Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Zemljoradnička zadruga Plugarul u Uzdinu za primer

Zemljoradnička zadruga Plugarul u Uzdinu za primer

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Zemljoradnjička radruga“Plugarul”u Uzdinu je novijeg datuma (2008. godine), nastala kao pravno lice spajanjem dve bivše zadruge, „Uzdin“, i „Plugarul“ u novo pravno lice sa imenom „Plugarul“. Ima 14 radnika, svi organi upravljanja odlično funkcionišu, počevši od Skupštine zadrugara, Upravnog odbora, nadzora i direktora. Više o radu ove zemljoradničke zadruge, saznalui smo od direktora Todora Gertenišana.

-Mi smo jedna od retkih zadruga koja je uspela za ovaj period da izdejstvuje i dobije maratonskim sudskim putem (trajao od 2001. do 2007.), imovinu i svu nepokretnost koja je nekada pripadala baš zadruzi pod imenom „Plugarul“. A to je 560 ha zemljišta, to su objekti u krugu zadruge, iako prethodna firma koja je ovde bila u posedu imala izuzetno velike i neizmirene obaveze, tako da je sve to prošlost i već četiri godine radimo „punom parom“ i 24 sata 365 dana u godini smo na usluzi našim zadrugarima (90 članova se vode u APR-u). Za protekle četiri godine uspeli smo da uradimo novu vagu, da osposobimo benzinsku pumpu da posle osamnaest godina služi na korist svim meštanima, da adaptiramo sve objekte u sklopu zadruge i da izgradimo jedan silos, hangar, kapaciteta 500 vagona, sa svom opremom, počevši od kip rampe, usitnog koša, sa relevatorima i transporterima, tako da je sve to mehanizovano. Uz to smo još kupili viljuškar, ult mašine i opremili se, važno je napomenuti, sopstvenim sredstvima i danas nemamo ni jedan dinar kredita.
Gospodin Gertenišan naglašava da je svojevremeno bila dilema da li da se obrađuje zemljište ili da se osposobe zapušteni i ruinirani objekti.
-Prema odluci zadrugara, odlučili smo se da damo zemlju u zakup, a da prvo osposobimo postojeće objekte, da bi imali ljudi, meštani, zadrugari, ovde jedan punkt, veoma važan, za prijem žitarica i drugih poljoprivrednih kultura. To se ispostavilo kao jako dobra odluka, jer smo, primera radi, u prošloj godini radeći sa zadrugarima i selom uspeli da otkupimo i skladištimo skoro 1.000 vagona (10.000 tona) robe, poljoprivrednih proizvoda: pšenice, kukuruza, suncokreta, ječma od naših zadrugara. Našim članovima smo tokom prošle, 2012. godine, obezbedili sve potrebne impute, počev od semena, pšenice, kukuruza, suncokreta, herbcida, preko đubriva, azotnih i kompleksih đubriva, uz mogućnost plaćanja i na poček, i u ratama, ili na neki drugi način.
*Da li bi se moglo zaključiti da je zadruga uspešna i da je upravo to ono što je bilo potrebno ovom mestu?
-Verujem da smo uspešni jer su zadovljni i zadrugari, a i mi koji radimo u zadruzi. O tome najbolje govori i podatak da je Zemljoradnička zadruga „Plugarul“ za četiri godine deset puta povećala prihode, da smo izuzetno solventna firma, tako da ako neko preda danas robu, sutra ili u istom danu može da očekuje pare. Na ovom terenu smo izuzetno prepoznatljivi i po tome.
*Našeg sagovornika pitamo o planovima za 2013. godinu?
-Za ovu godinu planiramo da završimo objekat za jednom sušarom, kao aneks, kako bi zaokružili prvu fazu razvoja i u potpunosti ispunili odluku Skupštine zadrugara da ovo bude mesto koje je u potpunosti osposobljeno za prijem žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda. U drugoj fazi planiramo da krenemo sa kupovinom mehanizacije, i traktora i poljopirvrednih mašina za sopstvenu obradu zemljišta. Zemlja je data u zakup licitacijom, uglavnom su parcele date našim zadrugatrima, a sa druge strane smo dobili ponude pa smo deo zemlje dali u zakup firmi „Jednota“ u opštini Kovačica, koja je u sklopu kompanije Matijević. Naši podjednako važni zadaci i obaveze su i dalje, nabavka repromaterijala za naše zadrugare, najbolji plasmani tih proizvoda. Tradicionalno ovde u našem ataru, proizvodi se pšenica, kukuruz i suncokret, manje šaćerena repa, iako je šećerana ovde blizu-rekao je Todor Gertenišan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com