Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Goran Obradović: Novi Sad, grad atletike

Goran Obradović: Novi Sad, grad atletike

  • PDF

Koliko je atletika popularna u svetskim okvirima govori podatak da se na OI sve vrti oko atletskih zbivanja, a prosečna posećenost na stadionu u Londonu 2012. bila 80.000 gledalaca i u prepodnevnim i poslepodnevnim takmičenjima.
Mada se stalno oslanjamo na činjenicu da su nam bliži kolektivni sportovi, u kojima smo, mora se priznati trofejniji, ne smu se zanemariti odlični rezultati koje postiže nova generacija atletičara.

Ivana Španović, Mahail Dudaš, Asmir Kolašinac, Emir Bekrić … Doći do neke medalje na nekom svetskom takmičenju jednako je dobitku na Loto-u, što znači da je vredan na stitine hiljada dolara. Uspeh jednog sportiste i kvalitet rezultat koji postigne zavisi od mnogo faktora. Treba da se složi i talenat, biološka zrelost, genetske dispozicije, volja, rad sa dobrim trenerom i čitavim timom stručnjaka koji treba da optimalizuju i kanališu rad sportiste.
A ako sportisti imaju obavezu da na najbolji način reprezentuju našu zemlju, onda je naša zemlja u obavezi da im za postizanje dobrih i još boljih rezultata stvori adekvatne uslove. Novi Sad je dugo bio poznat po lošim uslovima za trening atletičara. Ali i tada, zahvaljujući radu trenera Ferenca Kamasija, i kasnije Gorana Obradovića “napravljeni” su skakači, Đorđe Niketić, seniorski prvak Balkana sa preskočenih 2,26 cm, Marko Milinkov, takođe seniorski prvak Balkana sa 7,86 cm, poslednji veliki skakač u dalj u ovoj našoj državi.
-U atletici ne postoje granice. Kada stignete do 7,89 onda hoćete 8m, a kada dostignete i to onda vam je cilj 8,20. Stalno težite ka nećemu većem. Vreme od 1995. do 2.000. nije bilo dobro vreme, a kamoli za sport. Vremena su se promenila i to na bolje - kaže Goran Obradović trener AK „Vojvodina“ i nastavlja:
-Moj veliki pronalazak je bio Dudaš i ta priča, bez obzira što ja više ne radim sa njim je zapravo pokazala da te nove generacije, uz dobre uslove mogu da postignu vrhunske rezultate. Od 2006. godine do sada smo napravilo pet vrhunskih desetobojaca. Igor Šarčević je bio deveti na evropskom prvenstvu, Dudaš sada treći, a i rekorder Balkana, jer niko na prostoru Balkana nije napravio bolji rezultat od njega, nikada.
Tu se desila i Ivana Španović, koja je živela u Zrenjaninu i jednostavno je ona svojim rezultatima prevazišla Zrenjanin. Kada je završila srednju školu, došla je u Novi Sad. U svim uzrasnim kategorijama uzela je medalje, rezultatski je u samom svetskom vrhu, santimetri je dele od medalje. Ovogodišnji ciklus započela je tako što je u Istambulu proglašena najboljom sportistkinjom Balkana, posle osvojenog zlata u dalj sa skokom od 6,73cm, i drugim vremenom na 60 metara, što je pokazalo koliko vredi. Na Evropsko dvoransko je otišla sa šestim rezultatom, i pored nesrećne bolesti, za samo tri santimetara izmakla joj je medalja. Sada nas čekaju Mediteranske igre, kao prva provera pred Svetsko prventvo u Moskvi, koje će se održati od 10 avgusta 2013. godine. Srbija nema medalju sa Svetskih prvenstava u atletici i svakom je to dodatni lajt motiv - rekao je Goran Obradović.
Posao trenera je da prepozna i da izvuče maksimum iz sportiste. Međutim, ni trener, ma koliko dobar i iskusan, nije svemoćan. I sportisti, kao i njegovom treneru potrebni su uslovi. Uslovi za rad atletičara, u Novom Sadu su još 2004. godine bili nerealno niski za ovakav grad i sportiste koji se u njemu regrutuju. U vreme kada su drugi gradovi imali tartan staze, poput Sente, Subotice, Bajine Bašte, na stadionu, tada Vojvodine, danas Karađorđa, trčalo se po šljaci, nije bilo sportske hale. Ali i pored toga, uz dobru saradnju trenera i atletičara, pravili su se dobri rezultati: Stevan Zorić, Peca i Tamara Malešev. Međutim, Evropsko prvenstvo atletike u dvorani je pokazalo da se uz dobre uslove može ići i korak dalje.
Kada je Stevan Zorić završio sa karijerom takmičara, 2001. preuzeo je poziciju direktora AK”Vojvodina”. Već 2004. godine postavljen je tartan staza sa svim rekizitima i borilištima, a upravna zgrada atletskog kluba sa svlačionicama završena je 2009. godine. Ovu zimu atletičari AK”Vojvodina, proveli su u uređenoj, opremljenoj i njima prilagođenoj čuvenoj hali br.1 na Novosadskom sajmu, i time je napravljen najvažniji pomak. Sportska hala služi na ponos i gradu i sportistima i trenutno je jedina u zemlji, a i šire (uz Rijeku u Hrvatskoj). Pre Evropskog dvoranskog prvenstva, Kolašinac je trenirao mesec i po dana u toj hali i kada je vido uslove, rekao je: “Ja do prvenstva Evrope neću da se pomerim odavde”.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com