Sun04142024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novosti sa Novosadskog sajma

Novosti sa Novosadskog sajma

  • PDF

Na Novosadskom sajmu izvršena je primopredaja dužnosti između starog i novog menadžmenta. Dužnost generalnog direktora Novosadskog sajma od Gorana Vasića (2008.-2013.) preuzeo je Dragan Lukač, doskorašnji direktor Regionalne privredne komore Novog Sada, zajedno sa članovima Izvršnog odbora Gordanom Ćuk, Jelenom Marinković, Sašom Bilinovićem i Andreom Knezy, koje je imenovao Nadzorni odbor.

No, to niukom slučaju nije poremetilo zacrtani plan i program rada Novosadskog sajma, čije ekipe ljudi uobičajeno rade na pripremi svih sajamskih manifestacija u 2013. godini, a posebno jubilarnog, 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma od 18-24. maja, koji tradicionalno ima na hiljade izlagača iz čitavog sveta i na desetine diljada posetilaca iz zemlje i inostranstva. Jubilarni sajam će obeležiti Izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme, kolektivne izložbe hrane i pića zemalja iz regiona, predstavljanje mašina i opreme za prehrambenu industriju, kao i Nacionalna izložba stoke, Izložba organske hrane i Izložba agroinovacija u poljoprivredi.
Uobičajeno, uoči i tokom, svakog sajma, pa i 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, najviše posla imaju Komisije za ocenjivanje kvaliteta, koje u periodu od 4. februara do 18. maja, treba da vrednuje prehrambene proizvode u čak 31-oj robnoj grupi. Ocenjivanje uvek započinje u rubnoj grupi semenski materijal. Nakon što je Stručna Komisija Novosadskog sajma u sastavu predsednik prof. dr Jovan Crnobarac, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad; članovi - prof. dr dr h.c. Branko Marinković, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, prof. dr Slavoljub Lekić, Poljoprivredni fakultet, Zemun i sekretar doc. dr Goran Jaćimović, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, pregledala 27 uzoraka, 11. marta dodelila je 7 Velikih zlatnih medalja, 6 Zlatnih, 11 Srebrnih i 3 Bronzane medalje najkvalitetnijim proizvođačima u 2013. godini. Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma na ocenjivanju kvaliteta semenskog materijala biljnog porekla osvojio je Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad - za širok asortiman i izuzetan kvalitet semenskog materijala žita, industrijskog i krmnog bilja, srebrni šampionski pehar je pripao Institutu PKB "Agroekonomik", Padinska Skela - za visok kvalitet semenskog materijala kukuruza i pšenice, dok je peharom Novosadskog sajma nagrađen Institut za kukuruz "Zemun Polje" - za izuzetan kvalitet semenskog materijala kukuruza.
Komisija za ocenjivanje kvaliteta pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo u sastavu predsednik prof. dr Mića Mladenović, Poljoprivredni fakultet Zemun; članovi - dr Nebojša Menković, Institut za lekovito bilje “Josif Pančić”, Beograd, prof. dr Nada Plavša, Poljoprivredni fakultet, NoviSad i sekretar mr Slađan Rašić, Poljoprivredni fakultet, Zemun; te organizator Đorđe Miljević, Novosadski sajam AD, je Veliki šampionski pehar Novosadskog sajma dodelila knjaževačkom “Timomedu” i užičkoj Pčelarskoj farmi "Jović Tomislav i Milena". Stručna Komisija pregledala je i ocenila 79 uzoraka, koje je prijavilo 24 učesnika i dodelila ukupno 66 Velikih zlatnih medalja, 7 Zlatnih, 3 Srebrne i 3 Bronzane medalje.
"Timomed" je nagrađen za vrhunski kvalitet i širok asortiman meda, preparata na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme i pribora, a Pčelarska farma "Jović Tomislav i Milena" za vrhunski kvalitet meda i dijetetskih proizvoda u zanatskoj proizvodnji.
Peharom Novosadskog sajma nagrađen je Miloš Milojković, Kamenovo, Petrovac na Mlavi - za visok kvalitet pčelinjih proizvoda, dok su Povelju Novosadskog sajma osvojili mr Radivoje Maksimović iz Trebinja, Republika Srpska i Dejan Milošević iz Požarevca - za visok kvalitet meda.
Za Šampione kvaliteta u grupama proizvoda proglašeni su "kardio med" knjaževačkog Timomeda u grupi: preparati na bazi meda i pčelinjih proizvoda i "šumski med" u grupi medova, užičke Pčelarske farme "Jović Tomislav i Milena".
Narednih dana uslediće ocenjivanje proizvoda u robnim grupama: Mineralne vode, sokovi od voća i povrća, kafa i čaj; Proizvodi od voća i povrća, supe, začini i dodaci jelima; Vina, jaka alkoholna pića i pivo; Jestiva ulja, biljne masti, margarini, majonezi i konzumna jaja; Meso i proizvodi od mesa; Proizvodi na bazi žita i brašna, konditorski proizvodi, šećer; Mlečni proizvodi, sirevi i sladoledi; Ambalaža i ambalažni materijali; Hrana za životinje; Živi eksponati; Najbolji u agrobiznisu; Procesna oprema i Dobar dizajn.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com