Tue05172022

Poslednja izmena:09:33:07 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Nenad Glišić: Bista Momčila Tapavice u Nadalju

Nenad Glišić: Bista Momčila Tapavice u Nadalju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Nakon serije natpisa TOPSRBIJE o velikanima kraljice sportova, atletike, kakav je bio i Novosađanin Momčilo Tapavica, a koji je prvi čovek sa ovih prostora koji je osvojio prvu Olimpijsku medalju (bronzanu) u tenisu, na Prvim olimpijskim igrama modernog doba, održanim od 5.-14. aprila 1896. godine.

Iako je olimpijsko odličje osvojio za reprezentaciju Mađarske (po izvoru Međunarodnog olimpijskog komiteta), ITF – Međunarodna teniska federacija ga je evidentirala kao jugoslovenskog sportistu, tenisera i osvajača bronzane olimpijske medalje. Na Prvim olimpijskim igrama, Srbija zvanično nije imala svoje predstavnike, ali je svirana srpska himna i srpska zastava se vijorila na olimpijskom stadionu u čast posete kralja Aleksandra Obrenovića, jedinog stranog šefa države koji je, uz domaćina, grčkog kralja Đorđa Prvog, prisustvovao ovom sportskom događaju. U pratnji kralja Aleksandra bio je i major Živojin Mišić, budući vojvoda iz oslobodilačkih ratova (1912-1918). Trebalo je da prođe skoro sto godina od početka novog ciklusa olimpijskih nadmetanja da se obelodane rezultati prema kojima Ugarska dobija još jedno odličje, a Srbija „novog“ heroja iz XIX veka. Momčilo Tapavica je rođen u Nadalju 14. oktobra 1872. godine.
Detasljnije o životu ovog velikana sporta I arhitekture pisali smo na stranicama TOPSRBIJE.COM u sreda, 02 mart 2011 14:48 u članku Momčilo Tapavica, uspešni sportista i arhitekta.
- Nedavno nam se meilom javio Nenad Glišić sa meilom sledeće sadržine:
“Na nekoliko mesta pominje se bista u Herceg Novom, no postoji i u Nadalju. Video sam je pre 2-3 godine, a sada sam je slikao pri boljem svetlu.
Inače, zajedno smo bili u Turiji sa 'Bogatstvom različitosti' u decembru 2011.
Fotografije možete iskoristiti.”
Pozz Nenad Glišić
Zahvaljujemo se Nenadu Glišiću na njegovom doprinoosu da čitaoce TOPSRBIJE obavesti o novim detaljima i saznanjima vezanim za Momčila Tapavicu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com