Fri11272020

Poslednja izmena:01:59:31 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Tamara Stričević, prvi maturant-pobednik u besedništvu

Tamara Stričević, prvi maturant-pobednik u besedništvu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu na IX Međunarodnom sajmu “Putokazi” svoju brigu o srednjoškolcima, budućim studentima, osim atraktivnih i zanimljivim studijskim programima, privukao je i organizacijom takmičenja u Besedništvu u spomen na Zorana Đinđića „GOVORI DA TE VIDIM KO SI“, koje se tradicionalno održava na njihovom fakultetu, a u kojem su do sada učestvovali samo studenti.

Maturanti su ove godine ukrstili reči na temu John M. Temleton-a “VREDIŠ SAMO ONOLIKO KOLIKO VREDI TVOJA REČ”, i u finalnom takmičenju u besedništvu, učestvovalo je četiri maturanta a pobedila je učenica četvrtog razreda Karlovačke gimnazije, Tamara Stričević.
Predstvanica prve potpune gimnazije u Srba (1791), Tamara Stričević, nije krila svoje zadovoljstvo. Na smeru savremenog, italijasnkog jezika, ona je pokazala da jezikom, u ovom slučaju maternjim, vlada perfektno, i dokazala da oni koji ne delaju nikada ne gube, a oni koji delaju mogu i da pobede.
U razgovoru sa Tamarom smo saznali da je ona maturant filološke gimnazije, da namerava da upiše arhitekturu, da joj je osim italijanskog jezika omiljeni predmet filozofija, da u sferu njenog interesovanja nalze i slikanje, a sada i pisanje i besedništvo.
oKako to od italijanskog, planova da se studira arhitektura i pobede na takmičenju u besedništvu?
-Ranije sam učestvovala samo na školskom takmičenu u besedništvu, i nisam razmišljala niti pretpostavljala koliko mi to dobro ide. Ali, trenutno sam presrećna što sam upisala upravo Karlovačku gimnaziju, jer to što može da se nauči u njoj, ne može ni u jednoj drugoj srednjoj školi. Posle osnovne nisam imala jasnu ideju šta ću dalje, pa je presudila porodična tradicija, vezana za ovu gimnaziju. Volim filozofiju, i to mi je jedan od omiljenih predmeta, i to ostaje kao mogućnost ukoliko mi se ne ostvari moja velika želja, da upišem studije arhitekture. Arhitektura je nešto što jako volim i drago mi je što sam našla način da spojim ta dva interesovanja, jer arhitekturu je povezana sa ovom temom i bilo mi je lako da napišem besedu na osnovu onoga što me zanima.
oŠta te je motivisalo za današnji govor?
-Motivisao me je jedan moj prethodni govor, koji sam pripremala za školsko takmičenje, a koji sam uspela na neki način da preformulišem i da dobijem jednu celinu.
oDa li će ti ovo tamičenje pomoći da ispuniš neke ciljeve koje želiš da postigneš?
-Sigurno. Već mi je, u samoj pripremi, pomoglo da naučim kako da se pravilno izraživam, dovoljno glasno da me svi čuju, tj. da izrazim neke svoje stvavove i način na koji ću ih izneti.
oŠta je bitno za jednog dobrog besednika?
-Mislim da je bitno da besednik shvati kolika je važnost njegovog govora, njegove besede, koliko je važno ustvari da slušaoci shvate šta je besednik svojom besedem želeo da kaže i poruku koju je hteo da im prenese, saopšti.
oŠta je mladom čoveku potrebno da uspe u nekim svojim ambicijama i namerama? -Da zna šta hoće ili da pokuša da se pronađe u raznim sferama kako bi otkrio u kojim je najbolji i da se toga drži. Najvažnije je da se znanje permanentno proširuje - zaključila je pobednica Tamara Stričević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar