Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Ljiljana Todorović: Domaći gosti su naša ciljna grupa

Ljiljana Todorović: Domaći gosti su naša ciljna grupa

  • PDF

Turistička organizacija „Oplenac“, Topola, je 14. februara na 6. Susretu organizatora manifestacija u Privrednoj komori Srbije nagrađena prestižnom nagradom „Turističkom slagalicom“ u kategoriji za najuspešniju tradicionalnu manifestaciju „Oplenačka berba“.
Ljiljana Todorović, direktor Turističke organizacije opštine Topola, o tom priznanju, o Topoli kao turističkoj destinaciji i Sajmu turizma kaže:

-Ove, 2013. godine će se održati 50-ta privredno-turistička manifestacija „Oplenačka berba“, a nagrada koju smo dobili nam je utoliko draža, zato što je došla od strane kolega, organizatora manifestacija, a ne samo od komisije koja je na tome radila. S druge strane, na ovogodišnjem 35. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, TO je predstavila propagandni materijal i pomovisala svoju opštinu sa dve teme: prva je već spomenuta „Oplenačka berba“ kao tradicionalna manifestacija, i „Topola kao destinacija za kraljevski odmor“.
Topola je mesto koje svojim sadržajima, smeštajnim kapacitetima i potencijalima, predstavlja izuzetnu destinaciju za odmor, ali je i mesto gde može nešto i da se nauči. Na prostoru opštine Topola nalaze se dva spomenika kulture od izuzetnog značaja, proglašeni kao takvi  još 1979. godine. To su Crkva Svetog Đorđa na Oplencu, građena kao hram i mauzolej vladarske porodice Karađorđević, u intervalu od 1910. do 1912. godine i Karađorđev grad(1811 – 1813.), tj. ostaci utvrde vođe Prvog srpskog ustanka i prvog vladara obnovljene Srbije. Do danas je očuvan: restaurirani konak sa kulom, crkva sa zvonikom i škola u kojoj se danas nalazi Narodna biblioteka “Radoje Domanović”. Ovi lokaliteti su otvoreni za turiste i već decenijama su povod za dolazak u Topolu.
Ono na čemi TO radi jeste upotpunjavanje sadržaja i pronalaženje načina za duže zadržavanje turista, što je jako važno i za razvoj turizma kao privredne grane i za budžet opštine. Pored muzejskog kompleksa zadužbine, turistima je ponuđen jedan, uslovno rečeno, nov turistički proizvod, Vinski put Šumadije.Danas se na prostoru Topole nalaze dve velike vinarije: Vinarija „Aleksandrović“, koja iza sebe ima stogodišnju tradiciju i vodeća je privatna vinarija u Srbiji, i „Kraljevska vinarija”, koja je osnovana 1931. godine, osam godina nakon što je kralj Aleksandar počeo sa obnovom vinograda svojih predaka na Oplencu, ukupne površine od oko 50ha. Ona se nalazi u okviru zadužbinskog komleksa, ali je sama po sebi već postala brend i priča za sebe. Treba pomenuti i Udruženje vinogradara i vinara naše opštine, koje je registrovano pre šest godina, i koje nam pruža snažnu podršku u organizaciji manifestacije, koja će ove godine obeležetiti petu godinu trajanja,“Đurđevdanski dani vinairakije”. Ona predstavlja uvertiru, početak turističke sezone, kada gosti u značajnijem broju dolaze u Topolu, pri tom ne mislim na đačke ekskurzije, koje počinju krajem aprila.
Ono na čemu je TO Topola posebno radila i ono što smo uspeli da promenimo jeste struktura posete, što je rezultiralo znatnim povećanjem turističkih tura. Takođe, poslednje tri godine smo bili aktivni na razvoju seoskog turizma, gde je broj noćenja porastao za 300%. To jeste igra brojki, ali ako znamo da je bilo 300 noćenja na godišnjem nivou, a sada imamo preko 1.100, onda je to zaista znatno povećanje.
Imamo povećanje i ukupnih smeštajnih kapaciteta od hotelskog, restoranskog do smeštaja u domaćoj radinosti, i to povećanje se kreće do 120%, jer su svi naši domaćini proširili svoje delatnosti i pored restoranskog i ugostiteljskog dela, raspolažu i smeštajnim kapacitetima. Imamo hotel „Oplenac“ sa 100 ležaja, a sve ostalo su dodatni sadržaji, ukupnog kapaciteta oko 450 ležajeva na teritoriji opštine Topola. Da li je to dovoljno? U ovom trenutku jeste, ali pokušavamo da sa TO Aranđelovac napravimo neke zajedničke sadržaje i neku zajedničku ponudu, zato što smo zajedno jači, interesantniji i atraktivniji.  Npr. Hotel „Izvor“ pruža sve posebne mogućnosti za turiste koji žele luksuz, a Hotel „Oplenac“je neodvojivi deo zadužbine kralja Petrai ima brend, ali nam nedostaju znatna sredstva da bi ga doveli na nivo jednog „Izvora“. Početkom aprila će se održati Samit „100 biznis lidera“ u Aranđelovcu i dogovor je da dve opštine zajednički predstave svoje kulturno-istorijske-turističke znamenitosti, tako da će gosti samita biti u Aranđelovcu, a da će dva dana provesti u Topoli i na Oplencu.
Ono što smo mi stalno govorili pokazuje se kao tačno, a to je da je naša ciljna grupa domaći turista. Danas su uobičajene brze, kratke ture, da se za kraće vreme vidi što više. Statistika je pokazala da evropski turista „utroši“ 7 minuta po lokalitetu. Iz razloga, da bi za kraće vreme imali da pokažemo što više kvalitetnijih sadržaja moramo sarađivati, udruživati se i predstavljati ovu našu zemlju na jedan savremen i atraktivan način - rekla je na kraju gospođa Ljiljana Todorović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com