Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Božidar Drinić: Agrarni novinari u poseti južnom Banatu

Božidar Drinić: Agrarni novinari u poseti južnom Banatu

  • PDF

Božidar Drinić, glavni odgovorni urednik časopisa „Agrar“, bio je i glavni organizator putovanja članova Udruženja agrarnih novinara mestima u južnom Banatu u sredu, 30. januara 2013. godine.
Obišli smo opštinu Kovačica, gde nas je u Skupštini opštine primala rukovodilac Odeljenja za privredu i razvojMarija Benka Hrješik, Zemljoradničku zadrugu “Plugarul“ iz Uzdina, ZZ „Crepaja“, ZZ „Kooperacija“ , „Fotos Almeks“, ZZ“Dionis“, Poljoprivrednu apoteku „Vitamix-Klas“ u Crepaji, te„Uvitu“, proizvodnju hladnoceđenih ulja Ištvana Mohačija u Debeljači. Lepo organizovanu i korisnu agrarnu priču smo završili u restoranu na jezerima u Debeljači.

Naši utisci viđenim su zaista dobri. Božu pitamo, kakvi su njegovi utisci?
-Ja sam izuzetno zadovoljan, jer ovakva susretanja novinara na jednom mestu, sa odgovornim predstavnicima organizacija u okviru agrara, su obostrano korisna. Takvu aktivnost će DAN (Društvo agrarnih novinara Vojvodine sa sedištem u Novom Sadu) nastaviti već sledećeg meseca posetom Kikindi, kao što je to uradilo na nedavno posetom lokalnoj samoupravi u Zrenjaninu. Planiramo da ovakve aktivnosti sprovodimo svakog meseca, kako bi tokom godine obišli što više vojvođanskih sredina. Mi nismo ograničeni samo na Vojvodini, već ćemo obilaziti i opštine u Srbiji, tako da smo u pregovorima da posetimo opštinu Smederevo. Ovo je sve uvertira u nešto što Društvo agrarnih novinara mora da predstavi i stvori kao respekatabilnu instituciju koja će preko informacija, dobijenih od neposrednih proizvođača, izveštaje direktno i neposredno prenositi gledaocima, čitaocima ili slušaocima. Društvo mora biti i mesto susretanja raznih ideja, ali zašto ne i savetovanja, predavanja, zimskih škola, jedan rasadnik svega onoga što je agraru potrebno, a mi novinara da na osnovu informacija koje imamo, naših poznanstava, budemo servis onih kod kojih idemo, znači kod poljoprivrednika.
*Od sagovornika na ovom putovanju čuli smo da je dosta velika neobaveštenost poljoprivrednih proizvođača o brojnim aktuelnim, a za njih životno važnim pitanjima?
-Upravo tako, jer mi zaboravljamo na malog poljoprivrednika, uvažavajući velike poljoprivrednike, „grofiste“. O malom čoveku se danas malo i razmišlja. Mi smo i ovde čuli i videli da su oni, ipak, ostavljeni po strani, u očekivanju da dođe neka semenarska kuća, neki trgovac koji nudi svoju robu i želi da zaradi u komercijalnom smislu. A to često nije najbolje rešenje za njih same.
*Jasno je da su novinari ti koji treba da informišu poljoprivredne proizvđače, ali i da nadležnim institucijama ukazuju na probleme. Da li se to radi u dovoljnoj meri?
-Za članove Društva agrarnih novinara to svakako mogu da potvrdim. Mi razgovaramo i sa malim poljoprivrednicima, koji imaju 2,3,5 hektara, ili plastenik, zbog mnogo čega, zbog, pre svega, svoje informisanosti, ali i sa ministrom poljoprivrede, i sa predsednicima privrednih komore, zadružnih saveza, drugih organizacija. Njima, isto tako, prenesimo mišljenja i zapažanja, ali i predloge poljoprivrednih proizvođača. Ali isto tako, u Društvu agrarnih novinara povedemo te respektabilne ljude u te male sredine da i tu pravimo konferencije za novinare.
oDa li će se sa ovakvih putovanja slati nekakavi zaključci, primedbe, predlozi nadležnim institucijama ili kućama?
-Mislim da je za to još uvek rano. To bi mogao da bude jedan izdan ove naše aktivnosti, da mi kao DAN imamo svoj stav prema određenoj situaciji, politici, donošenju zakona ili uredaba, da se mi tu pojavimo kao respektabilna institucija. Zašto? Zbog, pre svega, znanja koje mi imamo, informacija koje posedujemo, i širine informacija koje sakupljamo.
oJa mislim da mogu da u ime svim novinara koji su bili danas na ovom putovanju da izrazim jedno veliko zadovoljstvo organizacijom i sadržajem razgovora i da pohvalim vašu energiju da sve ovo sprovedete.
-Meni je drago što je sve ovo prošlo ovako, a prošlo je zato što se mi u sištini već međusobno poznajemo i znamo kako dišemo na ovakvim susretanjima. Za očekivati je da svako od nas ponaosob, predloži neku sredinu koju bismo mi pohodili, ne samo zbog toga da bi se videli, nego zbog toga mesta, zbog tih ljudi i srpske poljoprivrede uopšte, pa da to možemo da prenesemo onima kojima se obraćamo, a to su pre svega korisnici naših usluga, čitaoci, slušaoci i gledaoci-zaključio je Božidar Drinić.
Više fotografija možete da pogledate o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com