Sun09272020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Dejan Krnjaić: Veliki potencijali Srbije u organskoj proizvodnji

Dejan Krnjaić: Veliki potencijali Srbije u organskoj proizvodnji

  • PDF

Na organskoj, „Velvet farmi“, u Čurugu, 5. februara, uz brojne zvanice i predstavnike medijskih kuća, Imlek je predstavio listu prvih 100% organskih mlečnih proizvoda u Srbiji. Skupu je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede,trgovine, šumarstva i vodoprivredegospodin Dejan Krnjaić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je jedan tako zahtevan i dugotrajan posao, združenim snagama rezultirao prvom linijom organskih mlečnih proizvoda proizvedenih od hrane organskog porekla.

U svom obraćanju prisutnim zvanicama i predstavnicima medija, gospodin Dejan Krnjaić se osvrnuo na nekoliko tačaka. Prvo, na davnu 2006. godinu, kada je prvi put u Srbiju došli predstavnici Kancelarije za hranu i veterinu EU, sa sedištem u Dablinu, i kao rezultat većeg broja poseta određenih inspekcija od strane EU, naša zemlja je dobila listu odobrenih proizvoda za izvoz na teritoriju EU, čime je jasno poslata poruka građanima Srbije da i mleko proizvedeno u našoj zemlji odgovara najvišim standardima i zahtevima EU.
Paralelno s time, u periodu od 2007. godine do septembra 2012. godine, tekao je proces formiranja Akreditacionog tela Srbije na čijem čelu je stajao upravo gospodin Krnjaić. Potpisivanjem sporazuma i dobijanjem statusa punopravnog člana Evropske organizacije za akreditaciju, Akreditaciono telo Srbije je uz Sertifikaciona tela, uspelo da za našu zemlju izborisistem nezavisne, nepristrasne sertifikacije kontrolisanja, koja obezbeđuje našim potrošačima i potrošačima u EU, garanciju da je nešto organski proizvedeno, provereno od strane organa iz naše države. 
A kako je komplikovano doći do organskog proizvoda objašnjava ukratko gospodin Krnjaić:
-Da bismo uopšte proizveli organsko mleko potrebno je minimalno 3,5 do 4 godine. Sama hrana kojom se hrane krave mora da bude organska, znači pričamo o celokupnim hranjivima koja se koriste u ishrani krava. Da bi uopšte proizveli organsku hranu biljnog porekla morate da imate period od dve godine tzv. konverzije nakon potpisanog ugovora sa setrifikacionom telom, koje će pratiti i kontrolisati i na kraju sertifikovati tu i takvu proizvodnju. Da ne pričamo o tome da se ništa ne koristi što ima veze sa genetski modifikovanim  proizvodima, da je ograničena primena pesticida i herbicida, i da se ne koriste veštačka đubriva. Ono sve što je bila tradicija proizvodnje u veku iz nas, to je prisutno u ovakvoj proizvodnji.
U okviru organske proizvodnje i životinjama morate obezbediti vrhunkse higijenske uslove, preduzeti određene mere da bi se smanjila mogućnost bilo kakavih zaraznih bolesti ili bolesti biljaka.
Ono što je moja neka poruka je da je država ta koja je obezbedila mogućnost da se odgovorne kompanije zajedno sa dobrim farmama dođu do jednog ovakvog proizvoda, da ga plasira na naše tržište, da ga prepoznaju i potrošači, a ja verujem da će ovaj proizvod jako brzo biti na rafovima EU i šire.
Moja želja je da sama organska proizvodnja bude tako usmerena da mesto na kojem mi živimo ostane nepromenjeno, da same životinje budu deo nas, da hrana bude proizvedena na stari, tradicionalni način i da ne dođe do narušavanja životne sredine. Ovakva jedna proizvodnja je, ako pričamo o društvenoj odgovornosti, o delu ekologije i razvoju svesti o očuvanja životne sredine, veoma značajna, jer ovo su pionirski koraci, koji će u vremenu koje dolazi, biti praćeni.
Ministarstvo poljoprivrede je sa finansijskom podrškom sektora organske proizvodnje započelo 2005/6. godine. Tada su u Ministarstvu prvi put planirana podsticajna za organsku proizvodnju u vidu nadoknade troškova sertifikacije u iznosu od 19.000 evra.
-Za 2013. godinu u budžetu Republike Srbije predviđeno je oko 200 miliona dinara koja će biti usmereno na organsku proizvodnju, 40% će biti veći podsticaji u odnosu na konvencionalnu proizvodnju i pored toga, sredstvaza subvencije za sertifikaciju organske proizvodnje u iznosu od 30 do 40%. Na taj način Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo velike potencijale naše države u organskoj proizvodnji, kada je proizvodnja hrane, a ono što je naša želja, vrlo brzo će biti brend koji će biti prepoznat u Evropi, nadam se i šire. Želim Kompaniji Imlek puno uspeha u radu, da ovaj zahtevan projekat u trajanju od nekoliko godina, uspešno realizuje, i da potrošači koji poznaju Imlekove proizvode, znaju da iza ovog stoji je srpska pamet i želja, da je uložen veliki trud da se dođe do ovako kvalitetnog proizvoda na našem tržištu - dodao je na kraju gospodin Dejan Krnjaić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Bugarin Đorđe 08-02-2013 12:20
Potencijali za organsku proizvodnju u stočarstvu naročito postoje u brdsko planinskom slabo naseljenom području Srbije. To se posebno odnosi na proizvodnj mesa (jagnjad i junetina bebi bif). Zagovaranm formiranje rezervi stoke u živom koje bi se u organizaciji lokalnih samouprava davale onim gazdinstvima koja ispunjavaju uslove za držanje stoke uz obavezu da nakon određenogvremena vrate drugu plotkinju iste rase radi proširivanja broja plotkinja i uvećanja broja korisnika za držanje stoke. Na taj način bi se bez početnih troškova gazdinstva obezbedila osnovnim stadom koje bi se proširivalo. Srbija bi mogla da, preko zadruga, organizuje otkup stoke, pomogne izgradnju klanice koja ispunjava standarde za izvoz (HALAL) i uz pomoć arapskog i turskog kapitala oživi ruralna područja pogodna za uzgov stoke na ispaši.... Ove ideje uskoro ću preneti u znatno širem obliku, državnom sekretaru Senadu Mahmutoviću. Treba napraviti programe pa sa tim programima tražiti novac. Stručnjake za programe imamo, ljude koji hoće da rade takođe. Kad to ujedinimo ni novac neće biti problem.
Citiraj
 

Dodaj komentar