Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Arsen Đurić: I posle 20 godina Zlatibor bez konkurencije

Arsen Đurić: I posle 20 godina Zlatibor bez konkurencije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Ove godine Zlatibor, naš najstariji i naposećeniji turistički planinski centar, proslavlja veliki jubilej, 120 godina organizovanog turizma. Postoje podaci da su gosti dolazili na ovu planinu od 1750. godine, ali zvanično, za početak turizma smatra se poseta kralja Aleksandra I Obrenovića, koji je 20. avgusta 1893. godine boravio na Zlatiboru, o čemu svedoči Kraljeva česma u samom centru mesta.

Ona je podignuta godinu dana po kraljevoj poseti, na mestu starg izvoru „Kulašinac“, i od tada i mesto i česma nose ime u Kraljeve vode.  U avgustu 1905. godine, Kraljeve Vode je posetio i kralj Petar I Karađorđević sa prestolonaslednikom Aleksandrom, i od tada se intenzivira turistička priča Zlatibora, koja od tada, u kontinuitetu ima uzlaznu putanju.
O tome kako će Zlatiborci obeležiti ovaj jubilej, otkriva potpredsednik opštine Čajetina, gospodin Arsen Đurić:
-Jubilej će biti obeležen nizom manifestacija tokom čitave godine. Ove godine na 35. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu sa posebnom pažnjom smo pripremali nastup i imamo štand jedinstvenog dizajna i posebnih turističkih ponuda. U junu će na Zlatiboru biti organizovan jedan veliki naučni skup sa temom Zlatobora, kao i niz kulturnih manifestacija, koncerata, izložbi i večeri, a sve u duhu ovog velikog jubileja. Planirali smo da ove godine osnujemo Udruženje odnosno, Društvo prijatelja Zlatibora sa sedištem u Beogradu. Već imamo oko 200 potencijalnih članova, istaknutih umetnika, privrednika, sportista, proofesora, javnih ličnosti koje često borave na Zlatiboru i koje su, svaka u svojoj oblasti, doprineli afirmaciji Zlatibora da postane najposećeniji turistički centar u Srbiji. Opština Čajetina će ove godine kroz mnoge infrastrukturne projekte u velikoj meri finasijski pomoći da Zlčatibor izgleda drugačije nego prethodnih godina. Pre svega, mislim na uređenje parkova, izgradnju dve, tri zgrade i rekonstrukciju ulica i trotoara po Zlatiboru, tako da ovog leta Zlatibor izgledati lepše, umivenije nego ranije.
*Otkud Zlatiborcima snage da uvek budu u savremenom trendu i da se svake godine ponavljaju i obnavljaju?
-Interval od 120 godina tradicije daje obavezu da se tako ponašamo. Naravno, Zlatibor ima svoje prirodne lepote, klimatske preduslove, a ljudski faktor je tu da to nadogradi i ispromoviše. To je naš cilj i naš posao i nadam se  da  ga uspešno radimo, i da ćemo taj trend i lidersku poziciju zadržati i u narednom periodu.
*Kada će Zlatibor u većoj meri da otkriju strani turisti?
-Da bi to mogli postići, treba ispuniti nekoliko preduslova. Pre svega mislim na saobraćajnu infrastrukturu, na aerodrom „Ponikve“ i na autoput do Požege, jer teško je zamisliti da se organizovane grupe turista iz inostranstva voze četiri sata od Beograda do Zlatibora, tako da se iskreno nadam da ćemo to rešiti. Međutim, i pored toga, svake godine se broj stranih gostiju povećava. Ali, to su još uvek individualni gosti ili sportske ekipe koje dolaze na pripreme. Iskreno nadam da će aerodrom „Ponikve“ u narednim godina da uđe u funkciju civilnog aerodroma i tada se sigurno otvaraju velike mogućnosti za organizovani dolazak velikih grupa gostiju iz inostranstva.
*Otvaranje Tornika je upotpunilo zimsku ponudu, a u kom pravcu se razvija priča o gondoli?
-Otvaranjem ski centra „Tornik“, Zlatibor je postao i skijaški zimski centar, jer do sada nismo imali prave staze za skijanje. Sada ih imamo, i ove godine se planira uređenje još dve staze, tako da ćemo narednih godina na raspolaganju imati 10 kilometara staza, i uz četvorosedežnicu, dva ski lifta tipa „sidro“ i sistema za veštačko osnežavanje, stvorićemo uslove za vrhunski zimski doživljaj. Za letnju sezonu se planira izgrdnja jednog bob i nekoliko zabavnih staza, pa će taj ski centar živeti i leti. Opština ove godine planira da počne s radovima na gondoli, koja će povezivati centar Zlatibora sa vrhom Tornika. Nadam da ćemo u naredne dve godine imati realizovan i taj projekat, i to će svakako dati jedan novi imidž celom kraju.
*Zlatiborci su poznati po stalnim akcijama, povoljnim vikend, porodičnim ili nekim drugim aranžmanima sa popustom. Koje ste pogodnosti onudili posetioci Sajma turizma?
-Bilo je dosta toga. Interesantno je da smo organizovali jednu nagradnu igru sa pitanjem vezanim za Zlatibor, koje je bilo lako, naravno. Svi hoteli i objekti na Zlatiboru davali su sajamske popuste koji su se kretali od 5 do 15%, tako da su gosti koji želeli da sklope rane aranžmane za predstojeću sezonu, mogli već sada da rezervišu svoj boravak i da pritom uštede – obavestio je gospodin Arsen Đurić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com