Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE Izložba srebrnog posuđa u Muzeju grada Novog Sada

Izložba srebrnog posuđa u Muzeju grada Novog Sada

  • PDF

Povodom obeležavanja Dana grada Novog Sada u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada 1. februara 2013. godine svečano će biti otvorena gostujuća izložba pod nazivom SREBRNO POSUĐE iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu. Autorka izložbe i pratećeg kataloga je Irena Gvozdenović, viši kustos etnolog Etnografskog muzeja u Beogradu.

Kolekcija srebrnine iz Etnografskog muzeja u Beogradu prezentovana je prvi put stručnoj i kulturnoj javnosti tek nedavno, kada su posetioci imali priliku da vide 137 dragocenih eksponata. Njihovo izlaganje dalo je doprinos tumačenju i izučavanju srebrnog posuđa, kao i poneki odgovor na pitanja koja postavljaju stručnjaci i sve brojniji kolekcionari srebra širom sveta.
Tokom muzeološkog rada i proučavanja utvrđeno je da su izloženi predmeti izrađeni u XVIII, XIX i XX veku u najpoznatijim radionicama i fabrikama srebrnara i zlatara u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Norveškoj, Austro-Ugarskoj, Poljskoj i drugim evropskim zemljama.
To su umetnički predmeti od srebra koji su korišćeni u kući; delovi kućnog inventara i stonog srebra, i predstavljaju predmete za ukrašavanje enterijera i predmete za korišćenje u svakodnevnom životu. Ovi muzejski primerci pripadaju zbirci gradskog pokućstva, tj. posuđa; visoke su zanatske i umetničke izrade, nastali su van teritorije naše zemlje i pripadaju evropskom, tj. svetskom kulturnom nasleđu. Njihove umetničke odlike odražavaju harmonični odnos skulpturalnosti, finoće materijala, lepote i funkcije.
Opstanak srebrnog posuđa kroz svetsku istoriju bio je vrlo ugrožen, jer je srebro, kao plemeniti materijal, moglo da se pretapa, što je omogućavalo pojedincima i državama da u određenim istorijskim situacijama reše svoje finansijske probleme. Istorija Evrope bila je ispunjena brojnim dešavanjima koja su uticala na devastiranje kolekcija evropskih vladara i bogatih pojedinaca širom kontinenta. Mnoga pretapanja srebra bila su nametnuta i trenutnom modom, menjanjem ukusa, namene, navika ili promena u društvenom ustrojstvu. Stoga, sačuvano srebrno posuđe često ne pokazuje svu raskoš izrade i zanatsku veštinu evropskih srebrnara i zlatara.
Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 01. februar 2013. godine u Zbirci strane umetnosti (Dunavska 29). Izložbu će otvoriti gradonačelnik Novog Sada, g-din Miloš Vučević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com