Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistička organizacija Srbije na Sajmu turizma Alpe-Adria u Ljubljani

Turistička organizacija Srbije na Sajmu turizma Alpe-Adria u Ljubljani

  • PDF

Međunarodni sajam turizma Alpe-Adria Tourism and Leisure, održan je od 24. do 27. januara 2013. godine u Ljubljani, na kome se kao i ranijih godina, predstavilo 338 turističkih firmi iz 15 zemalja, a koji je posetilo više od 16.000 ljudi. Turistička organizacija Srbije objedinjeno je predstavila turističke potencijale naše zemlje na štandu veličine 90 m2, na kome su bili predstavnici Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i turističke organizacije Niša, Smedereva, Novog Sada, Bačke Palanke, Apatina, Žablja, Šida i Vršca.

Na štandu je bila predstavljena celina turističke ponude Srbije, sa akcentom na ture vezane za kulturu, kratke odmore u gradovima, festivale, prirodu Srbije – Dunav, aktivni odmor, kampove. Tokom trajanja Sajma posetioci su imali priliku i da se upoznaju sa ručnom izradom tradicionalnog srpskog opanka.
Posebna pažnja bila je posvećena ovogodišnjoj temi „Kulturno blago Srbije“. Tim povodom u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Niša priredile su promociju kulturnog blaga Srbije. Pored obraćanja predstavnika TOS-a i TO Niša, predstavila se i muzička grupa „Niški biseri“ i folklorni ansambl „ORO“ SKC Niš.
Za tržište Slovenije TOS je objavio brošuru „Kulturno blago Srbije“ na slovenačkom jeziku. Pored navedene brošure posetiocima Sajma ponuđena su i “52 vikenda u Srbiji i „Priroda Srbije takođe na slovenačkom jeziku.
Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Srbije u 2011. godini u Srbiji je boravilo 74.674 posetilaca iz Slovenije, što je povećanje od 12%. Oni su ostvarili 124.517 noćenja, odnosno 9% više. U prvih 11 meseci 2012. godine ostvareno je 59.876 dolazaka (11% manje) i 102.274 noćenja (9% manje). Da je slovenačko tržište veliki potencijal za turizam Srbije, pokazuju i primer Hrvatske, u kojoj je tokom 2012. godine boravilo 1,2 miliona turista, koji su ostvarili i 7,4 miliona turističkih noćenja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com