Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Bane Radošević: Dobar suvenir mora imati dušu

Bane Radošević: Dobar suvenir mora imati dušu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Gospodina Branislava Baneta Radoševića, art direktora Galreije ITD (Institut za transfuziju dizajna) imali smo prilike da sretnemo na nedavno održanom prvom delu zahtevnog projekta „Kreativna radionica suvenira Srema“, u okviru kojeg je biran suvenir Srema, a u organizaciji Fonda Turistički klaster Srem, 15. februara 2013. godine u Rumi.

Veliki poznavalac marketinških vrednosti isa prefinjenim ukusom za posebno, Bane Radošević je na ovaj skup „poneo“ i jedan svetski suvenir, koji je Galerija ITD uradila u saradnji sa SRP „Zasavica“, jer kaže da je to njegova obaveza.
-Petrovaradinska tvrđava se nalazi u Sremu, ona nije samo najveća tvrđava u Srbiji, a samim tim što je u Sremu onda je najveća i u Srbiji. A ja kao art direktor galerije koja se nalazi na najvećem utvrđenju u Sremu imam obavezu da budem ovde prisutan.
Što se tiče Zasavice i njihovog svetskog proizvoda, radi se o njihovom jedinstvenom siru od magarećeg mleka. Ja sam mislio da to mora da se upakuje na jedan poseban način, koji smo ovde prikazali. Ako je nešto svetsko i jedinstveno, onda to mora biti isto tako i upakovano. Jer to je reprezentativni poslovni poklon, koji ministar može da dariva drugom ministru prilikom posete. Ako mi među freskama imamo jedinstvenog Belog anđela, onda je sir od magarećeg mleka proizveden u SRP „Zasavica“, isto toliko poseban i autentičan proizvod sa ovog prostora, poseban kao Beli anđeo među drugim anđelima na našim freskama. Svi proizvodi u Evropi su manje više slični: salame, džemovi, ali ovo što je Zasavica izbacila, sir od magarećeg mleka je nešto što je jedinstveno, po čemu će biti prepoznatljivi i Zasavica, ali i Srem, a naravno i Srbija. Mislim da jedan tako skockan i autentičan proizvod sa domaćeg tla, nastao iz prirode naših predaka, te nedirnute prirode Zasavice, može da se nađe u bilo kojoj rezidenciji u bilo kom delu sveta.
O ovom događaju na kojem je pred stručnu komisiju izašao 81 predlog za suvenir Srema, gospodin Radošević je rekao:
-Pozdravljam ovu ideju koju je pokrenuo Fond Turistički klaster Srem, zato što je dao šansu ljudima koji se na prostoru Srema bave kreativnom radom. Kao čovek koji radi i živi od umetnosti, moram da pozdravim svaku akciju kojom se daje šansa kreativcima i kreativnim ljudima. Naravno, nisu to sve učeni ljudi, znalci, ljudi koji su iz unutrašnjih potreba pristupili kreativnosti. Mnogi su se iz egzistencionalnih potreba našli ovde, ali i to treba ispoštovati. Ja poštujem jedan ogroman rad i napor koji su ovde prisutni izložili da li svoje rukotvorine ili kreacije, koji su na taj način putem suvenira, hteli da komuniciraju sa nekim svetom koji će doći u ovaj Srem i koji će poneti deo tog Srema u svoje bliže i dalje krajeve. Utoliko ja to pozdravljam. Ne bih ulazio u analizu pojedinačnih radova jer, mi nikada nismo uspeli, ni na nivou države da definišemo, šta je to suvenir, niti da pravimo razliku između suvenira mesta, suvenira teritorije, poslovnog i emotivnog suvenira. Mi smo ovde videli uglavnom teritorijalni suvenir. Nismo videli mnogo stvari koje bi neke kompanije mogle da otkupe, a ovim ljudima to treba. Jedina zamerka, s moje strane je što su proizvođači gledali sami sebi. To je isto kada bi pozorišnu predstavu gledali samo glumci. Smisao ovoga je da se radi za poslovni svet, a ovde nisu bili prisutni predstavnici privrede i turističke privrede. Nije tu bilo ni vlasnika hotela, motela, niti vlasnika benzinskih pumpi, koji bi u svom prostoru takođe mogli da ponude asortiman putnicima. Mi nismo ovde videli ljude koji bi to mogli da plasiraju. A mislim da je to jako bitno. Nadam se da će se oni uključiti u kasnijoj fazi, priključiti i pogledati. I to je generalni pristup kod nas ma šta da se dešava. Kada se pojavi problem u pozorišnoj umetnosti onda glumci govore sami sebi, kada je problem u književnosti, pisci sami sebi govore. Ako je problem u izdavaštvu, onda se skupe izdavači i sami sebi pričaju. Uvek nedostaje ona druga strana, koja je jako bitna.
Galerija ITD je autorska galerija, kreativni studio u kojem se ne prati samo forma, koju uvek prati i  jedna paralelna, sofisticirana priča, koja se isčitava iz trećeg, četvrtog puta i nalazi potrebu većeg izbora suvenira, od običnih do umetničkih.
-Treba da bude i običnih, svakodnevnih suvenira, koji mogu da se nađu i u Guči, Paraćinu, Zlatiboru, na Beogradskom i Zemunskom keju i oni imaju svoju publiku. Ne mora sve biti art suvenir. Srem je zemlja, šuma i voda. Sve što smo ovde videli od prirodnih, autentičnih materijala to što ima dušu Srema, što je jednostavno, moglo bi da bude suvenir Srema. Nije sve za Beo izlog, Galeriju Sebastijan u Duborvniku, ili moju galeriju. Navedene galerije, ubrajujući tu i Galeriju ITD, su ipak mesta za jednu posebnu ciljnu grupu, za ljude koji prolazeći kroz razne krajeve sveta traže svoje duhovne saplemenike u nekom stanovniku Meksika, Brazila, Mađarske....To su mali umetnički predmeti, kreativni darovi, koji su rađeni od strane kreativnih ljudi,  od umetnika, pojedinca njima sličnih, koji su kreativni, nadahnuti, načitani, bave se nekim drugim poslovima, ali imaju potrebu za nekim drugačijim, posebnim, nečim što je iskorak u nekom civilizacijskom trenutku - objasnio je Bane Radošević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com