeta do sada, a to je podizanje savremenih zasada sa protivgradnim mrežama, eterizacija, uz standardizovanje tehnologije proizvodnje. Moramo biti spremni sutra kada se smanji carinska stopa da budemo konkurentni na tržištu jer će samo prolaziti kvalitet, a kvalitet podrazumeva ne samo krupne plodove nego i analazu ostataka pesticida i teških metala – zaključio je prof. dr Zoran Keserović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com